Vytlačiť túto stránku

Granátové jablko...

Napísal femme 16. január 2017

... poznali už starovekí Gréci a preto ho Kréťania pravidelne jedia na Nový rok. Vraj chráni pred infarktom a starnutím, šťava z neho vraj dokáže zastaviť rast rakovinových buniek a považuje sa za amorov elixír.

punica granatum1200x800

Z mytologického hľadiska si Paris granátovým jablkom zvolil Afroditu za najkrajšiu ženu. Neskôr sa stalo granátové jablko atribútom Afroditiných družiek Troch grácií. Granátové jablká boli považované za nesmrteľné jablká, ktoré si priniesol Herakles zo záhrady Hesperidiek, keď zabil draka Ládóna. A do tretice, keď Presefóna, dcéra najvyššieho boha Dia a bohyne Demeter, ochutnala šesť zrniek zakázaného rajského jablka, sa musela každoročne na jar vracať obrodiť zem.

Punica granatum – granátové jablko poznali v Malej Ázii a Stredomorí už v staroveku. Jeho šťava, ktorá je mierne kyslá, dokázala osviežiť aj pútnikov a obchodníkov v karavánach, počas zdĺhavých púštnych prechodoch.

Mohli ste sa s nimi stretnúť aj v Chorvátsku a plody punica granatum sa pestujú v oblastiach stredozemného mora, v Ázii a Indii, Argentíne, USA, ale najkvalitnejšie plody sú z Iránu.
V jednom granátovom jablku sa nachádza približne 77% vody, je tam zastúpený fosfor, železo, fruktóza, aminokyseliny a organické kyseliny. Nechýbajú vitamín C, karotenoidy vo forme provitamínu A, vitamíny B1, B2 a B3 a minerály vápnik, horčík, draslík a sodík.

GRANÁTOVÉ JABLKO SILNÝ ANTIOXIDANT

- pôsobí 40 x účinnejšie než zelený čaj a čučoriedky

- 25 x silnejšie než červené víno

- preventívne pôsobí proti niektorým baktériám v tele, ako je E. coli a Staphylococcus a kvasinkám Candida

- chráni pred infekciami a zápalmi, zlepšuje krvný obeh a zvyšuje pružnosť ciev

- napomáha znižovať zlý LDL cholesterol

- spomaľuje progresiu rakoviny prostaty, prsníka, hrubého čreva a chráni mozgové bunky

- vápnik, fosfor a železo sú vynikajúci v prevencii osteoporózy a ochraňujú zubnú sklovinu

Kedy a ako kupovať granátové jablká

Pri výbere plodov sa zamerajte na tvrdé a ťažké plody, ktoré majú plno šťavy. Plody musia mať hladkú, svetločervenú kôru, bez tmavých škvŕn. Nakupujte ich v období od augusta do februára a uskladniť ich môžete v chladničke, kde vydržia mesiac a v mrazničke až rok. Jedno granátové jablko obsahuje 200 až 1400 semien, ktoré podávate s ovocným šalátom, ráno s cereáliami a spestria aj kuskus a pilaf. Extrakt z granátového jablka má až 10-krát silnejší účinok než ovocie samotné.

Tipy:

Za studena lisovaný olej z granátových semienok, vyživuje a regeneruje kožné bunky. Vhodný je aj pri kožných problémoch ako pri ekzémoch, lupienke a slnečných popáleninách. Zmierňuje opuchy, podráždenú pokožku a rozpúšťa celulitídu.

Olej z granátových semien urýchľuje rast vlasov, pretože stimuluje tok krvi do vlasových korienkov, a vitamín C posilňuje spojivové tkanivá vo vnútri vlasových folikúl.

Pánov možno poteší informácia, že pri pravidelnej dennej dávke čerstvej šťavy z granátového jablka, si dopomôžu k zlepšeniu kvality spermií, zníženiu erektilnej dysfunkcie a ochrane prostaty.