Zdravé maškrty

Maškrtiť môžete aj zdravo! Stačí nahradiť tradičné suroviny ich zdravšími alternatívy, ako trebárs špaldovou či mandľovou múkou, trstinovým cukrom, ryžovým mliekom či sirupom z cukrovej repy.


A keďže fantázii sa pri pečení medze nekladú, okoreňte vaše dobroty exotickými ingredienciami a pripravte pre svojich blízkych nevšedné a ľahké sladké pokušenia.

 

TIP: Ak niektoré suroviny nenájdete medzi bežným sortimentom obchodných reťazcov, hľadajte ich v špecializovaných bio predajniach, v obchodoch so zdravou výživou, či v rôznych internetových obchodoch zaoberajúcich sa zdravým stravovaním.


KOKOSOVÁ BÁBOVKA S GOJI

P O T R E B U J E T E : 1 hrnček strúhaného kokosu, 1 hrnček hladkej špaldovej múky, 3 vajcia, ½ hrnčeka rozpustenej Hery Maslová príchuť, 1 balíček prášku do pečiva, ½ hrnčeka kokosového nápoja, ½ hrnčeka trstinového cukru, ½ hrnčeka goji,
Na vymastenie formy: kokosový tuk a nastrúhaný kokos

P O S T U P:
Sušené goji nasypte do hrnčeka a zalejte teplou vodou. Nechajte asi pol hodiny odstáť, a potom vodu zlejte.
Strúhaný kokos dajte do mixéra a rozmeľte na jemno, kým vytvoríte kokosovú múku. Ak nemáte vhodný mixér, môžete kúpiť už hotovú kokosovú múku. Zmiešajte kokosovú a špaldovú múku s práškom do pečiva.
V robote s metlou vyšľahajte cukor a vajcia do hustej peny. Potom pridajte rozpustenú Heru a kokosový nápoj a zmes premiešajte.
Do misy robota pridajte sypké suroviny a namočené goji. Vypracujte hladké cesto.
Formu na bábovku vymažte kokosovým tukom a vysypte strúhaným kokosom. Nalejte pripravené cesto a pečte v rúre vyhriatej na 180 °C, približne 45 minút. Pri konci pečenia otestujte hotovú bábovku vpichnutím drevenej špajdle. Tá by mala vyjsť von suchá, maximálne s pár drobkami upečenej bábovky. V takom prípade je bábovka upečená.
Hneď po vybraní bábovku vyklopte a nechajte vychladnúť. Zľahka poprášte práškovým cukrom, prípadne  kokosovým.

 

TAPIOKOVÉ CUPCAKY S CHIA TVAROHOM

P O T R E B U J E T E : 250 g tapiokovej múka, 100 g mandľovej múky, ½ prášku do pečiva, 3 vajcia, 100 g trstinového cukru, 125 g Hery Maslová príchuť, 10 nakrájaných liči (môžu byť aj konzervované)

 

Krém: 500 g polotučného tvarohu, 2 lyžice chia semienok, 3 lyžice lemon curd (citrónový krém) – prípadne marmeláda
Na dozdobenie: žlté alebo zelené kivi, čokoládové tyčinky

 

 

P O S T U P:
Ak mandľovú múku nezoženiete v obchode, jednoducho si ju vyrobíte doma, stačí najemno zomlieť mandle. Premiešajte ju s tapiokovou múkou a práškom do pečiva.
Vajcia vyšľahajte s cukrom do peny, pridajte rozpustenú Heru a premiešajte. Spojte suchú a tekutú časť dohromady a vypracujte cesto. Pridajte nakrájané liči. Ideálne sú z konzervy, pretože sú už vykostené. Navyše môžete do cesta pridať 50 ml šťavy z konzervy (nie je to ale nutné).
Naplňte zmesou papierové košíčky a pečte v rúre vyhriatej na 180 °C. Bude to trvať 25 -30 minút.
Nechajte vychladnúť a ozdobte krémom.
Tvaroh dajte do misky spolu s chia semienkami a lemon curd - citrónovým krémom. Ten kúpite v predajniach s pochúťkami z Anglicka alebo pripravíte doma podľa receptu, ktorý určite nájdete na internete. Miesto lemon curd môžete použiť i citrónovú alebo pomarančovú marmeládu.
Vymiešajte ručne metličkou na hladký krém, ktorým vyzdobte košíčky. Krém ozdobte plátkami kivi a čokoládovými tyčinkami. Pre deti môžete z týchto surovín vyskladať motýliky.

