Variácie na palacinkové cesto II.

Pokračujeme v našom seriály o jednoduchých sladkých  pokrmoch. Nechajte sa inšpirovať lievancami a yorkshirským nákypom, ktorý sa podáva "na sladko" aj "na slano".


Recept, ako správne zamiešať cesto na túto sladké lievance, ako aj pre náš región netradičný yorkshirský nákyp, si môžete vyskúšať podľa nášho návodu.

Čo potrebujete: panvicu a formu na „muffiny“
Panvica na lievance má v priemere 12 cm v prípade, že nemáte vyformovanú panvicu.


Yorkshirský puding

Väčšinou sa  pridáva ako príloha. Správne pripravený a upečený yorkshirský puding je nadýchaný a chrumkavý. Môžete ho plniť po upečení zmrzlinou marmeládou alebo ovocím. Hlavne sa pripravuje ako príloha k pečenému alebo dusenému mäsu a zelenine.

P O T R E B U J E T E: 125 g hrubej  múky, ½ lyžičky soli, 2 rozšľahané vajcia, 150 ml mlieka a 150 ml vody, aby bolo cesto ľahšie, olej na pečenie

 

P O S T U P: Do misky nasypete preosiatu múku, pridáte soľ,  do stredu rozbijete vajcia. Pomaly začnete šľahať a postupne pridávať mlieko s vodou v rovnakom pomere, aby vzniklo jemné cesto. V prípade, že sa vám vytvoria hrudky, cesto scedíte. Prikryjete a necháte asi 30 minút alebo celú noc odpočívať. Cesto nezabudnite poriadne zamiešať pred pečením.
Do každého otvoru na plechu nalejete asi ½ lyžičky rastlinného oleja a plech zohrejete  v rúre na 220°C, aby sa riadne zohrial. Do foriem potom nalejete cesto a pečiete 20 až 25 minút.


Lievance

Táto sladká pochúťka sú tradičným americkým jedlom, ktoré má v priemere  až 10 centimetrov.  U nás aj v Škótsku obľúbené menšie tvary tzv. „strieborné dukáty“, ktoré majú v priemere 5 cm.  Pripravujú sa na liatinovej alebo grilovacej platni. Teplotu panvice tetujete tak, že na ňu kvapnete trochu vody, ktorá sa musí rýchlo odpariť.

 

PO T R E B U J E T E: Na lievance potrebujete husté cesto, ktoré musí držať svoj tvar na grilovacej panvici, v prípade ak nevlastníte špeciálnu panvicu s formou na lievance.
225 g hladkej múky, ½ lyžičky soli, 2 rozšľahané vajcia, 300 ml mlieka, alebo mlieka s vodou, 1 až 2 lyžice roztopeného masla,  1 až 2 lyžičky prášku do pečiva

Dobrú chuť!

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.