3x tvarohový recept

Obľúbený hrudkový tvaroh môžeme použiť na sladké aj slané recepty. Na výber máme mäkký alebo hrudkovitý tvaroh a je vhodný aj pri diétnom režime, pretože je nízkokalorický.

Tvaroh je vysoko koncentrovaná bielkovina, ktorá obsahuje zanedbateľný obsah sacharidov a zároveň je bohatý na vápnik. Nechýbajú v ňom vitamíny (B6, B12, A, C, D, E, riboflavín, tiamín, kyselinu listovú, betakarotén) a minerály (vápnik, draslík, horčík, mangán, zinok, meď, selén,fluorid).

Jablkovo-tvarohová žemľovka
Potrebujeme: 750 g slovenského tvarohu, 150 g slovenského masla , 3 balenia vanilkového cukru , 15 PL kryštálového cukru , 1 PL škorice, 20 rožkov, 4 väčšie jablká, 6 vajec, cca 1 l slovenského mlieka, práškový cukor na posypanie

tvaroh 5 1200x800

Postup:
Zapekaciu misu si vymastíme slovenským maslom. Rožky nakrájame na kolieska. V mlieku rozmiešame tri vajcia s troma lyžicami cukru. Tvaroh vymiešame s desiatimi lyžicami cukru, vanilkovým cukrom a zvyšnými vajcami. Jablká ošúpeme, odstránime jadrovníky, postrúhame nahrubo a zmiešame s dvoma lyžicami cukru a škoricou. Tretinu rožkov si postupne namáčame v sladkom mlieku, necháme ich trochu napiť, mierne vymačkáme a z rožkov vytvoríme prvú vrstvu v pekáči. Na rožky rovnomerne nanesieme tvaroh, ktorý prikryjeme ďalšou vrstvou rožkov namočených v mlieku. Následne nanesieme vrstvu postrúhaných jabĺk, ktoré prikryjeme poslednou vrstvou rožkov. Pokvapkáme mliekom (podľa chuti), poukladáme plátky zvyšného masla a pečieme v rúre predhriatej na 160 °C približne 35 až 40 minút. Po dopečení posypeme práškovým cukrom.

Babičkine tvarohové guľky
Potrebujeme: 500 g slovenského hrudkovitého tvarohu, 2 PL práškového cukru, 2 vajcia, 200 g detskej krupice,3 PL slovenského mlieka, 4 PL strúhanky, štipku sódy bikarbóny, 2 až 3 PL slovenského masla na poliatie

Na posýpku potrebujeme:
200 až 300 g strúhanky
3 až 4 PL masla
práškový cukor podľa chuti
červené ríbezle alebo domácu zaváraninu

tavroh 6 1200x800

Postup:
Slovenský tvaroh, vajcia, detskú krupicu, slovenské mlieko, práškový cukor, strúhanku, sódu bikarbónu a maslo premiešame. Ruky si naolejujeme a z cesta vytvarujeme guľky. Guľky varíme v osolenej vriacej vode na miernom plameni asi 10 minút. Uvarené guľky vyberieme z vody, polejeme rozpusteným maslom, posypeme práškovým cukrom a nasucho opraženou strúhankou. Podávame s červenými ríbezľami alebo domácou zaváraninou podľa chuti.

Tvarohové šúľance s makom
Na cesto potrebujeme: 230 g slovenského mäkkého tvarohu, 170 g polohrubej múky, štipku soli, 1 vajce

Potrebujeme tiež:
slovenské maslo
mak
práškový cukor
lesné ovocie

tvaroh 7 1200x800

Postup:
Z tvarohu, múky, soli a vajca vypracujeme cesto. Z cesta rukou vytvarujeme šúľance. Šúľance varíme v osolenej vriacej vode. Keď vyplávajú na hladinu, povaríme ich ešte 4 minúty. Maslo rozpustíme v malom hrnčeku. Hotové šúľance polejeme horúcim maslom a posypeme zmesou mletého maku a práškového cukru. Podávame s lesným ovocím.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.