Utorkové menu

Rozšírte svoje obzory, aké šaláty a ľahké jedlá je možné pripraviť s mozzarellou Galbani. Traduje sa, že prvá mozzarella vznikla v Neapole malou nehodou.


Mozzarella a jej príbeh

Jeden taliansky syrár vraj zakopol a čerstvý syrový tvaroh mu nešťastnou náhodou spadol do kotla s vriacou vodou, ktorá tvaroh premenila na doposiaľ neznámy syr. Či to tak skutočne bolo alebo nie sa už nedozvieme. S istotou však vieme, že postupom času si mozzarella podrobila kuchyne celého sveta.

Prvá mozzarella sa vyrábala už od 12. storočia z mlieka byvolov v oblasti západného pobrežia Talianska od Ríma po Kampániu, po ktorej taktiež získala svoje meno (Mozzarella di Bufala Campana).


Insalata paradiso - Šalát z raja

P O T R E B U J E T E: 200 g čerstvej rukoly, 2 čerstvé mangá, 2 čerstvé avokáda
200 g Galbani Mozzarelly Light Šťava z dvoch limetiek, č̌erstvé červené chilli papričky 2 čerstvé jarné cibuľky, extra panenský olivový olej

 

P O S T U P: Všetky suroviny dobre umyte a osušte, najmä rukolu. Avokáda pozdĺžne rozpoľte, kôstku odstráňte, potom ošúpte a nakrájajte na tenké plátky. Rovnako pracujte i s mangom, postupujte opatrne, ich dužina na kôstke pevne drží, preto ju nie je vôbec ľahké odstrániť. Mozzarellu nakrájajte na tenké plátky a začnite s kompozíciou šalátu.
Doprostred misy položte rukolu, okolo potom striedavo klaďte mango, avokádo a mozzarellu. V malej miske pripravte zálievku, zmiešajte na kolieska pokrájané chilli papričky s limetkovou šťavou a za ďalšieho miešania po kvapkách pridávajte extra panenský olivový olej. Zalejte šalát, ozdobte ho kolieskami čerstvo nakrájanej jarnej cibuľky. Podávajte za studena.


ROTOL di melanž - Baklažánová rolky
(4 porcie)

P O T R E B U J E T E: 4 baklažány, 1 balenie Galbani Mozzarelly (125 g), 4 polievkové lyžice strúhaného parmezánu Parmigiano Reggiano DOP, 4 polievkové lyžice strúhanky, 3 polievkové lyžice , 1vetvička bazalky, soľ a korenie podľa chuti

 

P O S T U P: Opakujte až do spotrebovania surovín, zakončite omáčkou a posypte parmezánom. Zapekajte pri 200° C po dobu 30 - 40 minút.


Cupcakes s jarnými kvetmi
( cca.12 ks)

P O T R E B U J E T E:

Cesto: 110 g rastlinnej tukovej nátierky Hera Maslová príchuť, 110 g polohrubej múky, 80 g kryštálového cukru, 2 vajcia, 1 ČL kypriaceho prášku do pečiva , 40 g mandľových lupienkov

Krém: 150 g rastlinnej tukovej nátierky Hera Maslová príchuť, 100 g kryštálového cukru, 40 g rozlámanej bielej čokolády, 1 ČL mandľovej esencie

Dekorácia: 100 g mandľových lupienkov, lentilky

 

P O S T U P: Predhrejete si rúru na 180 °C. Pripravíte si papierové košíky, prípadne plech na muffiny, ktorý vyložíte papierovými košíčkami. Vždy je lepšie zvoliť kombináciu košíčkov a plechu – poistíte si tým správny tvar cupcakes. Najprv zmiešate preosiatu múku s kypriacim práškom na pečenie. V ďalšej mise vyšľaháte rastlinnú tukovú nátierku Hera Maslová príchuť s cukrom do hladkej peny a postupne pridáte všetky vajcia, jedno po druhom. Potom pridáte múku a všetko vyšľaháte do hladkého cesta. Nakoniec do cesta vmiešate mandľové lupienky. Košíčky plníte lyžičkou do 2/3 ich obsahu. Pečiete cca 20 minút. Keď sú cupcakes upečené zistíte pomocou špajle – ak sa po zapichnutí cesto na špajľu nelepí, je upečené. Po vytiahnutí z rúry necháte vychladnúť.

Postup krém: Vo vodnom kúpeli si rozpustíte bielu čokoládu. V ďalšej mise vyšľaháte rastlinnú tukovú nátierku Hera Maslová príchuť s práškovým cukrom a mandľovou esenciou. Nakoniec do hmoty pridáte rozpustenú bielu čokoládu a všetko starostlivo premiešate. Týmto krémom potriete povrch cupcakes. Môžete k tomu použiť lyžicu, prípadne cukrársku zdobičku. Krém ale nesmie stuhnúť, pretože do neho musíte ešte vlepiť mandľové lupienky a lentilky tak, aby pripomínali kvety. Je dobré natierať cupcakes krémom jeden po druhom a hneď ich zdobiť.


Dobrú chuť!


Výroba mozzarelly

Pravá taliansky mozzarella sa vyrába z byvolieho mlieka. Dnes sa však už popri tradičnej receptúre vyrába mozzarella aj z pasterizovaného kravského mlieka.


Proces výroby mozzarelly začína, keď sa mlieko zráža pomocou kyslých látok. Následne ďalších 4 až 5 hodín prebieha proces oddelenia syra od srvátky. Po oddelení sa hmota ponorí do 95°C horúcej vody kde sa ručne alebo pomocou strojov premiešava. Z parenej čerstvej syreniny vznikne hladná a lesklá hmota, ktorá má viacero vrstiev a ťahá sa. Po dôkladnej „masáži“ sa opäť ručne alebo strojom odkrajujú malé kúsky, ktoré sa následne formujú do rôzne veľkých gúľ a chladia v studenej vode.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.