Vytlačiť túto stránku

Zdravé stravovanie a alergie

Napísal femme 15. august 2018

Každý z nás by sa chcel zdravo stravovať a byť a zdravý. Niekedy sa ale môže stať, že pri zmene jedálnička zistíte, že vám to nerobí dobre. Môže to byť o zvyku, alebo to môže byť tým, že vám nejaká nová potravina nerobí dobre.

bag food1200x800

Niekedy môže takýto problém nastať aj pri potravinách, ktoré konzumujete bežne. Jedná sa o alergiu, alebo potravinovú intoleranciu. 

Alergia, či intolerancia?

Mnohí ľudia si myslia, že medzi týmito dvoma pojmami nie je rozdiel. Opak je však pravdou. O alergiách sa vie už celé desaťročia, zatiaľ čo o intolerancii vieme iba krátko. O tom, že existuje aj niečo ako intolerancia vieme vďaka tomu, že sa rýchlo rozvíja laboratórna diagnostika.Niekedy ľudia s intoleranciou ani nevedia, že majú takýto problém, nakoľko svoje zdravotné problémy pripisujú iným chorobám. 

Hlavné rozdiely

Alergia:

  • Rýchla reakcia, pri styku s problémovou potravinou, väčšinou do dvoch hodín.
  • Alergia je problémom imunitného systému.
  • Symptómy sú- opuchy, svrbenie, dýchacie ťažkosti, nádcha, alebo aj anafylaktický šok.
  • Alergická reakcia môže byť smrteľná.

Intolerancia:

  • Oneskorené reakcie, problém sa môže prejaviť aj  po niekoľkých dňoch.
  • Intolerancia môže vzniknúť náhle, môžete byť intolerantný na viacero potravín naraz a taktiež môže po dlhodobom vylúčení problémovej potraviny zmiznúť.
  • Symptómy sú väčšinou hnačky, tráviace ťažkosti, opuchy, alebo pocit nepohody.
  • Intolerancia nie je smrteľná, avšak pri dlhodobom neriešení, môže mať za následok vážne tráviace ťažkosti.

Najčastejšie alergie a intolerancie

Alergia na mlieko

Patrí medzi najčastejšie potravinové alergie. Väčšinou sa objavuje v dojčenskom veku a väčšinou vymizne do troch rokov. V prípade tejto alergie ide o reakciu imunitného systému, na mliečnu bielkovinu, ktorú organizmus nedokáže stráviť. Prejavuje sa kožnými problémami, dýchacími ťažkosťami, alebo tráviacimi ťažkosťami.

Intolerancia laktózy

Ľudia, ktorí majú tento problém, majú nedostatok enzýmu, ktorý sa vola laktáza. Preto nie sú schopní stráviť mliečny cukor, laktózu. Z tohto dôvodu nestrávený mliečny cukor v črevách kvasí  dochádza tak k nadmernej produkcii plynov. Prejavuje sa častým nafukovaním, ku ktorému dochádza po požití mliečnych výrobkov. 

Celiakia

Celiakia je choroba, ktorá postihuje malé percento ľudí. Ľudia s touto chorobou, majú problém stráviť potraviny, ktoré obsahujú lepok. Konzumácia lepku, týmto ľuďom spôsobuje zápal tenkého čreva. V prípade celiakie, si treba dávať pozor aj na malé množstvo lepku. Pri konzumácii lepku pri celiakii, dochádza k vyhladeniu črevných klkov, čo má za následok nedostatočnú výživu organizmu. U týchto pacientov sa vyskytujú závažné tráviacie ťažkosti, nechutenstvo a podvýživa.

Intolerancia lepku

Tento problém je v poslednej dobe veľmi rozšírený. Intolerancia lepku má viacero stupňov, od miernej precitlivenosti, až po celiakiu. Pri intolerancii dochádza k tomu, že telo nie je schopné stráviť potraviny, ktoré obsahujú lepok. V tomto prípade, ale nedochádza k zápalovým prejavom. Príznaky sú hlavne tráviace ťažkosti, keratóza- malé hrbolčeky na rukávh a nohách, ktoré pripomínajú kuraciu kožu, bolesti hlavy, depresia, chronická únava a priberanie.

Ak máte niektorý z uvedených príznakov, skúste navštíviť svojho lekára, ktorý vám odporučí potrebné vyšetrenia. V prípade intolerancií, je veľmi ťažká diagnostika, preto vyskúšajte vylúčiť zo stravy vylúčiť potraviny, ktorá si myslíte, že vám škodí a možno pocítite priaznivé výsledky.