Vytlačiť túto stránku

Úplet nie je úlet

Napísal KČ 30. august 2018

Vyznať sa v množstve látok, ktoré sa dnes bežne ponúkajú je takmer nemožné – rôzne názvy, gramáže, druhy,... vyznať sa v tom, ktorá je na čo vhodná nie je jednoduché.

Základné rozdelenie látok.

Látky delíme na dva základné druhy

Úplety - ide o látku, ktorá je pletená. Niekde môžete nájsť aj názov pletenina, alebo úplet z hrubších vlákien. Tento typ vypadá ako doma pletený sveter. Väčšina úpletov je ale pletená z jednej tenkej nite a často krát ani nie je vidieť rozdiel medzi úpletom a tkaninou. Úplet je vždy elastický  a dá sa roztiahnuť.

Tkaniny – sú to látky, ktoré sa vyrábajú tkaním. V minulosti sa vyrábali na tkáčskych stavoch – krosnách, na ktorých boli natiahnuté nite ktorými sa prepletá člnok s niťou. Pokiaľ sa v tejto látke nenachádzajú elstické vlákna nie sú elastiké (pružné).

Úplet je stále in.

Úplet je látka, ktorá sa hodí na každodenné nosenie. Vďaka rôznym motívom, vzorom a veľkej škále použitia je najobľúbenejšou látkou na svete. Sú príjemné na bežné nosenie,  športové aktivity a s vhodnými doplnkami môže byť dizajnový úplet vhodný aj na spoločenskú udalosť, čí výnimočnú udalosť. Stačí len vedieť, ktorý druh úpletu je na čo vhodný.

Rozdelenie úpletov

Jednolíci úplet – pri tomto type úpletu rozoznáte lícnu a rubovú stranu. Je menej elastický a najvhodnejší je na výrobu tričiek, šiat a legínov.

Dvojlíci úplet – rozoznať rub a líc na tomto úplete je problém, oba strany vyzerajú rovnako. Výborne sa hodí na sukne, saká, tuniky a pod.

Interlok – podobá sa na dvojlíci úplet. Často sa pri jeho výrobe používa elastán, vďaka čomu sa zvýši jeho pružnosť. 

Patent – ide o úplet, na ktorom sú zreteľné pruhy v rôznych šírkach. Vyniká veľkou pružnosťou do šírky a práve preto sa využíva na zakončenie rukávov, lemov a limcov tričiek. 

Teplákovina – ako názov napovedá, táto látka sa používa na výrobu športového oblečenia. Zadná strana teplákovín má slučky, ktoré môžu byť „nečesané“, alebo „počesané“. 

1 Komentár