Kuriatka jedlé na tanieri

Napísal Mercure/Signature 19. jún 2014

Kuriačky, kohútky, lišky, herhubky a množstvo ďalších ľudových názvov dostali tieto chutné huby – kuriatka. Nechajte sa inšpirovať našim receptom a prekvapte doma vašich blízkych.


V kulinárstve najčastejšie využívame kuriatka jedlé, ktoré sú najviac mäsité. No existujú aj iné druhy, napríklad kuriatka bledé, lievikovité,černejúce.
 

Vedeli ste, že...?

... kuriatka sú veľmi chutné a majú príjemnú ovocnú vôňu, ktorá pripomína marhule
... od mája do novembra rastú v ihličnatých aj v listnatých lesoch
... nájdeme ich v machu alebo medzi lístím
... vyskytujú sa v celom miernom pásme severnej pologule, v severnej Afrike a v Austrálii
... pri zbieraní si treba dať pozor na ich na dvojníka - falošné kuriatka
... klobúk falošného kuriatka vyzerá ako klobúk kuriatka jedlého, ale je výrazne tenší, rebrá sú obvykle tmavšie než klobúk a noha je štíhla a dutá
... pred úpravou nečistoty zbavíte kefkou a potom premyjete vodou
 

Dusené kuriatka so šalotkou a majoránom
(Recept poskytli z reštaurácie Signature, ktorý je v ponuke od júna) 

P O T R E B U J E T E: 200g čerstvých kuriatok, 2 ks šalotka banánová, nadrobno nakrájaná, 2 strúčiky cesnaku, 5 g čerstvého majoránu, 2 lyžice smotany (30 percentnej), 1 paradajka, soľ, korenie, 150 g Zemiaky uvarené a nastrúhané, 50 g hrubá múka, 1 vajce, maslo, livový olej 

P O S T U P: Šalotku orestujeme na panvici s cesnakom a kuriatkami. Osolíme, okoreníme, podlejeme trochou vody a necháme vyredukovať. Pridáme smotanu, dochutíme maslom a nasekaným majoránom, poprípade troškou citrónovej šťavy.

Príloha 1: Konfitované paradajky
Paradajky zblanšírujeme vo vode a ošúpeme. Prekrojíme ich na štvrtinky a vyberieme z nich stred. Konfitujeme medzi papierom na pečenie na 70°C cca jednu hodinu. Musia byť dobre potreté olivovým olejom a ochutené.

Príloha 2: Zemiaková knedľa
Zo zemiakov, múky a vajíčka si vypracujeme zemiakové cesto. Dochutíme ho trochou soli a zrolujeme do fólie. Knedľu paríme cca 20 minút, musí zostať pružná.

Dobrú chuť!

A čo tak karneval v Riu?

Glen Rio pripravíte zo 4 cl Brasil, ktorú vo vysokom pohári na ľade zasnúbte s jablkovým džúsom a ozdobíte rezmi jablka.

Caledinho  pripravíte s kúskami 1 limetky, 2 lyžicami cukrového sirupu, 4cl Ballantines Brasil a ľadovou drťou. Explóziu netradičných chutí zažijete, ak vymeníte trstinový cukor za kokosový alebo bazový sirup. Nezabudnite, heslom tohto leta je „Mixni to s Brasilom“!

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.