Hruškové inšpirácie

Základ našich receptov tvorí hruška, ktorú môžete pripravovať na sladko ale vynikajúco vynikne aj v slanom pokrme so syrom, či ako pochutinová príloha k mäsu.


Paradajkovo-hrušková príloha
Náročnosť: ľahká, doba prípravy a varenia: asi 1 1/2 - 2 hodiny, doba skladovateľnosti: 6 mesiaco, po sterilizácii 2 roky, výťažnosť: asi 1,5 kg

P O T R E B U J E T E: 1 kg ošúpaných nahrubo nakrájaných mäsitých paradajok bez semien, 625 g ošúpaných nahrubo nakrájaných hrušiek bez jadier, 300 g najemno nakrájanej šalotky, 6 najemno nakrájaných zelerových stoniek s listami, 2-3 najemno nkarájané čerstvé červené chilli bez semien, 1 PL žltých horčičných semien, 1 PL sladkej papriky, 1 PL kôprových semien, 250 ml vody, 1 liter jablčného alebo vínneho octu, 200 g lehkého jemného hnedeého alebo bieleho cukru, 1 PL soli

P O S T U P:
1. Dajte paradajky, hrušky, šalotku, zeler, chilli, horčičné semená, sladkú parpiku, kôprové semnáa vodu do zaváracieho hrnca.
2. Uveďte do varu a starostlivo pozdbierajte penu. Znížte teplotu a za častého premiečšavnia varte na miernom ohni cca. 20 minút - kým hrušky nezmäknú a neskašovitejú.
3. Pridajte ocot, cukor a soľ. Varte na miernom ohni (občas premiešajte) 1-1 1/2 hodiny - kým sa väčšina šťavy nevyparí a prílohe nezhustne.
4. Odstavte hrniec z ohňa. Prílohu vyberte do sterilizovaných pohárov. Poháre uzavrite.
5. Podávajte k hamburgerom, na sendvičoch alebo s grilovanými rybami čo mäsom. 


Hubový veniec s hruškami

Doba prípravy: asi 40 minút, doba kysnutia: asi 50 minút, doba pečenia: asi 35 minút, asi 12 kusov

P O T R E B U J E T E:
Na cesto: 150 g zemiakov, 80 ml mlieka, 30 g masla alebo margarínu, 230 g hladkej múky, 1 balíček sušeného Droždia Dr.Oetker, 1 zarovnaná KL soli, 50 g šunky nakrájanej na kocky
Na náplň: 1 malá cibuľa, 130 g šampiňónov, 1 malá zrelá hruška, 1 PL oleja, 125 g syra (typu Lučina), 1 vrchovatá KL Gustinu jemného kukuričného škrobu Dr.Oetker, 50 g šunky nakrájanej na kocky, ½ KL soli, ½ KL čerstvo namletého čierneho korenia, 100 g plesňového syra (typu Niva)
Ešte potrebujeme: formu na veniec (Ø 26 cm)

 


P O S T U P:
1. Na prípravu cesta olúpeme zemiaky, uvaríme a ihneď roztlačíme alebo prelisujeme pomocou lisu na zemiaky. Necháme krátko vychladnúť. V kastróliku zohrejeme mlieko a necháme v ňom rozpustiť maslo alebo margarín.
2. V mise zmiešame múku, droždie, soľ, pridáme zemiaky, mlieko s tukom a všetko ručne spracujeme na hladké cesto. Krátko zapracujeme kocky šunky. Cesto zakryjeme a necháme na teplom mieste kysnúť tak dlho, kým sa viditeľne nezväčší jeho objem.
3. Na prípravu náplne olúpeme cibuľu, očistíme a nakrájame šampiňóny, hrušku olúpeme a nakrájame na kocky. Na panvici rozohrejeme olej a opražíme cibuľku do sklovita. Pridáme šampiňóny, hrušku a podusíme asi 5 minút. Primiešame syr, škrob, šunku, osolíme, okoreníme a necháme vychladnúť.
4. Plesňový syr nakrájame na kocky.
5. Cesto na zľahka pomúčenej pracovnej ploche ešte raz krátko premiesime a vyvaľkáme obdĺžnik (asi 35 x 30 cm). Náplň rovnomerne rozotrieme, pričom na hornom okraji necháme asi 1 cm voľný. Na náplň rozložíme kocky plesňového syra. Cesto zvinieme z dlhšej strany a vložíme do vymastenej a strúhankou vysypanej formy, konce zľahka stlačíme. Zakryjeme a necháme kysnúť, kým veniec viditeľne nezväčší svoj objem. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.
Elektrická rúra:200 °C, teplovzdušná rúra:180 °C, plynová rúra: stupeň 4
6. Veniec necháme stáť vo forme 10 minút, vyklopíme. Podávajte najlepšie teplý.


