Rizikové zóny II.

Ak sa stane na určitom úseku cesty viac ako 12 dopravných nehôd za rok, je daná oblasť považovaná za rizikovú. Na území Slovenska sú to tieto oblasti...

>> Móda >> Aktuálne >> Rizikové zóny II.

Komisia európskych spoločenstiev vydala Európsky akčný program bezpečnosti na roky 2002/2010. Podľa tohto programu sú štáty EÚ povinné registrovať nehodové lokality na svojom území a súčasne odstraňovať príčiny vzniku dopravných nehôd. Slovenská správa ciest eviduje asi 180 najnebezpečnejších nehodových úsekov, z čoho je približne 26 kritických. Postupným dobudovaním diaľničných úsekov došlo k úbytku niektorých nehodových lokalít ako sú napríklad: na úseku od Piešťan do Trenčína, úsek medzi Novým Mestom nad Váhom a Trenčínom zo 130 na 30. Vybudovaním okružnej križovatky v Šarovciach a v neposlednom rade tzv. „križovatka smrti“ v Senci zaznamenala rapídny úbytok nehodovosti.

Okrem dobudovania diaľničných úsekov a okružných ciest a križovatiek sa lacnejším variantom zdá byť zavedenie blikajúceho zeleného svetla na križovatkách, ktoré dáva vodičovi čas na rozhodnutie o zastavení a inštalácia špeciálnych radarov v obciach, ktoré slúžia ako prvotná informácia pre vodičov o okamžitej rýchlosti.

Problematické úseky
1, kolmé križovatky rovnako širokých ciest prvej a druhej triedy, kde nie je spočiatku isté kto má prednosť
2, náhle zúženia štvorprúdových ciest
3, zákruty s nerovnomerným polomerom s neobmedzenou rýchlosťou
4, križovatky so svetelnou signalizáciou s odbočovaním pruhom bez svetelnej signalizácie
5, staré okružné križovatky (bratislavský Prístavný most)
6, kruhové objazdy s neštandardnou prednosťou v jazde ( kruhový objazd v Poprade)
7, úseky s vysokou intenzitou dopravy a nedostatočnou prejazdnou kapacitou, nevhodná organizácia dopravy ( Banská Bystrica – vytvorením pešej zóny)

Najrizikovejšie oblasti na 1 km dĺžky cesty za rokBanská Bystrica – Zvolen, Považská Bystrica, Martin, Žilina, Ružomberok, Poprad, Košice

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.