Špargľovo - jahodové menu

Recepty na lahodné rizoto, žihľavový dezert, krémový jahodový sen a jahodový topping si môžete pripraviť aj doma, v článku nájdete ich recepty. Dobrú chuť!



Špargľové risotto, sušené cherry paradajky, bazalka
 

Foto a zdroj: Reštaurácia Signature

P O T R E B U J E T E:
100 g arborio ryže, 0,05 dcl bieleho vína, 1ks šalotka banánová, na drobno nakrájaná, 1,5 dcl vývaru z koncov špargle, 120 g zelenej špargľe, 2 strúčiky cesnaku, 50 g cherry paradajok, 3 vetvičky tymiánu, soľ, cukor hnedý, korenie čierne, olivový olej, 2 PL mascarpone, bazalka

P O S T U P:
1. Šalotku zarestujeme na oleji do zlatista, pridáme arborio ryžu a miešame kým nebude sklovitá.
2. Podlejeme bielym vínom, po odparení alkoholu pridáme po častiach vývar z koncov špargľe. Ten si pripravíme tak, že konce vyvaríme vo vode pod bodom varu, pridáme polku citróna, bobkový list a celé čierne korenie. Varíme cca 20 minút.
3. Ryža by mala zostať al dente. Keď ju máme hotovú, v čistej panvici si zarestujeme špargľu nakrájanú na kúsky spolu s cesnakom. Ochutíme, pridáme ryžu, podlejeme ešte vývarom tak aby plávala tak akurát. Necháme chvíľu prehriať.
4. Vmiešame mascarpone, nasekanú bazalku a dochutíme. Naložíme na tanier, na vrch rozložíme cherry paradajky, ktoré si môžeme pripraviť aj do zásoby tak, že ich prekrojíme na polovicu, rozložíme na plech, ochutíme soľou, korením, hnedým cukrom, nasekaným tymiánom a, zadrezujeme olivovým olejom. Vložíme do rúry na cca 50°C a necháme sušiť. Po vysušení je dobré ich naložiť do olivového oleja. Takto zakonzervované sa dajú použiť aj k rôznym jedlám (napr. pri grilovačkách).
5. Nakoniec na rizoto nastrúhame tvrdý syr, napr. Vrchár, Vršatec alebo aj parmezán.
 

Žihľavové parfé
 

Foto a zdroj: Reštaurácia Signature

P O T R E B U J E T E:
50 g hnedého cukru, 45 g medu, 4 žĺtka, 300 ml smotany, 30 g žihlavy, 1 citrón 

P O S T U P:
1. Med a cukor roztopíme a dáme v miske na hrnčeku s vriacou vodou.
2. Pridáme žĺtka a za stáleho miešania varíme, pokiaľ hmota nezhustne. Odstavíme, necháme vychladnúť
3. Listy zo žihlavy zblanšírujeme vo vriacej vode pár sekúnd, rýchlo schladíme a vymixujeme s teplou smotanou. Pridáme citrónovú kôru a šťavu. Pre lepší efekt prepasírujeme a dáme vychladnúť do chladničky.
4. Vyšľaháme smotanu do polotuha a vmiešame do žĺtkovej hmoty
5. Vylejeme do formy a necháme stuhnúť v mrazničke aspoň 24 hodín. 

Tip šéfkuchára: Dozdobíme roztopenou šokoládou a kúskami pomarančov.


Krémový jahodový sen

Náročnosť: 2 bábovky, Stačí na: 16 porcií, Doba prípravy: asi 30 minút, Doba pečenia: asi 20 minút

P O T R E B U J E T E:
Na cesto: 130 g zmäknutej Hery, 80 g cukru,1 balíček Vanilínového cukru Dr.Oetker, 2 vajcia, 150 g hladkej múky, 1 zarovnaná KL Kypriaceho prášku do pečiva Dr.Oetker, 2 PL mlieka
Na náplň: 500 g jahôd, 80 g cukru, 500 ml smotany na šľahanie, 1 balíček Želatínového stužovača Dr.Oetker, 100 ml vlažnej vody
Na ozdobenie: 250 g jahôd, 50 g marhuľového džemu, 250 ml smotany na šľahanie, 25 g nasekaných pistácií
Ešte potrebujeme: tortovú formu (Ø 26 cm), papier na pečenie, cukrárske vrecko, štetec alebo pierko

P O S T U P: Na prípravu cesta vymiešame elektrickým ručným šľahačom na strednom stupni Heru s cukrom a vanilínovým cukrom do peny. Pridáme vajcia a vyšľaháme. Premiešame múku s kypriacim práškom a striedavo s mliekom zašľaháme do peny. Cesto nalejeme do vymastenej formy. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.

Elektrická rúra:180 °C, Teplovzdušná rúra:160 °C, Plynová rúra: stupeň 3, Doba pečenia: asi 20 minút 

1. Uvoľníme okraj formy a na kuchynskej mriežke necháme vychladnúť. Potom okolo korpusu umiestnime očistený okraj formy.
2. Na prípravu náplne umyjeme a očistíme jahody. Polovicu jahôd rozmixujeme ponorným mixérom a zmiešame s cukrom. Druhú polovicu jahôd nakrájame na malé kúsky. Smotanu na šľahanie vyšľaháme elektrickým ručným šľahačom na strednom stupni dotuha. Želatínový stužovač pripravíme spolu s vodou podľa návodu na obale. Pridáme rozmixované jahody a kúsky jahôd. Jahodovú náplň rozotrieme na korpus a uhladíme. Tortu odložíme na 1 hodinu do chladničky.
3. Pred zdobením odstránime okraj formy. Umyté a očistené jahody rozkrájame na polovice a rozložíme na tortu. Marhuľový džem zahrejeme a pomocou štetca alebo pierka potrieme jahody. Elektrickým ručným šľahačom na strednom stupni ušľaháme smotanu na šľahanie dotuha, naplníme do cukrárskeho vrecka a nastriekame na okraj torty. Povrch posypeme pistáciami.

Foto a zdroj: Dr.Oetker

Jahodový topping

Náročnosť: 2 bábovky, Stačí na: asi 5 pohárov à 500 ml, Doba prípravy: asi 25 minút

P O T R E B U J E T E: 1,5 kg jahôd očistených a nakrájaných, 1 l vriacej vody, 500 g cukru, 1 balíček Kyseliny citrónovej Dr.Oetker, 1 balenie Želírovacieho cukru Super 3:1 Dr.Oetker

P O S T U P:
1. Jahody zalejeme vriacou vodou a necháme 20 minút odstáť. Cez sitko precedíme do väčšieho hrnca a zvyšnú šťavu z jahôd vytlačíme.
2. Do jahodovej šťavy pridáme cukor, kyselinu citrónovú a Super želírovací cukor a dobre premiešame. Za stáleho miešania privedieme do varu a dôkladne, za stáleho miešania, minimálne 5 minút povaríme.
3. Prípadnú penu odoberieme a ihneď plníme do pripravených pohárov, ktoré dobre uzavrieme. Uchovávame v chlade!

Tip: Jahodový topping obsahuje 42% jahôd. Výborne sa hodí ako omáčka na vanilkovú zmrzlinu alebo na puding. Ak šťava vo fľaši zhustne, pred podávaním pretrasieme. Ako stvorené pre zmrzlinové poháre a dezerty.

Dobrú chuť!

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.