Vytlačiť túto stránku

Originál vs. fejk

Napísal Fashion Days 05. december 2012

Trestná činnosť, detská práca, či neľudské pracovné podmienky. Aj to sú následky produkcie fejkov uznávaných svetových značiek. Tým však dôvody, prečo sa im vyhnúť, nekončia.


Preto vám prinášame niekoľko rád, ako nenaletieť obchodníkom s nepravým tovarom.

Ako rozoznať napodobeninu
V prípade, že sa chcete vyhnúť tomu, že naletíte obchodníkom s nepravým tovarom, existuje niekoľko jednoduchých pravidiel, ktorých sa treba držať. Najmä si musíte všímať detaily ako zips, podšívku a obal. Ak nakupujete cez internet, dbajte na ochranné značky, ktorými by mal byť výrobok opatrený. Dôležitým faktorom je aj fakt, že tie najuznávanejšie značky málokedy poskytujú zľavy nad 30%. Napríklad preslávený Louis Vuitton nedáva žiadne.

Fashion Days: Tak iako značky a výrobky majú rôznu kvalitu, tak sa aj fejky pohybujú v rôznych úrovniach napodobnenia. Od tých, na prvý pohľad rozoznateľných, až po také, ktoré sa vzhľadom takmer približujú originálom. To však vonkoncom neznamená, že by sa im rovnali.

Zuzana Kanisová: „Samozrejme, rozdiely sú tu vždy. Originál má v prvom rade vždy priložený certifikát pravosti. Je z kvalitného materiálu, kvalitne spracovaný a vyznačuje sa znakmi charakteristickými pre tú ktorú módnu značku a má cenu adekvátnu danej značke,“ vysvetlila módna štylistka Zuzana Kanisová.


Fashion Days: V prípade kabeliek je to prvotriedny materiál, štepovanie, šitie, vypracovanie, futro, zipsy, monogramy, umiestnenie loga, zapínanie, ...

Zuzana Kanisová: „Keď sa bavíme o „dokonalých fejkoch“, kvalita ich výroby v posledných rokoch výrazne pokročila, a tak ich ma často problém od originálov rozoznať aj polícia a colníci,“.


Fashion Days: Za to lacné napodobneniny, naopak, rozozná na prvý pohľad aj úplný laik. Charakterizuje ich nekvalitný materiál a detaily, skomolené názvy značiek, pridané vizuálne prvky, podozrivo nízke ceny.

Zuzana Kanisová: „Myslím, že každému musí byť jasné, že originálna kabelka Chanel sa nedá kúpiť na trhu v dovolenkovej destinácií za 50 euro, ani na internete za 100 euro,. Existuje tu jediné riešenie. Ak si niekto chce kúpiť luxusný značkový tovar a mať istotu, že sa skutočne jedná o originál, tak jedine u autorizovaných predajcov.“


Fashion Days: To však rozhodne neznamená, že v prípade nižších príjmov by ste sa nutne museli vzdať kvalitných vecí a lepších značiek.

Zuzana Kanisová: „Drahé, značkové veci vám automaticky nezabezpečia štýl. V súčasnej dobe sa dajú za veľmi priaznivé ceny kúpiť kvalitné a dobre vyzerajúce veci aj v bežných módnych reťazcoch. Odporúčam nenakupovať na kvantitu, ale na kvalitu. Radšej jedna poriadna drahšia kabelka ako tri lacné nekvalitné,“ poradila známa štylistka.


Dôvera v dodávateľa
Riešením sú aj outlety a tiež sa oplatí počkať na sezónne zľavy. Najmä internetové obchody, ktoré nemusia investovať do skladov a priestorov, vedia dostať ceny na najnižšiu možnú úroveň. Najväčší nákupný klub v strednej a východnej Európe Fashion Days, tiež pomáha aj menej solventným zákazníkom tešiť sa z prvotriednych výrobkov. Množstvo značiek, s ktorými spolupracuje, môžete na www.fashiondays.sk získať s výraznými zľavami. Práve pre tie sa ľudia na e-shopy občas pozerajú s nedôverou. Nákupný klub Fashion Days si však zakladá na tom, že všetky výrobky z jeho ponuky sú dodané priamo od výrobcov, či oficiálnych dodávateľov, certifikované, poriadne označené a v pôvodných obaloch.


Globálne dôsledky

Fashion Days: Dôvodov nekupovať fejky je mnoho. Počínajúc samotným faktom, že nosením napodobeniny si sebavedomie znižujeme a nie naopak. Predovšetkým ich kúpa však podporuje množstvo nešvárov, ktoré globálne sužujú množstvo ľudí na Zemi.

Zuzana Kanisová: „Ich kúpa podporuje trestnú činnosť, detskú prácu, často neľudské pracovné podmienky a zdieranie zamestnancov. A tiež je to plytvanie vlastnými, ťažko zarobenými peniazmi,“ zhodnotila Kanisová.


Boj s čiernym trhom

Samozrejme, proti noseniu fejkov nebroja len módni odborníci a fajnšmekri, ale predovšetkým značky samotné.

Zuzana Kanisová: „Fejkové produkty zahŕňajú skutočne širokú škálu výrobkov od kabeliek a topánok, cez parfumy, hodinky až po oblečenie. Luxusné značky proti nim cielene bojujú, zamestnávajú veľké oddelenia, právnikov a detektívne tímy určené na tento účel,“.


Fashion Days: Módne domy tiež šíria osvetu v tejto oblasti prostredníctvom kampaní.

Zuzana Kanisová: „Napríklad 75 francúzskych luxusných  značiek od Chanelu až po Loius Vuitton spustilo toto leto na francúzskych letiskách posterovú kampaň vyzývajúcu ľudí, aby v dovolenkových destináciách nekupovali fejky. Na plagáte bolo uverejnené číslo právnika, na ktorého sa môžu obrátiť,“ povedala štylistka. Populárne sú aj náučné videá, v ktorých značky priamo demonštrujú rozdiely medzi napodobneninou a originálom.