Vytlačiť túto stránku

Textilné materiály

Napísal femme 30. jún 2008

Viete, čo je to cibelín, lister, loden, velvet alebo velveton? Ak nie, naša encyklopédia zimných odevných materiálov je tu aj pre vás...

>> Móda >> Aktuálne >> Textilné materiály

Cibelín je vlnená, mäkká, vzdušná tkanina s dlhým a lesklým vlasom, s prímesou bielych vlákien mohéru alebo iného lesklého materiálu. Používa sa na dámske plášte a pánske športové kabáty. Názov tejto tkaniny je odvodený z francúzskeho slova "zibeline" (sobol), pretože povrch tkaniny napodobuje vzhľad kožušiny tohoto zvieraťa.
Kamel je hrubá vlnená tkanina vysokej hmotnosti s príjemným, mäkkým povrchom. Vyrába sa z kvalitných druhov vlny s prímesou ťavej vlny - v charakteristickej béžovej farbe. Z kamelu sa šijú dámske aj pánske plášte. Názov tkaniny je odvodený z anglického slova "camel" (ťava).
Kamelhár je objemná, mäkká vlnená tkanina s jemným vlasovým povrchom vo farbe ťavej srsti. Vyrába sa s rôznym podielom ťavej vlny a používa sa na výrobu luxusných dámskych a pánskych zimných plášťov. Názov tkaniny je odvodený z anglických slov "camel hair" (ťaví vlas).
Lamia vlna je vyčesávaná z mäkkej podsady lamej srsti. (Juhoamerické lamy sú kvôli vlne strihané iba raz za dva roky.) Z lamej vlny sa vyrábajú špičkové (vlasové) plášťové tkaniny a prikrývky mimoriadne nízkej hmotnosti.
Lister je vlnená, pružná, lesklá tkanina s mierne drsným povrchom; vytvorená zo špeciálnej lesklej ovčej vlny alebo mohéru; šijú sa z nej dámske a pánske obleky. Názov tkaniny je odvodený z francúzskeho slova "listre" (lesk).
Loden je hrubá vlnená látka strednej až vysokej hmotnosti s rôzne dlhým vlasom. Vyrába sa v charakteristických hnedých, šedých a olivových tónoch; vyniká pevnosťou. Šijú sa z nej športové a lovecké plášte.
Merinová vlna je kučeravá vlna z podsady ovčej vlny. Najkvalitnejšia merinová vlna má austrálsky pôvod a je určená na výrobu vysoko kvalitných vlnených látok a pletiarskych priadzí.
Mohér (mohérová vlna) je zo srsti angorskej kozy, ktorá má snehobielu, šedú prípadne čiernu farbu. Ponúka jemnosť a vysoký (kovový) lesk. Šijú sa z nej dámske a pánske obleky.
Velúrová úprava znamená, že ide o upravované vlnené látky, ktoré vo finále získavajú mäkkosť a krátky hustý vlas.
Velvet je mäkká tkanina s krátkym hustým vlasom, ktorá patrí do skupiny nepravých zamatov; šijú sa z nej dámske spoločenské šaty a plášte. Názov tkaniny je odvodený z talianskeho slova "velluto" (jemný vlnený povrch).
Velveton je bavlnená látka s krátkym hustým jemným vlasom na lícnej strane, napodobujúca velúrovú useň. Šijú sa z nej športové odevy.