Grilovanie a letné recepty k pivu

Sedem chutí piva v multipacku s novou kuchárskou knihou - Laci Hornáček a Karol France pripravili letné recepty k pivu.


Na trh prichádza atraktívny multipack Sedem chutí piva s kolekciou siedmich rôznych druhov pív a s novou kuchárskou knihou „Grilovanie a letné recepty k pivu“. Autori Karol France, obchodný sládok z pivovaru v Hurbanove, a Laci Hornáček, šéfkuchár a odborník na párovanie piva a jedla, v nej prinášajú nové pohľady na vychutnávanie si piva s jedlom počas letných mesiacov. Pivári sa v nej dozvedia, aký druh piva si vychutnať k letnému šalátu, grilovanej zelenine alebo steaku, ale aj ako chutne pripraviťryby či grilovaťmäso napríklad pod tehlou.


Kategória piva: Sladové pivá s intenzívnou chuťou

Pastiersky burger s grilovanou  cibuľou
(4 porcie)
Čas prípravy: 10-15 min, čas grilovania: 8 min, náročnosť: nenáročné 

P O T R E B U J E T E: hovädzie alebo teľacie mleté 700g mäso zo stehna, pliecka…, soľ, korenie čierne čerstvo mleté, mäsitá údená slanina    60g   /4 hrubšie plátky/, syr kaškaval 4 plátky, žemľa 4 ks, bylinkovo - cesnakové maslo   4 PL /napr. saturejka,estragon,cesnak, maslo/, grilovaná cibuľa: stredne veľká cibuľa 4 ks, slnečnicový olej     2 PL, bambusové špajdle     4 ks, na dochutenie horčica, kečup, majonéza, šalát, paradajka...


P O S T U P:

1. Maslo izbovej teploty pomiešame s prelisovaným cesnakom a dôkladne premiešame s mletým mäsom, osolíme, okoreníme a natrieme na obidve rezné strany prekrojených žemlí vo vrstve  5-7 mm, podľa veľkosti použitého pečiva.
2. Cibuľu očistíme, nakrájame na hrubšie plátky asi 12-15 mm, napichneme na špajdle, aby sa pri grilovaní neodelili, osolíme, potrieme olejom a grilujeme z oboch strán dozlatista. Ak použijeme šalotku, nakrájame na štvrtiny pozdĺžne.
3. Slaninu grilujeme dochrumkava 2-3 minúty z každej strany.
4. Žemle grilujeme najprv na strane s vrstvou mäsa  5-7 minút, obrátime a krátko grilujeme do chrumkava aj z druhej strany. Plátok syra položíme na horúce mäso, vždy striedavo na spodné polovice žemlí.
6. Dochutíme podľa želania kečupom, horčicou alebo majonézou, pridáme kolieska grilovanej cibule, šalátový list a plátok paradajky.

Dobrá rada:
Mäso by malo zostať ružové a šťavnaté, zvrchu chrumkavé,  gril rozpáľte na maximum a sledujte stav prepečenia. Ak nemáte dostatok praxe, používajte vpichový teplomer, vnútorná teplota by mala byť 70 °C mäso zostane ružové. Hydinové hamburgery je potrebné prepiecť uplne.

Kategória piva: Ťažké a korenisté

Bravčový porterhouse s korením piatich vôní a jablkovo chrenové pyré
(4 porcie) /s jarnou ázijskou zeleninou grilovanou v alobale/
Čas prípravy: 12 hod.,čas grilovania: 10-15 min, náročnosť: stredná 

P O T R E B U J E T E: bravčové karé s kosťou 4x 300-350g a panenskou sviečkovicou

marináda:
cibuľa  1 menšia, bobkový list  2 ks, čierne korenie celé 10 ks, nové korenie celé  5 ks, klinčeky 3 ks, hnedý cukor  3 PL, soľ  3 PL, voda 500ml, rastlinný olej 2 PL orechový alebo slnečnicový 

korenie piatich vôní   2-3 čl:
badián   3 tobolky, sečuánske korenie 3 PL, feniklové, semienka 1 PL, klinčeky celé ½ PL , škorica celá  ½ tyčinky 

jablkové pyré: chren 80 g, sladkokyslé jablká 500g alebo 250 g  hotového pyré

- karotka 240g, hráškové struky 240g, šampiňony 240g, jarná cibuľka  2 ks, zázvor čerstvý    50g, opečené sezamové semienka  4 čl, sojová omáčka 1 PL, sezamový olej 4 PL, alobal



P O S T U P:

1. Cibuľu očistíme a nakrájame na kolieska, všetky uvedené suroviny na marinádu zamiešame v studenej vode, keď sa cukor a soľ rozpustia, nalejeme do nižšej a širšej nádoby, vložíme steaky a marinujeme 2- 4 hod.

