Vytlačiť túto stránku

Jeseň v znamení dubákov

Napísal femme 08. november 2016

Na trhovisku stále vidieť bohatú ponuku rôznych hríbov, ktoré rastú v našich lesoch. Pripravili sme pre vás dva talianske recepty s týmito chutnými hubami a jednoduchý dezert, v ktorom hlavnú úlohu zohráva hruška.

081116 1

Talianska dubákova polievka
Príprava 35 minút, pre 4 osoby

P O T R E B U J E T E : 800 g čerstvých dubákov, 1cibuľu, 2 strúčiky cesnaku, 1 viazaničku petržlenovej vňate, 30 g masla, 1 PL paradajkového pyré, 50 g nastrúhaného ovčieho syru, 4 krajce chleba (hrianky), 4 PL olivového oleja, malú vetvičku rozmarínu, soľ a čierne korenie

P O S T U P :
Hríby dostatočne zbavíte nečistôt, nakrájate na stredne hrubé plátky, poukladáte na plytký tanier, posypete soľou a necháte oddýchnuť asi 2 hodiny.
Medzitým si olúpete a nakrájate cibuľu, pretlačíte olúpaný cesnak, rozmarín aj petržlenovú vňať umyjete a nasekáte. Maslo rozpustíte spolu s olejom vo vyššom hrnci, pridáte cibuľu, cesnak, opečiete do zlata, potom vmiešate paradajkové pyré a 2 PL vlažnej vody. Nakoniec vložíte dubáky, pridáte 1 l teplej vody, osolíte a okoreníte. Varíte pomaly ešte 15 minút od zovretia na miernej teplote.
Krajce chleba posypané syrom grilujete v rúre do zlata. Servírujete v hlbokých tanieroch, na dno vložíte postrúhanú petržlenovú vňať a podávate s grilovaným chlebom.

Panvička s dubákmi

P O T R E B U J E T E : 300 g čerstvých dubákov, 300 g ružičkového kelu, 600 g zemiakov, 6 stredne veľkých šalotiek, 1 viazaničku petržlenovej vňate, 4 PL olivového oleja, 2-3 naberačky zeleninového vývaru, 2 PL balzamikového octu, soľ a čierne korenie.

081116 2

P O S T U P :
Ružičkový kel varíte na pare 10 minút, potom ho pokrájate polovice. Očistíte si šalotky a rozkrojíte pozdĺžne na polovičky. Obielite si zemiaky a nakrájate na menšie kocky. Varíte na širokej panvici s vyšším okrajom, zohrejete olivový olej a pridáte zemiaky, ktoré podusíte 15 minút, podlievate s jednou naberačkou vývaru. Medzitým hríby dostatočne zbavíte nečistôt, nakrájate na stredne hrubé plátky. K zemiakom pridáte po 15 minútach dubáky a ružičkový kel, 2 PL balzamikového octu a nasekanú viazaničku petržlenu, podusíte ešte 5 minút, pri tom podlievate naberačkou vývaru. Nakoniec osoľte, okoreníte, zvýšite teplotu a necháte chvíľu pripiecť.

Varené hrušky s citrónovým krémom
Príprava 30 minút, pre 4 osoby

P O T R E B U J E T E : 4 hrušky (nie veľmi mäkké), štipku škorice, 4 PL cukru, 1 PL škrobu, 2 žĺtky, 2 poháre mlieka, postrúhanú kôru z chemicky neošetreného citrónu, čokoládu na postrúhanie

081116 3

P O S T U P :
Hrušky ošúpete a ponecháte stopku. Pripravíte si hrniec do ktorého vlejete trochu vody, vložíte škoricu, 2 PL cukru, hrušky a varíte zakryté do mäkka. Stred hrušky skontrolujete špajľou.
Žĺtka vyšľaháte s cukrom a škrob rozpustíte vo vlažnom mlieku. Spojíte v hrnci spolu s citrónovou kôrou a varíte na nízkej teplote asi 10 minút. Nesmie zovrieť!
Servírujete vo vyšších miskách, do ktorých vložíte mäkkú hrušku, zalejete citrónovým krémom a necháte schladiť v chladničke aspoň hodinu pred podávaním. Nakoniec posypete nastrúhanou čokoládou. Môžete pridať aj vyšľahanú šľahačku.

Dobrú chuť!