Vytlačiť túto stránku

Rozhovor s dizajnérkoi obuvi Evou Klabalovou

Napísal Lenka Puzlíková 05. júl 2017

Dizajnérka obuvi Eva Klabalová sa zapísala do povedomia verejnosti vďaka svojim topánkam, ktoré sa pred štyrmi rokmi objavili v britskom vydaní módneho časopisu Vogue. 

Absolvovala Ateliér Dizajnu obuvi na Univerzite Tomáša Baťu v Zlíne a tiež štúdium na holandskom inštitúte SLEM, zamerané na inovácie v obuvníckom priemysle. Teraz spolupracuje so zahraničnými firmami a súčasne sa venuje svojej vlastnej značke obuvi.

Aká bola vaša cesta k tejto atraktívnej profesii a čo vás motivovalo venovať sa dizajnu obuvi?

Už od detstva som sa venovala rôznym kreatívnym činnostiam a mojím snom bolo stať sa odevnou návrhárkou. Rýchlo som ale pochopila, že topánky a koža ma priťahujú viac. Bola to skvelá voľba, pretože už je to viac ako 12 rokov, čo sa topánky stali mojou vášňou. Vďaka štúdiu som navštívila obuvnícke továrne v Európe alebo aj v Číne a dnes pracujem ako dizajnérka a vývojárka produktov pre firmy z Holandska, Nemecka, Talianska či Austrálie. Mojím hnacím motorom je túžba po inováciách – či už v priemyselnej výrobe alebo v oblasti dopadov na životné prostredie.

Čo by mal dizajnér obuvi vedieť o stavbe chodidla?

Dizajnér by mal okrem znalosti konštrukcie obuvi a materiálu podrobne vedieť, ako funguje chodidlo a celý náš pohybový aparát. Podľa môjho názoru by dizajn mal nasledovať funkciu a súčasne ju čo najviac podporiť. To, aké topánky nosíme, má veľký vplyv nielen na naše chodidlá, ale aj na kolená a chrbticu. Ak nám topánky nesedia, tak sa necítime dobre a nie sme schopní podať taký výkon, aký by sme boli schopní podať v topánkach, ktoré nám dobre sedia. A týka sa to našej práce aj voľného času.

Dá sa správnou konštrukciou obuvi predísť zdravotným problémom s chodidlami?

Dizajn a konštrukcia topánok by mali odrážať funkciu nohy, aby noha mala priestor pre prirodzený pohyb aj v topánke. Ak teda nohu zavrieme do topánky, ktorá je tvrdá, jej prirodzenú pohybovú funkciu obmedzíme, naše svaly ochabnú a výsledkom je prinajmenšom bolesť nôh alebo odreniny. Keď naopak klenbu vystelieme extrémne tvarovanou stielkou, efekt bude rovnaký, svaly nebudú vykonávať svoju prirodzenú funkciu a ochabnú. Okrem nutnosti mať čo najmäkšie topánky je dôležité mať dostatok miesta pre prsty, inak hrozí ich deformácia a možno aj pľuzgiere.

Čo všetko zahŕňa proces výroby obuvi?

Najdôležitejším bodom pre výrobu dobrej a pohodlnej topánky je správne konštruované kopyto. Keď nie je dobré, výsledok nezachráni ani veľmi skúsený a šikovný dizajnér. Z vlastnej skúsenosti viem, že množstvo firiem a značiek tento bod vynecháva, pretože nechcú investovať do prieskumu a vývoja nových kopýt. Noha človeka sa vyvíja. Nastal posun v našom chápaní funkcie pohybového aparátu a funkcie našich chodidiel. Z dnešného pohľadu už teda vieme, že ešte aj my sme ako deti nosili topánky, ktoré boli úplne nevyhovujúce.

Ľudia často trpia na rôzne odreniny a otlaky z topánok, môžeme sa týmo problémov vyhnúť nosením topánok, ktoré dobre sedia?

Všeobecne platí, že pokiaľ si kúpime nové topánky, môžu nám v prvých dňoch spôsobovať bolesť, pretože jednoducho nie sú ušité na našu nohu. Noha sa teda musí prispôsobiť topánke, rovnako ako topánka nohe. Ja osobne som si v takom prípade obľúbila gélové pásky, ktoré sa vlepia napríklad do päty obuvi a uchránia ma v prvých dňoch od bolesti. Týmto problémom môžeme predísť aj tým, že si necháme ušiť topánky na mieru. Obuvník vyrobí kopyto presne podľa našej nohy a vďaka tomu nám topánka skvelo sadne.

Máte nejaké skúsenosti so zlým výberom topánok?

Ja sama mám niekoľko nepríjemných zážitkov s nevhodne zvolenou obuvou. Vo väčšine prípadov išlo o obutie vysokých podpätkov na špeciálne príležitosti, kde vám ide hlavne o vzhľad a reprezentáciu. Ako mi ale každá žena potvrdí, v takejto situácii ide bolesť bokom.

Spomenuli ste vysoké podpätky, ktoré si obľúbilo množstvo žien, aj keď z nich často bolia chodidlá. Kedy sa tieto topánky objavili prvýkrát?

Podpätky pôvodne symbolizovali vysoké spoločenské postavenie a nosili ich predovšetkým muži. Za predchodcu dámskeho podpätku môžeme označiť renesančné topánky s platformou nazývané chopine, ktoré sa nosili hlavne v Taliansku. Obúvali sa na topánky a mali za úlohu ukázať vysoké postavenie ženy a zároveň ochrániť jej topánky a šaty pred nečistotami ulíc. Veľký zlom v obúvaní žien nastal po druhej svetovej vojne, kedy sa vysoké podpätky stali hitom hneď niekoľkokrát v priebehu nasledujúcich desaťročí. Počas zlomových 50. rokov k nám z Talianska prichádza takzvaný stiletto heel - vysoký ihličkový podpätok a začínajú sa objavovať významní dizajnéri topánok na podpätkoch, ako sú Salvatore Ferragamo, Roger Vivier, Manolo Blahnik, Christian Louboutin či Jimmy Choo.

Aké topánky sama najradšej nosíte?

Ja osobne nosím pohodlné topánky, o ktorých viem, že v nich vydržím celý deň. Mnohokrát sú to topánky z mojej vlastnej dielne, ktorými rada priťahujem pozornosť. Podpätky nosím pri výnimočných príležitostiach, ale veľmi rada ich navrhujem.

Ilustračné obrázky – Topánky z dielne Evy Klabalovej

Topánky č. 1: Topánky, ktoré Eva navrhla v rámci projektu Turn IT! Click IT! na svojom študijnom pobyte v Izraeli, sa dostali do jedného z najprestížnejších módnych časopisov.

Topánky č. 2: Na kolekcii Blue Moon spolupracovala Eva s módnou dizajnérkou Kamilou Šárkovou. Pri výrobe využili inovatívnu technológiu 3D tlače.

1 Komentár