2. Jablká rozštvrtíme, vyberieme jaderníky, podusíme vo vlastnej šťave asi 15 min, prepasírujeme a ešte podľa potreby povaríme na požadovanú hustotu. Tento krok vynecháme, ak kúpime hotové pyré. Chren očistíme, nastrúhame najemno a premiešame, podľa chuti prisladíme medom.

3. Ak pripravujeme korenie 5 vôní, všetky suroviny opečieme nasucho asi 3-4 min. Rozdrvíme v mažiari a preosejeme cez sitko, alebo zmes korenia zakúpime už hotovú v obchode.

4. Mäso vyberieme z marinády, osušíme, olej zamiešame s korením  5 vôní, grilujeme za občasného potierania 5-7 min. z každej strany. Ak používame teplomer, vnútorná teplota mäsa by mala dosiahnuť 70 °C. Po 2 -3 minutách steaky pootočíme o 90°, aby sa vytvorila atraktívna mriežka.

5. Zeleninu, huby a zázvor očistíme, karotku, cibuľku a huby nakrájame na tenké plátky, zázvor nastrúhame, všetky suroviny a koreniny zamiešame v hlbšej miske a rozložíme rovnomerne do 4 balíčkov zo silnejšieho alobalu. Grilujeme 8-10 minút.

Horúce steaky servírujeme s horúcou zeleninou a vlažným jablkovým pyré.

Dobrá rada:
Marinovanie v slanom náleve zabezpečí vyššiu šťavnatosť bravčového mäsa, takto môžete marinovať aj karé bez kosti alebo pliecko a rebrá.


Kategória piva: Tmavé a silné

Lava cake
 /lávový koláčik s marhuľovou  omáčkou/
Čas prípravy: 15 min, čas pečenia:7-10 min, náročnosť:  stredne náročné
(6 -7porcií)

P O T R E B U J E T E: horká čokoláda  50-70%     250g, maslo   250g, vajce väčšie   4 ks, cukor  kryštáľ  100g , múka hladká 00 extra   50-70g , vanilkový struk   1 ks alebo vanilkový cukor   1 bal 

Omáčka:
marhule 300g v plnej zrelosti alebo marhuľový lekvár 4 PL, med 1 PL, mäta čerstvá 1 PL,formičky  cca 100 ml  ako na mufiny, alebo nerezové na creme caramel 6 -7 ks 


P O S T U P:

1. Marhule rozvaríme s medom, prepasírujeme a dovaríme na hustotu omáčky, do vychladnutej pridáme najemno nakrájanú mätu a premiešame, ak použijeme lekvár, len zamiešame prípadne rozriedime vodou podľa potreby. Môžme pripraviť 2-3 dni vopred a odložiť v chladničke, chuť mäty sa spojí s omáčkou.

2. Formičky dôkladne vymažeme maslom za studena odložíme v chlade.

3. Pripravíme hrniec s vodou, na ktorý položíme nerezovú misku, vodu privedieme do varu, do misky vložíme maslo, keď sa roztopí, pridávame postupne nalámanú čokoládu a miešame metličkou, kým nezískame hladkú hmotu. Odstavíme a za občasného premiešania necháme čiastočne vychladnúť, zmes môže zostať teplá nie horúca.

4.Vanilkový struk pozdĺžne narežeme, tupou stranou noža stiahneme zrniečka a pridáme k čokoládovej zmesi, ak použijeme vanilkový cukor, stačí primiešať pri topení masla. Rúru vyhrejeme na 200°C

5 .Vajíčka s cukrom vymiešame elektrickým šľahačom po dobu  5 minút v dostatočne veľkej mise, aby sme mohli pohodlne primiešať múku a čokoládovú hmotu. Pri miešaní začíname na pomalej rýchlosti a postupne zvyšujeme otáčky, kým nevznikne žltobiela pomerne hustá zmes s drobnými bublinkami. Následne pomaly a opatrne primiešame preosiatu múku a čokoládovú hmotu.

6. Zmes naplníme do formičiek asi do ¾ objemu a pečieme asi 10 minút, v závislosti od  materiálu, z akého sú použité formičky.

7. Po upečení počkáme 1 minútu, formičku zakryjeme tanierom a opatrne vyklopíme na tanier s pripravenou studenou omáčkou. Lava cake je vo vnútri tekutý a upečená vrstva je silná 4-5 mm. Po nakrojení nedopečené, ale dostatočne horúce vnútro vytečie.

Dobrá rada:
Cesto možno naplniť do formičiek a odložiť v chladničke, vydrží 1-2dni, čas pečenia sa predĺži o cca 2 min. Najlepšie je cesto ihneď plniť do formičiek, časom tuhne, ťažko sa plní a vznikajú vzduchové medzery. Dôležitá je teplota cesta pred pečením, materiál, z ktorého sú formičky vyrobené a ich  objem, rúra v ktorej pečieme a použitie ventilátora. Preto je najvhodnejšie  všetko otestovať  a potom dodržiavať  overený postup.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.