Melóny a broskyne...

...sú nielen sladké, chutné a voňavé, majú tiež vysoký obsah dôležitých vitamínov a minerálov, preto sú naozaj ideálne pre letnú redukčnú diétu.

>> Móda >> Aktuálne >> Melóny a broskyne...

Melóny sú jedným z veľkých darov prírody - zasýtia, zahasia smäd, uspokoja túžbu po sladkom a zároveň dodajú telu množstvo potrebných vitamínov a minerálov.
Melóny sú popínavé rastliny pochádzajúce z Afriky. V súčasnosti sa pestujú v celej oblasti južnej a juhovýchodnej Európy, v Izraeli a v severnej Afrike. Existujú dva základné druhy melónov, z ktorých každý má niekoľko odrôd: sú to žlté cukrové melóny a vodové melóny (dyne) s červenou dužinou. Dužina melónov má vysoký obsah protirakovinových karoténov, pyridoxínu (vitamínu B6, ktorý hrá dôležitú úlohu pri chemickom rozklade a zúžitkovaní bielkovín v organizme), niacínu (vitamínu PP, ktorý podporuje okysličovanie buniek), kyseliny listovej, železa a mangánu. Okrem toho ponúkajú vysokú koncentráciu vitamínu C, ktorý posilňuje obranyschopnosť organizmu a dobrú náladu.

Broskyne by sa v súťaži krásy jednotlivých druhov ovocia určite ocitli na prvých priečkach - sú krásne sfarbené, voňavé a na dotyk ako samet. Navyše pod príťažlivou šupkou skrývajú množstvo vitamínov a účinných biologických látok.
Broskyňa pochádza z Číny; časom sa rozšírila najmä v oblasti Stredomoria, ale celkom úspešne sa pestuje aj v miernych pásmach. Žlté, oranžové a červené sfarbenie broskýň naznačuje, že obsahujú množstvo karoténov, čo znamená, že chránia ľudský organizmus pred škodlivými vplyvmi vonkajšieho prostredia, majú výrazné protistresové účinky a pre bunky sú dôležitým zdrojom energie. Broskyne tiež obsahujú niacín (vitamín PP), horčík, selén a zinok, teda prvky zlepšujúce náladu, potláčajúce strach a nervozitu. K pozitívam broskýň patrí aj schopnosť urýchľovať črevný presun potravy a schopnosť odvodňovať, preto sa veľmi často využívajú pri redukčnej diéte.

Tip: Keďže sladká, aromatická chuť broskýň vzniká až v posledných dňoch ich dozrievania, uprednostnite pri nákupe domáce, čerstvo natrhané broskyne; importované broskyne sa väčšinou zberajú príliš skoro a proces dozrievania sa v nich navodzuje chemicky, preto je v takýchto plodoch menej vitamínov.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.