Vytlačiť túto stránku

Kožušina, koža, koženka...

Napísal femme 27. november 2017

Každá z nás vlastní či už odev alebo kabelku zo spomínaných materiálov. Aké majú vlastnosti a ako sa o ne starať, čítajte v našom seriáli na pokračovanie...

koza 271117

Prírodná a syntetická useň:
Hoci je tento materiál laicky označovaný ako koža, jeho správny názov je prírodná useň. Ide o spracovanú kožu cicavcov, ktorá bola zbavená srsti. Existuje aj syntetická useň, ktorá sa vyrába vrstvením textílií s nánosom plastu na podkladovú tkaninu alebo pleteninu. Od pravej je možné rozoznať ju práve vďaka textílii na rubovej strane.

Prírodné a syntetické kožušiny:
Vzhľadom k ochrane životného prostredia sa vyrába celá škála syntetických kožušín, obvykle z akrylu a polyesteru. Vzor aj vlas imituje kožušinu. Ich výhodou je, že sú ľahké a nenáročné na údržbu.

Použitie: Z usní a kožušín sa vyrábajú najmä kabáty, bundy, límce, topánky a doplnky ako opasky, kabelky, či rukavice.

Starostlivosť:
Prírodným kožušinám treba venovať zvláštnu pozornosť. Pred zimným aj letným obdobím je nutné ich ošetriť. Oplatí sa dôkladne ich vyklepať a jemne vykefovať, prípadne zveriť odborníkovi. Cez leto je dobré uložiť ich do ochranných obalov s použitím špeciálnych prostriedkov na ochranu pred moľami. Syntetické kožušiny, ktorých vlas je väčšinou z akrylovej priadze, sa môžu prať. Vyčistenú kožušinu následne odporúčame rozčesať, usušiť a vykefovať.

Kožené odevy sa ošetrujú jemnou kefkou a utierajú jelenicou. Pokiaľ je nejaká časť zašpinená, umyte ju handričkou namočenou v mydlovej vode a utrite do sucha. Prípadne nechajte čistenie na odborníkov. Na prírodné usne aj kožušiny existuje množstvo čistiacich prostriedkov. Syntetické usne môžete prať.

Perličky:
- Koža a kožušina sú považované za najstarší odev ľudí.
- Významnou fyzikálnou vlastnosťou kožušiny je, že prebytočné teplo odvádza mimo a zároveň neprepustí chlad.
- Pre syntetické usne sa používa laické označenie koženka. Vďaka modernému spracovaniu sa dnes svojimi vlastnosťami a cenovou dostupnosťou radí k obľúbeným materiálom.

1 Komentár