Maliny

V čínskej medicíne sa maliny oddávna odporúčajú pri poruchách zraku a šeroslepote. Vďaka malinám tiež možno zlepšiť stav pleti a vlasov.

>> Móda >> Aktuálne >> Maliny

Maliny pochádzajú z juhu Európy a sú to vlastne "červené sestry" černíc. V čínskej medicíne sa maliny oddávna odporúčajú pri poruchách zraku a šeroslepote. Obsahujú totiž značné množstvo vitamínu A. Vysoká koncentrácia rutínu v malinách zasa spevňuje očné cievky a zlepšuje ich zásobovanie živinami. Maliny majú aj vysoký obsah vitamínu C, ktorý v kombinácii s rutínom zmierňuje krvácanie (z nosa, ďasien...). Z uvedeného dôvodu používala ázijská medicína maliny aj ako prostriedok proti silnému menštruačnému krvácaniu.
Okrem toho majú maliny výrazné odvodňujúce účinky, pôsobia proti zápche a pomáhajú pri problémoch s obličkami a mechúrom. Obsahujú tiež veľa biotínu (t.j. látky zo skupiny vitamínov B, potrebnej na rast a delenie buniek), vďaka ktorému možno zlepšiť stav pleti a vlasov.

Malinový koláč
P o t r e b u j e t e : 570g malín, linecké (bratislavské) cesto, citrón, 90g masla, 60g práškového cukru, lyžicu kukuričnej múky, 4 žĺtky, 300 ml šľahačky.
P o s t u p : Pripravené cesto vložte do okrúhlej zapekacej formy, poprepichujte ho vidličkou a prikryte alobalom. Potom dajte cesto do rúry predhriatej na 180 stupňov Celzia a pečte 10 minút. V ďalšej fáze prípravy alobal odstráňte, cesto opäť poprepichujte vidličkou a pečte ďalších 10 minút (do zlatista).
Z citróna vytlačte 2 lyžice šťavy, nastrúhajte za lyžicu kôry a odložte. Na miernom ohni zmiešajte maslo, cukor, kukuričnú múku a krátko (cca 1 minútu) povarte. Zo vzniknutej zmesi prilejte trochu k rozšľahaným žĺtkom, premiešajte a pridajte naspäť k zmesi. Ešte raz zmes krátko povarte. V poslednej fáze prípravy pridajte do krému citrónovú šťavu a kôru; potom dajte krém vychladiť a následne do neho primiešajte vyšľahanú šľahačku. Hotový krém rovnomerne rozotrite na cesto a poukladajte naň (nahusto) maliny. Kompletný koláč dajte do chladničky stuhnúť.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.