Vytlačiť túto stránku

Funkčné materiály III.

Napísal femme 19. máj 2008

Z funkčných materiálov sa nakoniec vyvinuli tzv. inteligentné materiály, ktoré našli v poslednej dobe okrem športu a pracovného oblečenia široké uplatnenie.

Stalo sa tak najmä kvôli funkčným vlastnostiam týchto materiálov, ale svoju úlohu zohráva aj ich špecifický vzhľad a omak.

Supplex – je ľahké a mäkké nylonové vlákno s bavlneným omakom, ktoré je aktívne priedyšné, odolné voči vode, vetru a pachom. Zároveň rýchle vysychá a v zmesi s lycrou telo jemne tvaruje. Využíva sa na výrobu tkanín určených na športovú módu, fitness oblečenie, lyžiarske športy, turistiku v pančuchovom priemysle, bielizni...

Supplex Lite Invista sa vyznačuje nepatrnou hmotnosťou a vysokou odolnosťou proti pachom a vlhkosti. Využíva sa najmä v športovej móde a to hlavne pri výrobe športovej bielizne.

Sympatex Allweather je laminát odolný proti vetru a vode. Je zároveň priedyšný a odvádza telesnú vlhkosť. Využíva sa na športové ošatenie rovnako ako aj v mestskej športovej móde a oblečení na voľné chvíle.

Sympatex Edition 500 je aktívne priedyšný vkladací laminát nepatrnej hmotnosti. Bundy z neho zhotovené nevážia viac ako 500 g. Tieto vlastnosti ho predurčujú na mestskú módu a odevy určené na voľný čas.

Sympatex High Out je trojvrstvový aktívne priedyšný laminát, ktorý nasiakava telesnú vlhkosť a odvádza ju von cez membránu. Zároveň je odolný aj proti vetru a vode. Používa sa pri výrobe odevov na aktívne športy a funkčné pančuchové výrobky.

Sympatex New Dimension odvádza telesnú vlhkosť a je obohatený antibakteriálnou úpravou. Vo forme pančuchových výrobkov má stimulujúci a bionický účinok.

Sympatex Windmaster je laminát s absolútnou odolnosťou proti vetru pričom zároveň prepúšťa vodné pary. Jeho nepatrná hmotnosť a vysoká elastičnosť ho predurčuje na použitie pri výrobe športového ošatenia a mestskej športovej módy.

Tactel je polyamidové vlákno na tkaniny, hadicové a ploché pleteniny. Má nepatrnú hmotnosť a hodvábny a mäkký omak. Tactel metallics sa vyrába v zlatom alebo striebornom vzhľade a Tactel prisma s dvojfarebnými alebo melanžovými efektmi.

Teflon v textilnom resp. odevnom priemysle je trvanlivá, neviditeľná ochrana proti škvrnám. Odpudzuje špinu a tekutiny na látkach a usniach a má tú výhodu, že sa môže využiť na takmer všetkých prírodných a syntetických tkaninách. Uplatnenie nachádza na mnohých druhoch vrchného ošatenia, odevoch z usní, pletených výrobkoch a doplnkoch, uniformách, bytovom textile, nábytkových textíliách ....