Ako má vyzerať letný obed? Farebne, sviežo a hravo

Leto je tu a s ním aj horúce dni. Väčšina z nás v tomto období vyhľadáva ľahké a osviežujúce jedlá, ktoré v nás nevzbudia pocit ťažkosti. Naša voľba preto najčastejšie padne na zeleninové šaláty... 

... ktoré sú zdrojom širokého spektra vitamínov, minerálnych látok, sú bohaté na oxidanty a náš organizmus nezaťažia. A čo viac, rozmanité šalátové variácie je možné pripraviť na mnoho spôsobov.

Letná šalátová sezóna

Ruku na srdce, komu by sa chcelo v horúcich letných dňoch tráviť čas pri rozpálenom sporáku, obzvlášť keď na teplé a mäsité pokrmy často ani nemáme chuť? Perfektným variantom sú preto zeleninové šaláty. Zelenina by síce mala byť samozrejmou súčasťou nášho jedálnička po celý rok, ale práve v lete, keď si podvedome vyberáme ľahšie stráviteľné pokrmy, je ich hlavná sezóna. „Ak podávate šalát ako hlavné jedlo, je dôležité dávať pozor na to, aby obsahoval všetky makroživiny, teda živočíšne alebo rastlinné bielkoviny, sacharidy a zdravé tuky. Do zmesi zeleniny preto pridajte rôzne syry, grilované mäso, tuniaka, vajcia natvrdo alebo strukoviny,“radí výživová a nutričná špecialistka Kristýna Ostratická. „Ak prípravou šalátov nechcete tráviť príliš veľa času, použite konzervované strukoviny, ktoré vydržia a nemusíte sa pri nich obávať skazenia pod vplyvom vysokých teplôt,“dodáva Kristýna Ostratická. Strukoviny a zeleninu upravenú na pare ponúka vo svojej rade Vapeur spoločnosť Bonduelle a vybrať si môžete zo širokej škály, ktorá zahŕňa rôzne druhy fazúľ, cícer, hrášok, šošovicu, mrkvu, zeler aj cviklu. Tých z vás, ktorí si pripravujú šalát len pre seba iste poteší mini balenie cíceru a červených fazúľ, ktoré sú ideálne pre jednu osobu.

Priestor pre fantáziu

Existuje veľké množstvo šalátových variácií. Tu sa kreativite medze nekladú. „Určite sa nebojte kombinovať rôzne druhy zeleniny. Žiadna kombinácia nie je zlá a naviac čím viac druhov (a farieb), tým viac rôznorodých živín pre váš organizmus,“radí Kristýna Ostratická. Ak zeleninu nakrájate na rovnako veľké kúsky, jednotlivé chute sa lepšie prepoja. Dobré je pohrať sa tiež s textúrou, aby šalát obsahoval mäkké aj chrumkavé suroviny a čerstvé bylinky, ktoré dodajú skvelú chuť, farbu a predovšetkým ďalšiu škálu živín vrátane enzýmov. „Pri príprave šalátov nezabudnite na oleje, predovšetkým tie za studena lisované. Niektoré vitamíny, ktoré v sebe zelenina ukrýva, sú totiž rozpustné, a teda vstrebateľné len v tukoch,“zdôrazňuje Kristýna Ostratická. Výborné je do šalátu pridať aj zdravé tuky v podobe semienok alebo orechov. A ak si chcete pripraviť skutočnú „výživnú bombu“, ktorá vás spoľahlivo zasýti, tak nezabudnite na vychladnutú quinou, bulgur alebo pohánku.   

Ako z obyčajného šalátu urobiť luxusnú záležitosť? 

Šalát povznesiete na vyššiu úroveň dobrou a chuťovo vyváženou zálievkou. Aj skvelých dresingov existuje nespočetne veľa variantov a každý si tak nájde ten svoj. Všeobecné pravidlo radí, že ideálna zálievka by mala vždy obsahovať olej, kyslú zložku ako napríklad šťavu z citrusov a sladkú a slanú zložku. Hodí sa preto napríklad med, horčica alebo miso pasta, vďaka ktorým potom výsledná zmes lepšie drží pohromade. Dobré je dresing pripravovať v uzatvárateľnej nádobe, kde sa mixovaním jednotlivé zložky krásne prepoja a v nej naviac dresing môžete pár dní uchovať aj v chladničke. A ešte jedna rada, nezabudnite, že šalát je potrebné dobre usušiť, aby na ňom dresing lepšie držal.    

Nechajte sa inspirovať šalátmi plnými farieb, vitamínov, minerálov a ďalších prospešných látok a doprajte svojmu telu v letných mesiacoch všetko, čo potrebuje a vytúžené osvieženie. Nebojte sa experimentovať, budete milo prekvapení! 

bonduelle 119

Mrkvový šalát s citrusmi a pistáciami

Ingrediencie (na 2 porcie):
1 balenie Bonduelle strúhanej mrkvy Vapeur (425 ml)
1/4 šálky surových pistácií
1 červený grapefruit
1 červený pomaranč
1 strúčik najemno nastrúhaného cesnaku
2 polievkové lyžice čerstvej limetkovej šťavy
Olivový olej
Štipka rozdrvených vločiek červenej papriky
Štipka rasce
Soľ
Čerstvý koriander
Petržlenová vňať

Postup:
1. Rúru predhrejeme na 180 °C. Pistácie opečieme na papieri na pečenie do zlatohneda, cca 5-8 min. Necháme vychladnúť, potom nahrubo nakrájame.
2. Medzitým olúpeme červený grep a pomaranč a nakrájame ovocie na kúsky. V miske zmiešame cesnak, olej, limetkovú šťavu, vločky červenej papriky a rascu a dochutíme soľou.
3. Pridáme opečené pistácie, strúhanú mrkvu Bonduelle Vapeur, polovicu červeného grepu a celý červený pomaranč a všetko dobre premiešame.
4. Dochutíme soľou a necháme cca 25-30 minút odstáť, aby sa chute spojili.
5. Pred podávaním pridáme ešte podľa chuti nakrájaný koriander s petržlenovou vňaťou.

bonduelle 219

Šalát do pohára

Ingrediencie (pre 4 osoby):
1 balenie Bonduelle Mini Kukurice (106 ml)
1 balenie Bonduelle Mini Cíceru (106 ml)
Cherry paradajky
3-4 polievkové lyžice predvareného kuskusu
1 konzerva tuniaka (kúsky tuniaka v oleji)
Čerstvá petržlenová vňať alebo mäta

Na zálievku:
1 lyžica olivového oleja
Ocot balsamico
Soľ
Čierne korenie
Citrónová šťava

Postup:
1. Pripravíme si pohár s uzáverom.
2. Najprv pripravíme v pohári zálievku – zmiešame olivový olej, trochu balsamica, soľ, čierne korenie a podľa chuti tiež citrónovú šťavu.
3. Do pohára potom postupne navrstvíme cherry paradajky, kukuricu, kuskus, cícer, tuniaka a petržlenovú vňať alebo mätu.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.