Zrážka so zverou sa môže mať fatálne následky

Pomaly ale isto sa blíži jeseň a s ňou aj starosti šoférov na našich cestách. Teplé a slnečné počasie čochvíľa vystrieda chladnejšie so skorým súmrakom, a tak sa bezstarostné jazdy dlho do neskorých večerných hodín zmenia na opatrné presúvanie sa z miesta na miesto so zapnutými stretávacími svetlami. 

znacka srna

A ak sa do toho neskôr zamieša aj hmla a jemné mrholenie, máme postarané o nechcené komplikácie. Tieto riadky nepíšeme preto, aby sme nimi niekoho zbytočne vystrašili. Je všeobecne známe, že za zhoršených jazdných podmienok na cestách dochádza k väčšiemu počtu dopravných nehôd, teda zrážok s inými autami, cyklistami a chodcami. Môžu účastníci cestnej premávky jazdiť predpisovo a spĺňať pravidlá bezpečnej jazdy. Znížená viditeľnosť, zhoršené poveternostné podmienky spravia jednoducho v tomto ročnom období svoje. Neostáva nám teda nič iného len sa dostatočne obrniť zvýšenou opatrnosťou a trpezlivosťou.

Počas jesenných dní divá zver hromadne migruje

Pre jesenné obdobie je charakteristický aj zvýšený pohyb divokej zveri, čo rovnako narobí vrásky naším motoristom ale tiež i poľovníkom a lesným hospodárom. V dôsledku žatvy poľnohospodárskych plodín koncom leta totiž opúšťajú svoje prirodzené teritórium a začínajú migrovať za potravou a vyhľadávať vhodného partnera či partnerku za účelom párenia. 

Vtedy celé čriedy divokej zvery strácajú zakorenenú plachosť a začínajú byť menej opatrné. Nezastaví ju nič a nikto. Ani dlhé vzdialenosti, ani blízkosť ľudských obydlí a ba dokonca ani cestné komunikácie, nech sú to hoc aj rýchlostné cesty, či dokonca diaľnice. To však ešte nie je dôvod na paniku, lebo veľká skupina je dobre viditeľná. Najväčšie starosti nám dokážu narobiť predovšetkým dominantné samotárske jedince, ktoré sú oveľa nebezpečnejšie kvôli ťažkej predvídateľnosti ich správania.

V žiadnom prípade zviera nenakladať do auta

A tak veľmi rýchlo môže dôjsť k tomu, že za súmraku, kedy je najhoršia viditeľnosť, nám zrazu skríži cestu statný kus. Navyše namiesto toho, aby pokračoval v pohybe, oslepený reflektormi auta zostane stáť ako prikovaný. Vtedy, za predpokladu, že sme stačili zabrzdiť, najlepšie spravíme, ak súvislým trúbením odoženieme zviera mimo vozovku. To je ale stále ten lepší variant. Celá ujma spočíva iba v miernom preľaknutí.

Čo však robiť, ak sme zrážke už nedokázali zabrániť a došlo ku kolízii? Mali by sme vystúpiť z auta, zranenú, alebo usmrtenú zver zdokumentovať mobilným telefónom a odtiahnuť ju na krajnicu. Následne sme povinní privolať políciu na správcu príslušného revíru. V žiadnom prípade nesmieme manipulovať so zverou v zmysle jej privlastnenia, resp. naloženia do auta. To by sa už považovalo za pytliactvo a darmo by človek vysvetľoval akýkoľvek dobrý úmysel.

Kto bol dostatočne poistený, ten vyhráva

Podrobne zdokumentovať stret so zverou nie je potrebné iba v súvislosti s políciou a inými príslušnými inštitúciami. Tak isto tento úkon bude od nás vyžadovať vaša poisťovňa. Ak sa miestnemu lesnému revíru stala škoda kvôli úhynu zvieraťa, poisťovňa mu škodu preplatí. Rovnako preplatí aj škodu na vašom motorovom vozidle, ale iba v prípade, ak máme na toto riziko zakúpenú havarijnú poistku príslušného rozsahu, ktorá zahrňuje aj zrážku so zverou.

Mnohým šoférom sa zdá byť v dnešných časoch havarijná poistka zbytočne predražená. Pre týchto váhavcov a pochybovačov majú poisťovne pripravený akýsi kompromis. K povinnému zmluvnému poisteniu ponúkajú pripoistenie týkajúce sa zrážky so zverou so spoluúčasťou, alebo bez nej. A nielen to. Tak isto si má možnosť šofér pripoistiť aj čelné sklo spolu so svojim zdravím posádky, ktoré bývajú poškodené a dotknuté práve v súvislosti s touto udalosťou. No a nakoniec veľmi vhod prídu aj asistenčné služby, kedy sa prostredníctvom telefónu šofér krok za krokom dozvie ako postupovať.

Načo sa učiť na vlastných chybách

Akokoľvek sa môže zdať uvedené pripoistenia zbytočné, ich nutnosť vychádza z praktických skúseností. Každoročné štatistiky hovoria vždy jasnou rečou. K stretu so zverou dochádza so železnou pravidelnosťou. Nastane úhyn často finančne hodnotného druhu, k poškodeniu kapoty a čelného skla napríklad parožím jeleňa, k šoku a prípadnému fyzickému zraneniu šoféra. Len nech nám nikto nehovorí, že si s týmto všetkým dokáže hravo poradiť sám a tiež, že dokáže pokryť z vlastného vrecka všetky vzniknuté škody.

Na ilustráciu môžeme spomenúť poistné udalosti zo zahraničia, a to prevažne zo severských krajín, kde výskyt divej zveri napácha doslova neúnosný počet škôd šoférom a ich automobilom. Také stretnutie auta s obrovským sobom sa často končieva tragicky. Preto ak zbadáte nielen v jesennom, či jarnom období na krajnici osadenú dopravnú značku zobrazujúcu skákajúceho jeleňa, spomaľte a majte oči na stopkách. Určite tak zvýšite pravdepodobnosť, že k nechcenému kontaktu dôjde naozaj iba výnimočne.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.