Vytlačiť túto stránku

Čo bolo pred kravatou...

Napísal femme 22. október 2018

Kravata, v tej podobe ako ju poznáme dnes, existuje približne sto rokov - jej predchodcami boli rozmanité šatky, šály, mašle a motýliky. Ako o tom svedčia vyobrazenia stredovekých rytierov...

historia kravaty18

...  predchodcom kravaty bol šál, ktorý chránil muža pred zimou alebo zmierňoval tlak brnenia na jeho udatnej hrudi. Šál na krku však nosili už starí Rimania - volal sa focale, a ako dokumentujú mnohé výtvarné diela, patril k paušálnej "výzbroji" rímskych legionárov. Ďalšou módnou alternatívou rímskych vojakov boli jednoduché šatky s uzlom na hrudnom brnení. No a po objavení čínskeho pohrebiska hlinených vojakov (obdobie rokov 260 až 209 pr.n.l.) sa ukázalo, že nosenie šatiek sa začalo ešte skôr...

V čase tridsaťročnej vojny (1618-1648) vrátili chorvátski vojaci do európskej módy šál pripomínajúci rímsky focale a na dvore Ľudovíta XIV. sa objavili takzvané cravates - okolo krku ovinuté drahocenné šály z benátskych alebo flanderských čipiek (ako prejav bohatstva). Ľudovít XIV. dokonca zamestnával človeka, ktorý sa mu staral len o šálové ozdoby krku. Kráľovej milenke vojvodkyni Luise de Lavalliére sa tento mužský módny doplnok tak zapáčil, že ho pretvorila na mašľu v tvare motýlika - lavalliére sa nosí dodnes v rôznych úpravách v dámskej i pánskej móde.

Počas hradných vojen o falcké dedičstvo (koniec 17. storočia) si Francúzi začali šály (dovtedy viazané podľa zložitých predpisov) voľne ovíjať okolo krku, pričom konce zastrčili do gombíkových dierok na uniforme - vznikla móda steinkerk (podľa názvu dediny, kde sa odohrávala bitka s Angličanmi).

Koncom 18. storočia začína móda "horenosov" - najväčší elegáni si viacnásobne obkrúcajú okolo krku mušelínové šatky, v dôsledku čoho sa im brada a nos dvíhajú dohora. Vo Francúzsku ich nazývali "incroyables", v Anglicku "servietten-mode". 

V tomto čase sa končí módna etapa pevného, stojatého goliera a s novým typom goliera prichádza dlhá, zauzlená kravata! V Anglicku nosili kravatu iba aristokrati a označili ju ako four-in-hand, vo Francúzsku sa ujal termín regate (vysvetľuje pôvod viazania kravaty - ten totiž pochádza z prostredia jachtárskych klubov). Zároveň vzniká ďalší typ kravaty - široká šatka obkrútená jeden alebo dvakrát okolo krku, pričom sú zaviazané konce pripevnené na hruď ihlicou - plastrón (francúzsky pojem, označujúci pancier na hrudi šermiarov) alebo ascot (podľa známych anglických dostihov). Obidva druhy kravát sa používajú dodnes.

1 Komentár