Vytlačiť túto stránku

Čo sú vitamíny

Napísal femme 05. október 2021

V prechodných obdobiach a počas zimy, častejšie siahame po vitamínoch. Zdravý človek ich pokryje z prírodných zdrojov, závažne chorí pacienti môžu doplniť vitamíny v tabletkovej forme. Väčšine ľudí postačia prírodne zdroje, pri ktorých nehrozí predávkovanie, sú účinnejšie a ich konzumácia je vyvážená.

vitamini20

Z histórie...
Poľský biochemik Kazimerz Funk objavil v roku 1912 vitamín B1 v otrubách ryže. Tento nález pomenoval podľa latinských slov „vital“ a "amine“, z ktorého vzišiel názov vitamín a ujal sa na všetky podobné látky.

Vitamíny v ľudskom tele zastávajú úlohu katalyzátorov biochemických reakcií a niektoré slúžia ako antioxidanty. Okrem vitamínu D a čiastočne niacinu, je ľudský organizmus odkázaný na ich získavanie z potravy. Poznáme 13 základných typov vitamínov, ktoré sú rozdelené na rozpustné vo vode (skupina vitamínov C,B, kyselina listová, nikotínová, biotin) a rozpustné v tukoch (A,D,E,K).

Zdroje vitamínov potravinách...

... vitamín A (antioxidant): pečeň, žĺtka, ovocie, zelenina, hrášok, petržlen, paprika a špenát
nedostatok: poruchy väzivových štruktúr, šerosleposť 

... vitamín B1( thiamin): pivovarské droždie, pšeničné klíčky, ovsené vločky, pohánka, strukoviny, zemiak, špargľa, lieskové oriešky, sušené ovocie, nelúpaná ryža
nedostatok: zápal nervov, svalové kŕče, únava

... vitamín B3 (niacin): tuniak, mäso, tmavé pečivo, morčacie mäso
nedostatok: nespavosť, nechutenstvo, zápaly kože, poruchy zažívania

... vitamín B12 (kobalamin): hovädzia a teľacia pečeň, droždie mlieko
nedostatok: nedostatok červených krviniek, chudnutie, horšia pa,mäť, nedostatočná duševná výkonnosť a svalová koordinácia

... kyselina listová: listová zelenina, čínska kapusta, kapusta, karfiol, brokolica, kel
nedostatok: poruchy rastu, plodnosti, megalobastická anémia

Pozor na poškodené teflónové hrnce, hrdzavé nože, ktoré ničia podstatnú časť vitamínov!