Vytlačiť túto stránku

Modré bobuľky pre zdravie

Napísal Trumpeter 06. august 2018

Už dozrievajú! Bobuľky malé ako hrášok, sladké ako med a modré ako najmodrejší Šmolko. Sezóna čučoriedok sa začala, vyťažte z nej maximum!

Príroda nás obdarila veľkým bohatstvom a neraz sa stáva, že tie najväčšie poklady sú ukryté v najmenších veciach. Napríklad v bobuľkách čučoriedok, ako sa im hovorí ľudovo. Niekto ich nazýva aj čierne jahody, no oficiálne ide o brusnicu čučoriedkovú (Vaccinum myrtillus, ktorej príroda udelila miesto na severnej pologuli. Dobre ju poznajú v celej strednej a severnej Európe, v severnej Ázii aj v Severnej Amerike. Pôvodne rástla iba vo vyšších polohách v riedkych ihličnatých lesoch, ale dnes nie je problém vypestovať niektoré vyšľachtené druhy aj doma v záhradke. Prečo „prišla“ k ľuďom ešte bližšie? Lebo má jedinečnú chuť a najmä jedinečné účinky, po ktorých túžia aj ľudia žijúci ďalej od lesa alebo príliš zaneprázdnení na to, aby po lese chodili a tie drobné modré guľôčky zbierali.

Čo v sebe skrývajú?

Konzumáciu čučoriedok jednohlasne odporúčajú aj výživoví poradcovia. „Obsahujú obrovské množstvo zdraviu prospešných látok. 
Z tých najdôležitejších treba spomenúť antioxidanty, vitamíny C, A, B aj vitamín E. Ďalej sa v nich nachádzajú triesloviny, ktoré môžu byť osožné ako prírodné antibiotiká. Z minerálov sú bohaté na draslík a horčík, pôsobiace na správnu funkciu svalov. Samozrejme, obsahujú aj ďalšie prvky ako železo či zinok, vhodné na obnovu vlasov, nechtov, svalov a tvorbu krvi,”
vymenúva obrovské plusy malých bobuliek výživový poradca Ing. Libor Javro. „Samozrejme, ako každé ovocie majú aj malé množstvo sacharidov a vody, čo v letných dňoch príjemne osvieži a rehydratuje organizmus.”

Čerstvosť nadovšetko

V tomto momente sa však dostávame k niekoľkým „ale“. Aj keď sezóna čučoriedok trvá od júna do septembra, teda je možnosť nazbierať si ich do zásoby, v chladničke vydržia iba niekoľko dní. V akom stave je teda najvhodnejšie ich konzumovať? „Odporúčam konzumovať čučoriedky čerstvé, kedy sú najviac nabité antioxidantmi potrebnými na odstránenie oxidatívneho stresu, čo pomáha predchádzať kardiovaskulárnym či iným závažným ochoreniam. Ďalšia možnosť je čučoriedky rýchlo a kvalitne zamraziť a v čase, keď už nedozrievajú, ich mať aspoň v takejto forme poruke,“ radí L. Javro.

Druhé „ale“ je ešte ošemetnejšie – ako skonzumovať dostatok čučoriedok, aby sa ich účinok prejavil, no aby sme sa ich neprejedli?  A k tomu - ako dosiahnuť, aby ich jedli aj deti? 

Dve muchy jednou ranou

Máme odpovede na všetky spomínané „ale“. Teda, neprišli sme na ne my, ale šikovná a kreatívna MioMat-ka Zuzana, ktorá na Slovensko priniesla unikátny „hrnček, var!“ a ktorá sa zároveň snaží, aby celá jej rodina jedla zdravo, sezónne a chutne. „Ja osobne čučoriedky milujem a závidím každému, kto ich má doma v záhrade. Tá predstava, že si čupnete ku kríčku a len tak si zobkáte... Mám odskúšané, že tento spôsob zbožňujú aj deti. Ide to však aj inak,“ usmieva sa záhadne. „Mne už krásne očistené čučoriedky nosí jedna milá pani a mojou jedinou úlohou je postarať sa, aby skončili v našich organizmoch.“... a tak má Zuzanina rodina čučoriedky v jogurte, zmrzlinu s drobným lesným ovocím, čučoriedkový koláč a niekoľko porcií nájde do zimy miesto aj v mrazničke. Dosť však bolo slov, hor sa na recepty! 

Čučoriedkovo-černicová výživa

Na liter výživy potrebujeme po 150 g čučoriedok a černíc, 2 jablká, 1 a ½ odmerky pšena a vodu. Pšeno najskôr zaparte horúcou vodou, aby sa zbavilo horkosti. Ovocie umyte, jablká nakrájajte a spolu vložte do MioMatu. Dolejte vodu, zapnite program a o 25 minút vás prekvapí vynikajúca domáca výživa. Môžete ju zjesť hneď alebo odložiť v poháriku na inokedy.

Čokoládovo-ovocný kokteil

Na liter nápoja potrebujeme po 150 g malín, čučoriedok a ríbezlí, 
3 PL chia semienok, cca 7 – 8 kakaových bôbov a mandľové mlieko. Všetky ingrediencie dáme do MioMatu, zapneme funkciu Smoothie a o dve minúty je hotový osviežujúci kokteil.

Tip na recept od blogerky Lapetit 

Kokosovo-ovsená kaša s čučoriedkovou omáčkou

Na liter kaše potrebujeme 2 odmerky ovsa, 2 odmerky strúhaného kokosu, 200 ml kokosového mlieka, 4 PL medu, ½ banánu. Na omáčku 
treba 200 g čučoriedok (môže byť aj mix čerstvých a mrazených), 
2 PL trstinového cukru a 2 PL vody. Všetky suroviny na kašu stačí vložiť do MioMatu, doliať vodu, navoliť program Mash/Soup 
a po chvíli „hrnček, var“ zapípa, lebo kaša je hotová. Ledva ste stihli urobiť omáčku. Polovicu čučoriedok s cukrom a vodou treba rozvariť, pasírovanie nie je nutné. Kašu ozdobte zvyškom čučoriedok, prelejte omáčkou a môžete servírovať.