Vytlačiť túto stránku

Žihľava (pŕhľava) dvojdomá...

Napísal femme 09. január 2018

.. je liečivou rastlinou, to vie asi každý. Využiť ju však môžeme aj v kuchyni, nech sa páči, tu je recept na žihľavovú polievku, žihľavové fašírky a žihľavový sirup...

urtica dioica 1200x800

Žihľava dvojdomá (Urtica dioica):
- obsahuje vitamíny a minerály
- podporuje činnosť vylučovacích žliaz a celkový metabolizmus
- má protizápalové a protialergické účinky.

Pri zbere žihľavy uprednostňujte prvé jarné výhonky, v neskoršom období zbierajte len listy z mladej, vrchnej časti žihľavy. Nazbieranú žihľavu dôkladne umyte pod tečúcou vodou a následne sparte horúcou vodou.

Žihľavová polievka
P o t r e b u j e t e : 500g čerstvo natrhanej žihľavy, 2dcl sladkej smotany, 1 liter bujónu, tavený syr, 1 žĺtok, dva rohlíky, mleté čierne korenie, soľ.
P o s t u p : Nalejte do hrnca vývar a smotanu, pridajte na drobné kúsky nasekanú žihľavu a na drobné kúsky nakrájaný syr. Nechajte variť. Počas varu ochuťte soľou, korením a pridajte žĺtko. Polievku servírujte s rohlíkmi nakrájanými na kolieska a opečenými na masle.

Žihľavové fašírky
P o t r e b u j e t e : 150g žihľavových listov, 200g kaše z pšeničnej múky, olej, vegetu, čierne mleté korenie, soľ.
P o s t u p : Sparené listy žihľavy nakrájajte na drobné kúsky a dajte variť na cca 5 minút. Potom listy sceďte a zmiešajte s hustou pšeničnou kašou; zmes ochuťte vegetou, korením a soľou. Z pripravenej zmesi vytvarujte fašírky a opečte ich na oleji. Podávajte so zemiakovým pyré a miešaným zeleninovým šalátom.

Žihľavový sirup
P o t r e b u j e t e : Okolo 50 kúskov mladej žihľavy, 2 litre prevarenej vody, 2kg cukru, 3 citróny, 40g kyseliny citrónovej.
P o s t u p : Do prevarenej studenej vody dajte kyselinu citrónovú, žihľavu a vytlačenú šťavu z citrónov. Nádobu uložte do chladnej miestnosti. Na druhý deň sirup preceďte cez gázu a nechajte cca 3 minúty variť. Po miernom vychladnutí primiešajte cukor. Keď sa cukor rozpustí, naplňte sirupom sterilizované fľaše. Uzavreté fľaše so sirupom odložte na chladné, tmavé miesto.