Vytlačiť túto stránku

Trávenie ako v bavlnke: Tieto tipy váš žalúdok ocení

Napísal KČ 31. marec 2021

Podráždené črevá, nafúknuté brucho, únava, bolesti či orchester v žalúdku a nepravidelná stolica. Nielen po dovolenkách a sviatkoch si treba dať do poriadku trávenie.  V bruchu je totiž ukrytá naša imunita, ale aj duševná pohoda.

shutterstock_zdrave_jedlo21

Časť potrebných tráviacich enzýmov obsahujú už sliny, nasleduje tvorba priateľských baktérií z nestrávených zvyškov (najmä vlákniny). Stolica je potom zmesou vody, baktérií, odumretých črevných buniek a nestráveného jedla. Nie vždy však máme tráviace bunky v dobrej kondícii a vedia vyseparovať živiny a odpad zo stravy tak, ako majú.

Kedy trávime zdravo

Celkové strávenie potravy od hora až dole by malo trvať 1-2 dni a normálna frekvencia stolice je 1 až 3-krát denne. Ako ešte zistíme, ak niečo nie je v poriadku? Keď prichádza nafukovanie, plynatosť, nevoľnosť, zvracanie, nadmerné grganie, bolesť brucha, škvŕkanie v bruchu, pálenie záhy. Podobne sa prejavuje aj menej závažná infekcia, ľudovo povedané otrava jedlom.

Dôraz na vitamíny

Problémy s trávením zhoršujú vstrebávanie živín a o niektoré dôležité (železo, zinok, vitamín B12) nás môžu aj pripraviť, a tým zhoršiť naše celkové zdravie. Pri hnačkách prichádzame aj o vodu a minerály (sodík, draslík a chlór). Tráviace zápaly zase znásobuje nedostatok vitamínu D a zinku. Tráviaci trakt je domovom miliónov mikroorganizmov, ktoré zveľaďujú naše zdravie a chránia nás pred vážnymi chorobami ako je Crohnová choroba alebo rakovina hrubého čreva.

Čo s hnačkou

Takzvané preháňanie je vážne najmä u detí a seniorov a dehydratáciu treba okamžite vyrovnať. Pomôže izotonický športový nápoj, denná dávka 10-20 mg zinku alebo domáci rehydratačný roztok (6 čl cukru s 0,5 čl soli v jednom litri pitnej vody bez bubliniek). Po doplnení tekutín by sa mal dostaviť hlad a môžeme začať s menšími jedlami každé 3-4 hodiny. Vhodné sú najmä domäkka uvarené obilniny a pečivo. Naopak, pozor na mliečne výrobky.

Čo so zápchou

Ak častosť stolice klesne pod 3-krát týždenne, hovoríme o zápche. Aj vtedy je dôležitý dostatočný príjem tekutín a zdravý pohyb. Taktiež aj vhodný príjem vlákniny, ktorá zadržiava vodu, násobí stolicu a uľahčuje jej vyprázdňovanie. Ideálna je preto kombinácia celozrnných obilnín, strukovín, zeleniny a ovocia.

Ako na plynatosť

Plyny spôsobujú zväčša črevné baktérie a poruchy trávenia niektorých sacharidov. Ak ich je priveľa, prejavujú sa nadúvaním. Krátkodobo by sme mali obmedziť tzv. FODMAP ťažšie vstrebateľné sacharidy (brokolica, strukoviny, pšenica, cibuľa, džúsy a sladidlo sorbitol).

Ako naštartovať trávenie

Miláčikmi tráviacich procesov sú na jednej strane prebiotiká, vláknina (aspoň 25 gramov denne) a ďalšie nestráviteľné sacharidy a na druhej strane probiotiká, živé kultúry a kyslé kvasené potraviny (kefír, kyslá kapusta, nakladaná zelenina, kysnutý chlieb). Ideálne je zjesť aspoň 30 rôznych druhov rastlinných potravín za týždeň. Obnoviť mikroflóru treba ešte intenzívnejšie po užívaní antibiotík.

Čím škodíme žalúdku

Najlepšou prevenciou tráviacich ťažkostí je vyvážená strava, dostatok tekutín, vitamínov a minerálov, pohyb a oddych. Naopak, škodí alkohol, fajčenie, údeniny, polotovary, cukor, umelé sladidlá, vyprážané jedlá, ale aj stres a nedostatok spánku. Ešte predtým, než si kúpime lieky na žalúdok, mali by sme svojmu tráveniu uľaviť najmä vhodnou životosprávou.

Viac informácií nájdete na vegmart.sk.

Zdroj obrázku: Monstar Studio / Shutterstock.com