Vytlačiť túto stránku

Ako rozpoznať kvalitnú obuv?

Napísal KČ 29. august 2018

Nájsť kvalitnú obuv, ktorá nám vydrží roky, je náročnejšie ako kedysi. Môže za to najmä dovoz lacnej obuvi z Číny, ktorej životnosť nie je dlhšia ako jedna sezóna. Ako ale rozpoznať kvalitnú obuv? My vám v tom poradíme.

shoe 1808182

Všímajte si kvalitu šitia

Už na prvý pohľad si v predajni všimnete, či sú topánky kvalitné, alebo nie. Všímajte si kvalitu šitia. Kvalitne šité topánky vám vydržia oveľa dlhšie. Tie, ktoré sú ušité nekvalitne, vám vydržia veľmi krátko.

Podrážka

Najväčšiu záťaž má pochopiteľne podrážka. Spomedzi všetkých topánok si vyberajte kvalitnú protišmykovú podrážku, určite nie hladkú podrážku. Riskujete, že sa pošmyknete na mokrej ceste. Ak chcete nadčasový model dámskej obuvi, musíte hľadať medzi značkami, ktoré si dajú záležať na výbere materiálu potrebného na výrobu podrážky.

Značka je predsa len značka

Kvalitnú obuv rozpoznáte aj podľa značiek. Ak si vyberiete niektorú z týchto značiek: topánky Rieker, jednoduché topánky Bugatti, spoľahlivé topánky Tamaris, moderné Tommy Hilfiger, máte istotu, že vám topánky aj napriek tomu, že ich budete nosiť pravidelne, vydržia niekoľko rokov. Síce sú výrazne drahšie oproti čínskym topánkam, sú však kvalitnejšie. Každý jeden pár je vyrobený poctivo a výroba nie je masívna. 

Vyrobené z kože

Topánky vyrobené z textilného alebo syntetického materiálu sú síce kvalitné. Kvalitnejšie sú však topánky vyrobené z kože. Koža, keď je pravidelne čistená a impregnovaná, vám vydrží omnoho dlhšie a krásne ukáže. Neroztrhne sa, ľahko sa udržiava a je moderná, nech už si k tejto obuvi oblečiete čokoľvek. Takúto obuv by mali aj zamestnávatelia dávať svojim zamestnancom, ak nechcú ohroziť zdravie zamestnancov a ísť proti pravidlám odbornej PZS.

Ako rozpoznať kvalitnú obuv? Poradíme vám jednoducho. Všímajte si značku, pozerajte na kvalitu podrážky, uprednostňujte kožené topánky s pevnou podrážkou, kvalitnou podšívkou a kvalitnou podošvou.