Vytlačiť túto stránku

Netradičné kávové pokušenie

Napísal ML 27. október 2016

Milovníci kávy majú z jej pitia pôžitok, ktorý pohladí ich telo, dušu aj zmysli. Ak máte chuť vyskúšať netradičné kávové pokušenie siahnite po vašom obľúbenom nápoji aj v jeho tuhom prevedení. 

Pre inšpiráciu vám ponúkame 4 originálne recepty, ktorých prípravu zvládnete aj doma. Stačí vám na to vaša obľúbená káva a niekoľko sladkých ingrediencií.

Kávová granola

P O T R E B U J E T E: 50 ml silnej kávy Jacobs Gold, 200 g ovsených vločiek, 60 g pekanových orechov, 60 g mandlí, 35 g makadamových orechov, 60 g masla, 50 ml javorového sirupu, 1 lyžica medu, 2 lyžičky perníkového korenia, ¼ lyžičky vločkovej soli

jacobs granola 1

P O S T U P: Rúru predhrejte na 150 °C. Plech vyložte papierom na pečenie. V miske zmiešajte vločky a orechy. Do rajnice dajte maslo, med, javorový sirup, korenie, soľ a zahrievajte do rozpustenia masla. Premiešajte a stiahnite z ohňa.
Zmes prilejte k vločkám s orechmi, pridajte 40 ml kávy a premiešajte. Granolu rozprestrite na pripravený plech a pečte ju asi 35 minút do svetlozlatej farby. Nechajte vychladnúť a uložte v pohári s dobre priliehajúcim viečkom. Podávajte s jogurtom.

Kávové guličky

P O T R E B U J E T E: 2 lyžičky instantnej kávy Jacobs Crema Gold, 100 g drvených sušienok, 100 g sladeného kondenzovaného mlieka, 100 g masla, strúhané orechy a kakao na obalenie

jacobs gulocky 2

P O S T U P: Drvené sušienky pokvapkajte kávou rozpustenou v 3 lyžiciach horúcej vody, vmiešajte ohriate mlieko a rozpustené maslo. Tvarujte guličky a obaľujte ich v strúhaných orechoch alebo v kakau.

Pralinková káva

P O T R E B U J E T E: 100 ml silnej kávy Jacobs Gold , 250 g tmavej čokolády, 4 lyžice obľúbeného, alkoholu, napríklad brandy, 300 ml smotany na šľahanie, 1 lyžica trstinového cukru , kakao + instantná káva Jacobs na poprášenie + pralinky na podávanie

jacobs pralinky 3

P O S T U P: Nalámte 50 g čokolády do rajnice a zalejte ju 100 ml smotany. Nechajte na miernom ohni úplne rozpustiť. Potom nechajte vychladnúť (najlepšie cez noc) a vyšľahajte dotuha.
Do rajnice nalámte 200 g čokolády. Prilejte 200 ml smotany, kávu a alkohol. Miešajte do úplného rozpustenia. Zmes rozdeľte do šálok.
Ozdobte pripravenou parížskou šľahačkou, poprášte kakaom a instantnou kávou a podávajte s pralinkami.

Káva & Marshmallows

P O T R E B U J E T E: 1 lyžica instantnej kávy Jacobs Gold , 350 ml mlieka , 1 lyžica tmavého cukru, 2 lyžice kakaa holandského typu, ½ lyžičky mletej škorice, štipka muškátového orieška, štipka chilli korenia, štipka soli

Na ozdobu: cukríky marshmallows , čokoládové šošovky, čokoládový a karamelový sirup, šľahačka

jacobs marshmallow 4

P O S T U P: V kastróliku za stáleho miešania zahrievajte mlieko, cukor, kakao, kávu, korenie a soľ. Rozdeľte do dvoch šálok, ozdobte šľahačkou, marshmallows, čokoládovými šošovkami a polejte sirupmi.