Vytlačiť túto stránku

Christian Dior

Napísal femme 06. december 2010

Písal se rok 1947, keď dvadsaťštyriročný Francúz šokoval svojou prvou kolekciou Ligne. Päťdesiate roky sú v znamení nástupu dnes celosvetovo známej značky Dior.


Medzivojnové obdobie nedovoľovalo luxus a opulentnosť v módnom priemysle. Za krátku dobu svojho pôsobenia, ledva desať rokov, dokázal Christian Dior zanechať bohaté impérium módy. Napriek tomu, že sa módne kolekcie neponúkali širokým vrstvám, boli predstavené celej spoločnosti. Od roku 1948 sa objavili na tisíce produktov pod touto značkou, pre nové zákazníčky. Predmety zahŕňali pančušky, dekoratívnu kozmetiku až po luxusné doplnky.
CHD sa narodil v roku 1905 v Granvillu vo Francúzsku. Od mladých liet inklinoval k tvorbe a umeniu. Odišiel zo školy Politických vied, otvoril si obrazovú galériu s priateľom a nepredpokladal, že hospodárska kríza všetko zmení. V 1938 sa zamestnal ako kreslič modelov, neskôr sa pridal do salónu vedenom Lucienom Lelongom a začal vytvárať prvé zmeny na ženskej siluete. Jeho talentovanosť bola odmenená finančnou podporou textilného magnáta Marcela Bossaca, ktorá mu umožnila otvoriť vlastný salón v neveľkom paláci na avenue Montaigne.

Vo februári 1947 došlo k významnému medzníku pri prehliadke jeho novej kolekcie. A tak vznikol elegantný NEW LOOK, ktorý bol výstižne pomenovaný redaktorkou časopisu Vogue - Carmel Snowovou. Základ tejto siluety tvorí stiahnutý pás, majestátne poprsie, menšia horná časť tela nad naberanou sukňou, ktorá pripomína korunu kvetín. O desať rokov neskôr v roku 1957, prichádza Christian Dior s novou dĺžkou sukne, ktorá siaha štyridsať centimetrov nad zem.

CHD bol schopný a predvídavý obchodník. V roku 1947 súbežne založil filiálku na parfumy, nebál sa otvoriť luxusný salón Prêt-à-porter v New Yorku a koncom 40. rokov podpísal licenčné zmluvy s americkými spoločnosťami na výrobu pančúch a viazaniek. Päťdesiate roky sú obdobím expanzie, zakladá spoločnosť na distribúciu značky vo veľkom, a otvorenie pobočiek v Londýne, Caracase, v Austrálii, v Chile, v Mexiku a na Kube. Podarilo sa mu vybudovať silnú spoločnosť, ktorá prežila dodnes a je súčasťou vlajkovej lodi skupiny LVMH, ktorá zahŕňa najvýznamnejšie firmy obchodujúce s luxusom.