Osvieženie z jabĺk

Inšpirujte sa našimi francúzskymi receptami z jabĺk z oblasti Normandie a Burgundska. Normandia je známa aj výrobou Cidra, ktorý sa vyrába z jabĺk rôznych odrôd, ktoré musia dokonale ladiť.

Tarte aux pommes d'hier (Jablkový koláč starých materí z Normandie)

P O T R E B U J E T  E: 
Cesto: 300 g múky, 200 g masla, soľ
Plnka: 8 ks kyselých jabĺk, 1 PL masla, 1 PL trstinového cukru, 70 ml calvadosu, 100 g cukru, 2 ČL smotany, 25 g mletých mandlí, 3 žĺtky



P O S T U P: Z múky, masla a štipky soli vypracujete krehké cesto, zabalíte ho do fólie a uložíte na hodinu do chladničky.
Polovicu jabĺk olúpete, nakrájate a podusíte domäkka s maslom a s trtstinovým cukrom.
Zvyšné neolúpané jablká nakrájate na plátky, prelejete calvadosom, posypete polovicou cukru a necháte nasiaknuť.
Cesto rozvaľkáte na placku, upravíte do tortovej formy a niekoľkokrát prepichnete vidličkou.
Dusené jablká rozotriete na cesto a navrch položíte plátky namočené v calvadose.
Pečiete v predhriatej rúre na 200°C asi 30 minút.
Zmiešanú smotanu, mleté mandle, zbytok cukru a žĺtky a zmesou preleje jablká. Dezert ešte pečiete 15 minút. Podávate vlažný.

Tarte à l’Epoisses et aux pommes (Burgundský jablkový koláč so syrom epoisses)

P O T R E B U J E T  E:
Cesto: 250 g múky, 125 g masla, 1 Čl soľ, 1 žĺtok, 3 1/2 PL vody
Plnka: 3 vajcia, 3 1/2 PL crème fraîche (šľahačkový kyslý krém), 250g zrelého syru epoisses, 2-3 jablká, 100 g varenej šunky,  soľ, mleté čierne korenie, muškátový oriešok


P O S T U P: Z múky, soli, žĺtka, na kocky nakrájaného masla a vody vypracujete cesto. Zabalíte ho a uložíte do chladničky. 
Vajce na náplň rozšľaháte s crème fraîche a vmiešate na kocky pokrájaný syr, jablká a šunku. Ochutíte soľou, korením a muškátovým orieškom.
Cesto rozvaľkáte a vyložíte ním formu na pečenie o priemere 26 cm vymazanú maslom. Na cesto vložíte plnku a koláč pečiete pri teplote 200°C asi 5 minút, potom teplotu znížite na 180°C a koláč upečiete dozlata (cca.30 minút). Podávame teplé.

Dobrú chuť!

Cider osvieženie z jabĺk
Je to nápoj, ktorý si v spoločnosti priateľov radi vychutnajú muži aj ženy, má osviežujúcejšiu chuť ako víno, a zároveň sladšiu ako pivo. Obsah alkoholu sa pohybuje od 1,2% až do 8,5%, podáva sa na kockách ľadu.


História

Pôvod cideru je história takpovediac stratená v čase. Môžeme sa však domnievať, že je to nápoj približne 5000 rokov starý. Už starovekí Gréci, Rimania a Židia však poznali fermentované nápoje vyrobené z jabĺk. Názov cider (vysl. „sajder“) je odvodený z hebrejského slova „Shekbar“, čo znamená silný nápoj. Výrobu cideru v Európe rozšírili starí Rimania, Arabi ho uviedli v Španielsku, a v 11. storočí Normania vo Veľkej Británii. V určitom období bol cider populárnejší ako víno, v 16. storočí tomu tak bolo vo Francúzsku a od 18. storočia bol vo Veľkej Británii považovaný za nápoj elity. Moderná éra výroby cideru sa spája s regiónom západného Anglicka, kde boli v roku 1887 v závode Bulmer´s položené základy súčasnej modernej výroby cideru.

Jablká

Cider sa vyrába kombináciou rôznych odrôd jabĺk určených na jeho výrobu. Odrody sa delia do štyroch základných skupín (sladké, horkosladké, ostré a horké ostré), ktoré sa medzi sebou odlišujú sladkosťou a kyslosťou, resp. obsahom trieslovín. Jednotlivé odrody sa kombinujú podľa toho, aký chuťový profil cideru je potrebné vytvoriť. Obsah cukru definuje mieru sladkosti výsledného nápoja, vyšší obsah trieslovín vytvára suchšie typy ciderov, ktoré sú populárne najmä vo Veľkej Británii. Najpredávanejší cider na svete, značka Strongbow, sa vyrába kombináciou až 12-tich rôznych odrôd jabĺk.

HEINEKEN je najväčším pestovateľom jabĺk určených na výrobu cideru vo svete s výmerou viac ako 3500 hektárov v UK a v Belgicku. Zber jabĺk trvá približne 12 týždňov, od konca augusta do druhej polovice novembra. Zberajú sa buď ručne, mechanicky, alebo klasickým „strasením“ zo stromov.
 

Šesť dôvodov, prečo cider
 

  1. Osvieženie – cider znamená trojité osvieženie: prírodná osviežujúca kyslosť jabĺk, obsah bubliniek v nápoji a servírovanie na ľade.
  2. Autentickosť – je to nápoj vyrobený z jabĺk, je blízky k prírode a prináša osvieženie jablkového sadu aj do mesta
  3. Rituál podávania – vychutnávanie na ľade je podmienkou. V jednej ruke máte pohár s kockami ľadu, v druhej fľašu cideru a postupne ho nalievate na ľad.
  4. Atraktívny pre mužov aj ženy – cider si radi vychutnajú obe pohlavia, na rozdiel od piva, ktoré je považované za prevažne mužský nápoj
  5. Sladšia chuť – sladká chuť cideru je atraktívna pre súčasnú mladú generáciu, ktorá preferuje sladšie chute. Žiadna bariéra horkosti.
  6. Rôznorodosť – chuť cideru sa výborne kombinuje s ďalšími chuťovými  zložkami, kombinácie a variácie sú takmer nekonečné.

Zdroj: „Ciderbook“, HEINEKEN International, 2014

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.