Mozzarella s hruškami a gorgonzolou a vlašskými orechmi
(4 porcie)  

P O T R E B U J E T E: 4 ks mozzarelly Galbani 2 olúpané hrušky, 80 g gorgonzoly Galbani, 40 g vlašských orechov, 2 lyžice olivového oleja, 2 lyžice medu, 4 vetvičky estragónu,  drvené čierne koreni



P O S T U P:
1. V mlynčeku najemno nasekáme orechy a zmiešame ich s v gorgonzolou a medom.
2. Hrušky nakrájame na tenké plátky. Polovicu z ich rozprestrieme na kúsky alobalu a štvorcom papiera na pečenie, pokvapkáme olejom, pridáme odkvapkanú celú mozzarellu, potrieme syrovo-orechovú pastou, zakryjeme zvyšnými plátkami hrušiek, pokvapkáme olejom, posypeme korením, pokrájaným estragónom a zakryjeme druhým štvorcom papiera na pečenie.
3. Zabalíme do alobalu a grilujeme 5 minút z každej strany.

Hruškový krémový koláč s brusnicovou mrveničkou
Náročnosť: stredná, doba prípravy: asi 50 minút, doba pečenia: asi 45 minút, asi 20 kusov

P O T R E B U J E T E:
Na cesto: 180 ml mlieka, 50 g masla alebo margarínu, 350 g hladkej múky, 1 balíček sušeného Droždia Dr.Oetker, 50 g cukru, 1 balíček Vanilínového cukru Dr.Oetker, štipka soli, 1 vajce
Na náplň: 1 kg šťavnatých hrušiek alebo hruškový kompót (hmotnosť po odkvapkaní 920 g), 250 g kyslej smotany, 100 g cukru, 1 balíček (40 g) Zlatého klasu Dr.Oetker, 100 ml mlieka, 2 vajcia
Na mrveničku: 60 g sušených brusníc, 90 g hladkej múky, 60 g cukru, 1 balíček Vanilínového cukru Dr.Oetker, 60 g zmäknutého masla
Ešte potrebujeme: plech na pečenie (30 x 40 cm)

P O S T U P:
1. Na prípravu cesta zohrejeme mlieko a necháme v ňom rozpustiť maslo alebo margarín. V mise zmiešame múku s droždím. Pridáme cukor, vanilínový cukor, soľ, vajce, mlieko a všetko ručne premiešame dohladka. Cesto zakryjeme a necháme na teplom mieste kysnúť tak dlho, kým sa viditeľne nezväčší jeho objem.
2. Cesto zľahka poprášime múkou, vyberieme z misy a na zľahka pomúčenej pracovnej ploche krátko premiesime. Cesto vyvaľkáme na obdĺžnik (30 x 40 cm) a pomocou valčeka prenesieme na vymastený a múkou vysypaný plech. Cesto necháme znovu kysnúť na teplom mieste asi 15 minút.
3. Na prípravu náplne olúpeme hrušky a nakrájame na tenké plátky, ktoré naukladáme na cesto (kompótované hrušky necháme odkvapkať na sitku). V mise vymiešame kyslú smotanu, cukor, puding, mlieko a vajcia dohladka. Náplň rovnomerne nanesieme na hrušky.
4. Na prípravu mrveničky nakrájame brusnice nadrobno. V mise zmiešame múku, cukor a vanilínový cukor. Pridáme maslo a všetko ručne spracujeme na mrveničku. Vmiešame brusnice a rovnomerne nanesieme na náplň. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.
Elektrická rúra:180 °C, teplovzdušná rúra:160 °C, plynová rúra: stupeň 3
5. Po vychladnutí koláč pocukrujeme.

Dobrú chuť! 

 

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.