Vytlačiť túto stránku

Trápi vás nadúvanie

Napísal femme 02. február 2017

Existujú notoricky známe strukoviny či zelenina, ktorá nás nadúva a spôsobuje hromadenie črevných plynov. Pripravili sme pre vás ďalšie potraviny, ktoré stoja za týmto neduhom.

naduvanie 1200x800

Každého z nás nadúva niečo iné, čo je spôsobné tým, že v črevách sa nachádza nadbytok vzduchu. Nemusíte sa týmto surovinám vyhýbať. Postačí ak dodržíte pri ich úprave niektoré postupy. Strukoviny obsahujú veľa vlákniny, ktorá nám prečistí črevá, sú bohaté i na bielkoviny, vápnik, železo, selén, fosfor, zinok a vitamíny B1, B2 a B6. Pri strukovinách, preventívne pomôžu pred nadúvaním bylinky: saturejka, rozmarín a šalvia, ktorými ochutíte pokrm. Ak vás nafukujte mäso použite indické korenie kurkumu. Prebytočný vzduch v črevách zmierňuje napríklad pravidelné pitie feniklového a mätového čaju alebo limonády.

Okrem potravín, ktoré nadúvajú môžu,  byť za týmto neduhom aj zdravotné problémy (málo tráviacich štiav, priveľa kvasných a hnilobných baktérií v čreve, nedostatok pankreasových enzýmov), v tom prípade treba navštíviť lekára.

KEL

Spoločne s brokolicou, karfiolom a ružičkovým kelom obsahujú vysoké množstvo rafinózy a cukru, ktoré sa neštiepia v tenkom čreve. Kel cestuje nestrávený do hrubého čreva, kde s ním bojujú baktérie, ktoré majú za následok nafukovanie.

CIBUĽA

Obsahuje veľké množstvo fruktózy (cukru), preto dochádza k rovnakému problému ako pri vyššie spomínanej zelenine. Tenké črevo si nevie pomôcť s cukrom, posiela cibuľu do hrubého čreva, kde sa stretne s baktériami. Jedinci, ktorí trpia na intoleranciu fruktózy, by mali vylúčiť vo svojej strave cibuľu.

JABLKO

Jablká obsahujú živiny s vysokým obsahom vlákniny a zároveň sa v nich nachádza veľké množstvo fruktózy a sorbitolu. Sorbitol je alkoholický cukor, využíva sa ako náhradné sladidlo pod označením E 420, v medicíne a kozmetike. Jeho energetický obsah je nižší ako u bežných sacharidov, preto sa často využíva v diétnych pokrmoch. V tele sa pomaly metabolizuje na fruktózu. Prirodzene sa sorbitol nachádza v plodoch kôstkovíc (napr. v čerešniach) alebo v bobuliach stromov rodu Sorbus (jarabina napr. j. vtáčia). Tiež sa v menšom množstve nachádza v hruškách aj inom ovocí. Prvýkrát bol izolovaný z plodov jarabiny vtáčej. Rozpustná vláknina absorbuje vodu a kvasí v hrubom čreve, kde produkuje plyn.

CELOZRNNÉ POTRAVINY

Obsahujú veľké množstvo vlákniny, ktoré u niekoho môžu spôsobovať nadúvanie. V takom prípade stačí znížiť porcie napríklad ovsených vločiek a celozrnného pečiva.

MLIEČNE VÝROBKY

Nafukovanie z mliečnych produktov sa netýka len ľudí, ktorí trpia na  intoleranciu laktózy. Laktóza je považovaná za komplexný sacharid, s ktorým telo môže zápasiť.