Vytlačiť túto stránku

Móda...

Napísal femme 07. november 2010

... nám diktuje, čo sa nosí a zároveň je závislá na svojich arbitroch. V minulosti nimi boli šľachtici, umelci a dnes celebrity.


Z histórie

Počas Druhého Cisárstva vo Francúzsku sa podarilo Angličanovi Charlesovi Frederickovi Worthovi stanoviť pravidlá „haute couture“. Móda sa stala postupne doménou odborníkov, ktorí vzišli z predavačov látok, krajčírov a návrhárov. Je známe, že Paríž je kolíska módy a vďačíme mu za dva smery v odievaní, ktoré vznikli na začiatku 20. storočia. Exkluzívne šitie modelov „haute couture“ je charakteristické uzavretou spoločnosťou, pre ktorú sa tvorilo a tvorí na mieru na najvyššej úrovni. Na druhej strane sa uchytila sériová výroba – konfekcia.

Moderná etapa odievania začala až v druhej polovici 20. storočia, vďaka rozkvitajúcej konzumnej spoločnosti ako aj zásluhou mladých francúzskych módnych tvorcov, ktorí nadviazali spoluprácu s veľkými výrobcami. Tento krok omladil výrobu konfekcie, ktorá sa stala modernejšou.
Prêt-à-porter je ďalšou zmenou v smerovaní módneho odievania. Oblečenie sa prestáva deliť podľa stupňa spoločenského postavenia a prejavuje sa jej neviazanosť. Na jednej strane stoja luxusné značky Hermes, Vuitton, Gucci či Prada, ktorých produkcia je nadčasová. Známi módni návrhári vytvárajú kolekcie v obrovských alebo v limitovaných sériách.

Na druhej strane sú budované značky s určitou koncepciou. V osemdesiatych rokoch prevládali hlavne značky z U.S.A. a talianske firmy so silnými rodinnými väzbami, ktoré vytvárali konkurencie schopné kolekcie prêt-à-porter. Deväťdesiate roky priniesli zmenu pre newyorskú módu, ktorá sa osamostatnila od tej európskej. Naproti sieti butikov a medzinárodných sietí obchodov stoja podniky, ktoré reprezentujú mladí tvorcovia a návrhári. Tvoria individualisticky a nezávisle s dôrazom na vysokú úroveň krajčírskeho umenia a šitia na mieru.

Vedeli ste, že...

... firma Hermés ponúkla v roku 1933 prvú štvorcovú hodvábnu, ručne potlačenú a obšitú šatku v rôznych farbách, ktorá nakoniec preslávila tento salón? Okrem toho salón Hermés uviedol v 30. rokoch zapínanie na zips a iné praktické novinky.

... názov „butik“ vznikol z ostychu „haute couture“ salónov priznať, že niektoré modely nie sú šité na mieru. Onedlho sa začali objavovať prvé sériové výrobky so značkami veľkých salónov a tak vznikol Prêt-à-porter popredných krajčírskych dielní a návrhárov.