 

TARTALETKY S LIMETKOVÝM KRÉMOM

P O T R E B U J E T E :

Korpus z lineckého cesta: 500 g hladkej múky na krehké pečivo, 250 g práškového cukru, 250 g vychladenej Hery Maslová príchuť, 2 vajcia, Kôra z jednej limetky
Limetkový krém: 450 g smotany na šľahanie 33%, 2 lyžice zemiakového škrobu, 100 g kryštálového cukru, 6 žĺtkov, 150 ml limetkovej šťavy, kôra z troch limetiek
Sneh: 6 bielok, 250 g práškového cukru


 

 

P O S T U P:
Najprv si pripravte a upečte korpusy z lineckého cesta. Pokojne si ich pripravte aj deň vopred. Cesto musí najskôr odpočívať v chladničke a upečené korpusy musia byť úplne studené, kým ich začnete plniť krémom.
Z vychladených surovín si vypracujte cesto. Pracujte rýchlo, aby vám Hera príliš nezmäkla. Vypracujte nelepivé cesto, ktoré zabalíte do potravinárskej fólie a necháte hodinu v chladničke.
Vychladené cesto rozdeľte do formičiek na tartaletky. Máte dve možnosti. Buď odtrhnete kúsok cesta, vyvaľkáte z neho guľku, ktorú natlačíte do formičky a prstami rozprestriete po dne a po krajoch. Alebo môžete vyvaľkať plát cesta, vykrojiť z neho kolieska, tak veľké, aby po vložení do formičky pokryli dno i steny, a potom ich pekne prstami vytvarujete. Cesto by nemalo byť príliš silné, aby ostalo dosť miesta na krém.
Ideálne je použiť silikónové alebo teflónové formičky, ktoré nemusíte ani vymastiť tukom a ani vysypávať múkou.
Pečte v rúre vyhriatej na 190 °C po dobu 12 minút. Nechajte úplne vychladnúť.
Pripravte si krém. Najprv dajte do hrnca smotanu a metličkou do nej zašľahajte škrob a cukor. Dajte na sporák a za stáleho miešania alebo šľahania metličkou priveďte k varu. Potom dajte preč z plameňa a pridajte žĺtky, limetkovú šťavu a kôru. Vráťte na chvíľu nad stredný plameň a miešajte do zhustnutia.
Krém hneď za horúca naplňte do pripravených košíčkov a nechajte v chlade stuhnúť.
Ušľahajte pevný sneh z bielok a cukru. Ozdobte košíčky so stuhnutým krémom a nechajte chvíľku zapiecť v rúre pod grilom zapnutým na 190 °C. Na tartaletky však dávajte pozor, aby sneh zozlatol iba ľahko a nepripálil sa.
Môžete ozdobiť plátkom limetky alebo nastrúhanou limetkovou kôrou.

 

BEZLEPKOVÉ LIENKY

P O T R E B U J E T E :

Základné cesto: 3 vajcia, 1 hrnček karobovej múky, 1 hrnček ryžovej múky, ½ hrnčeka ryžového mlieka, ½ hrnčeka rozpustenej Hery Maslová príchuť, 1 prášok do pečiva, 3 lyžice sirupu z cukrovej repy, 1 hrnček nadrobno nasekaných jahôd
Krém: 250 g tvarohu, 1 avokádo, med na dosladenie
Na ozdobu: jahody, kvalitná čokoláda

 

 

P O S T U P:
Vajcia premiešajte so sirupom z cukrovej repy. Pridajte rozpustenú Heru a ryžové mlieko. Obe múky zmiešajte a primiešajte do nich prášok do pečiva. Spojte sypkú a tekutú zložku dohromady. Pridajte nadrobno nakrájané jahody a vypracujte cesto, ktorým naplňte papierové košíčky na cupcaky. Môžete zvoliť i menšiu veľkosť než je bežná a pripraviť tak milé jednohubky.
Pečte na 180 °C približne 20 - 25 minút. Upečené základy nechajte vychladnúť.
Krém si pripravíte rozmixovaním avokáda a pridaním tvarohu. Oslaďte medom, podľa chuti. Vďaka avokádu získa krém jemne zelenú farbu a bude vyzerať ako tráva. Na studené základy cupcakov naneste krém vidličkou alebo lyžičkou.
Umyté jahody rozrežte napoly. Pripravte si rozpustenú čokoládu a do nej namočte špičky jahôd (hlava lienok). Do rozpustenej čokolády namáčajte špajdľu a dotvorte lienke bodky. Ako oči použite buď bielu čokoládu alebo jedlé perličky na zdobenie dezertov. Hotovú lienku posaďte do tvarohovo-avokádovej trávy.

 

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.