Vytlačiť túto stránku

Obedové menu pre celú rodinu!

Napísal LL 08. september 2016

Rozmýšlate čo navariť v sobotu? Skúste zdravé a veľmi chutné recepty, ktoré sme si pre vás pripravili - šošovicová krémová polievky, strukovinové fašírky a pšenová kaša s ovocím.

Šošovicová krémová polievka
P O T R E B U J E T E : 2 ks šalotky nakrájanej na plátky, 2 ks strúčikov cesnaku nakrájaných na plátky, 2 +2 PL rastlinného oleja, 200 g Lagris červenej šošovice, 1 ks mrkvy nakrájanej na kocky, 1 l vody, 1 kocku Podravka zeleninového bujónu, 1 dcl kokosového mlieka, 1 PL karí korenia, 2 PL kryštálového cukru, soľ, šťava z limetky

0809 1 1000x667

P O S T U P:
1. V hlbokom kastróle s objemom 2 L zohrejeme 2 PL oleja na strednú teplotu. Pridáme šalotku a cesnak. Za stáleho miešania dusíme asi 1 minútu tak, aby suroviny nezhnedli.
2. Pridáme červenú šošovicu a zalejeme vodou. Privedieme do varu a pridáme kocku bujónu. Varíme odokryté, na nízkom príkone tepla, kým sa šošovica rozvarí.
3. Zmes zmixujeme elektrickým mixérom. V panvici zohrejeme zvyšný olej, na ňom opekáme kocky mrkvy pri strednej teplote za stáleho miešania 4 minúty. Teplotu znížime na minimum, pridáme karí korenie, premiešame a hneď odložíme zo zdroja tepla.
4. Primiešame kokosové mlieko, zmes nalejeme k zmixovanej šošovici a privedieme do varu. Varíme 5 minút, nakoniec dochutíme soľou, limetkovou šťavou a cukrom.
Podávanie: Počas horúcich dní môžeme túto polievku podávať aj vychladenú, ozdobenú plátkom limetky.
Malé tajomstvo: Oranžovočervená farba šošovice sa počas varenia zmení na žltú. Červená šošovica je ľahšie stráviteľná ako klasická hnedá šošovica, a preto je ideálna aj pre deti.

Strukovinové fašírky
P O T R E B U J E T E : 250 g Lagris tradičnej zmesi na hŕstkovú polievku, 1 polievková lyžica Podravka ochucovadla pikant, 1 ks stredne veľkej cibule, 1 ks strúčiku cesnaku, 2 ks vajec, posekaná čerstvá petržlenová vňať, soľ, majoránka, bobkový list, olej na vyprážanie, strúhanka podľa potreby

0809 2 1000x667

P O S T U P:
1. Zmes na hŕstkovú polievku namočíme deň vopred. Na druhý deň ju uvaríme spolu s bobkovým listom, kým strukoviny zmäknú. Zo zmesi scedíme prebytočnú vodu, vyberieme bobkový list a zmes pomelieme v mlynčeku.
2. Do hmoty pridáme ochucovadlo pikant, vajcia, najemno nakrájanú cibuľu, pretlačený cesnak, posekanú vňať a zahustíme strúhankou. Dochutíme soľou a majoránkou.
3. Z pripravenej zmesi vytvoríme placky, ktoré pečieme v rúre pri 180°C alebo vypražíme na oleji.
Tip: Ak hľadáte ideálnu kombináciu tých najlepších strukovín a racio surovín ako napríklad pohánka, červená šošovica a jačmenné krúpy v jednom balení, potom vyskúšajte Lagris tradičnú alebo racio zmes na hŕstkovú polievku, z ktorej si pripravíte nielen chutnú hŕstkovú polievku ako od babičky, ale mnoho ďalších zaujímavých pokrmov. Zmes je totiž výborná aj ako základ do polievok a do šalátov, ako príloha, nátierka či pyré.

Pšenová kaša s ovocím
P O T R E B U J E T E: 200 g Lagris pšena, 0,8 l mlieka, 120 g medu, 200 g višní bez kôstok, 100 g kryštálový cukor, med, mletá škorica, opražené lupienky mandlí

0809 3 1000x667

P O S T U P:
1. Pšeno sparíme – vysypeme do hrnca a trikrát prepláchneme horúcou vodou. Takto pripravené pšeno zalejeme mliekom a za stáleho miešania varíme, dokým pšeno nezmäkne.
2. Podľa chuti pšeno osladíme medom a ochutíme mletou škoricou.
3. Višne spolu s cukrom varíme na panvici, dokým zmes nezačne hustnúť.
Podávanie: Zmes rozdelíme do štyroch hlbokých pohárov, polejeme vzniknutou omáčkou, ozdobíme plátkami opražených mandlí a podávame.