Gaštanové pochúťky

V súčasnosti si skoro vždy môžeme kúpiť gaštany jedlé, ktorých plody sú veľmi chutné či ako pečené alebo vo forme dezertov. My vám ponúkame zaujímavé informácie o tejto liečivke a zároveň chutné recepty.

Gaštan jedlý sa pestuje nielen v teplých ale aj vyššie položených oblastiach, pretože dobre znáša mrazy. Najlepšie sa mu darí v oblastiach s teplými letami a chladnými zimami. Kvitne koncom mája a začiatkom júna a plody sa zbierajú počas októbra.
Gaštan jedlý má aj liečebné účinky, preto sa z neho pripravuje tinktúra na posilnenie cievnych stien , extrakt z gaštanov znižuje hladinu cholesterolu, trieslovina a saponín ovplyvňujú zužovanie ciev a povzbudzujú látkovú výmenu a prekrvovanie.

gastan 1200x650

Gaštanový výbeh
P o t r e b u j e t e: 140 g varených gaštanov,400 g masla, 3 vaječné žĺtky, 2 PL mletých bielych mandlí, 2 PL práškového cukru, trochu citrónovej kôry, 2 bielka


P o s t u p: Maslo rozotriete s 3 žĺtkami, pridáte varené, očistené cez sito pretreté gaštany. Potom pridáte pomleté mandle, práškový cukor a z 2 bielok vyšľahaný sneh. Pripravenú zmes vlejete do vymazanej formy a pečiete v stredne vyhriatej rúre. Na záver podávate s vyšľahanou smotanou.

Gaštanový torta
P o t r e b u j e t e: 700 g varených gaštanov, 200 g polohrubej múky, 4 vajcia, 4 PL práškového cukru

P o s t u p: Práškový cukor sa mieša so 4 žĺtkami až do spenenia, potom pridáte múku a zamiešate , očistené cez sito pretreté gaštany a nakoniec pridáte sneh zo 4 bielkov. Pripravenú zmes vlejete do vymazanej a vysypanej formy. Pečiete v stredne vyhriatej rúre, po vychladnutí naplníte čokoládovým krémom a dozdobíte s vyšľahanou smotanou.

Gaštanová tinktúra
P o t r e b u j e t e: Plody pagaštanu konského.

P o s t u p: Čerstvé plody pagaštanu olúpte, postrúhajte a zalejte liehom alebo bielym alkoholom v pomere jeden diel pagaštanu k piatim dielom alkoholu. Nechajte stáť desať až štrnásť dní, občas potrepte. 
Použitie: Po scedení sa užíva jedna čajová lyžička tri razy denne s malým množstvom čaju. Pôsobí na posilnenie cievnych stien

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.