Zemiaky (II.)

Krištof Kolumbus omylom objavil Ameriku a otvoril tak svojmu panovníkovi a Európanom cestu k zlatu, kukurici, paprike a zemiakom.

>> Móda >> Aktuálne >> Zemiaky (II.)

Španielsky rytier neblahej povesti Gonzales Jimenez de Quesada, dobyvateľsky plieniac na území dnešnej Kolumbie, vydával sa často na prieskumné cesty do džungle. Raz sa aj so svojimi druhmi dostal do osady s názvom Sorokoto. Ich príchod však predstihla povesť a nevítaní "prieskumníci" tu nenašli ani zlato ani osadníkov, iba opustené chatrče a neznáme hľuzy. Surové hľuzy za veľa nestáli, ale keď ich uvarili... to už bola iná vec! Rytier Gonzáles si dokonca urobil do denníka poznámku: vynikajúca pochúťka pre labužníka.

Cesta zemiakov po Európe bola však kľukatá. V roku 1533 priniesol Francesco Pizarro debničku zemiakov španielskemu kráľovi a ten niekoľko kusov venoval pápežovi. Pápež obdaroval zemiakmi holandského kardinála a od kardinála dostal zemiaky primátor mesta Leyden. Vďaka primátorovi sa dostal k zemiakom viedenský botanik Carol Clusius, ktorý ich pestoval vo viedenskej a frankfurtskej cisárskej záhrade ako vzácnu rastlinu.

Nevedomí Európania sa najskôr pokúšali konzumovať drobné zelené bobule z odkvitnutých zemiakových kvetov. Dochucovali ich, pripravovali na masle, varili s cukrom, makom, tvarohom i mäsom, ale zlepšeniu chuti nič nepomáhalo. Navyše, bobule sa ukázali byť jedovaté. Ľudská zvedavosť však spôsobila, že nakoniec boli "objavené" aj hľuzy na koreňoch zemiakov. Po ich upečení sa konečne prišlo na ten fatálny omyl!

Napriek tomuto poznaniu roľníci nechceli sadiť zemiaky a nepomáhali ani úradné nariadenia. Francúzsky kráľ sa teda rozhodol pre lesť. Na svojom panstve v Grenelle dal vysadiť veľký lán zemiakov a počas ich dozrievania nechal pole strážiť regimentom delostrelcov. Samozrejme, ľudia boli zvedaví, čo za vzácnosť to rastie na poli, že ju musia strážiť vojaci... a podľa očakávania začali chodiť zemiaky v noci kradnúť. Ozbrojení strážcovia podľa inštrukcií nikoho nechytili a zemiaky prudko zvýšili svoju cenu aj medzi roľníkmi...

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.