"Laciho" recepty

Napísal TV Paprika 10. február 2014

Nechajte sa inšpirovať pri varení receptami, ktoré pre vás pripravil Laci Horňáček z kulinárskej relácie "Nech ťa šéf sprevádza". Dobrú chuť s Lacim v pivovare a v Gombaseckej jaskyni...


Laci v pivovare

Pečené kačacie prsia s marinovanou medovo tymianovou cviklou, a pretlačené maslové zemiaky
(2 porcie)

P O T R E B U J E T E: 2 x 300 g kačacie prsia, 1čl rasca drvená /kmín/, soľ, 150-200 ml pivo typ porter, 300 g červená repa čerstvá, 1 pl rasca celá, 1 čl aníz, fenikel semienka, 1 pl soľ, 1 pl med, 4 vetvičky tymián čerstvý, 1 lyžička ocot sherry, alebo čierny balsamico, 400 g zemiaky žlté, 30 g maslo, 2 pl medovka čerstvá - listy

P O S T U P:
Cviklu v šupke uvaríme vo vode s koreninami do mäkka. V náleve necháme vychladnúť,ideálne cez noc. Ošúpeme a pokrájame na kocky asi 8x8 mm. Na panvicu pridáme med, tymian a opečieme s cviklou asi 5 min, pridáme ocot a necháme šťavu zhustúť, takmer odpariť. Očistené zemiaky uvaríme v malom množstve osolenej vody, zlejeme a primiešame opatrne maslo a najemno nakrájané listy medovky. Kačacie prsia na strane kože narežeme do mriežky, okoreníme, osolíme a posypeme drvenou rascou opečieme na sucho zo strany kože, pustia tuk a obrátime na 2x4 min a najlepšie v rúre dopečieme pri 180 °C podľa veľkosti 6-12 minút. Môžeme pomaly prepiecť aj na panvici.
Tento postup potrebuje prax a skúsenosti – ak máte vpichový teplomer tak teplota v jadre cca 65°C.
Po upečení necháme oddýchnuť 4-8 min opäť podľa veľkosti,aby nam pri krájaní nevytieklo veľa šťavy do výpeku v panvici (odoberieme väčšinu tuku) pridáme pivo a šťavu z mäsa po nakrájaní, prevaríme na hustotu omáčky a zamiešame nakrájané prsia.


Grilovaný filetovaný losos a pyré z bielej fazuľky
(2 porcie)

P O T R E B U J E T E: 2x 200 g losos bez kože, 1 čl korenie ružové, 1pl maslo, 1 vetvička, soľ, šalvia čerstvá, 4 ks čakanka biela /puky/, 4 ks cibuľa červená, 1 ks zeler stopkový /sedano/, 10 ks cherry paradajky, 1 ks cesnak, olivový olej, soľ, korenie, 2 x 350 g fazuľa malá biela /v konzerve/

P O S T U P:
Stopkový zeler nakrájame zošikma na 3-4 cm dlhé kúsky, vňať odložíme a nahrubo natrháme červenú cibuľu nakrájame na mesiačiky 1/6. Paradajky prekrojíme na polovice, cesnak nakrájame na tenké plátky. V panvici na olivovom oleji opekáme zeler, po 4 minutách pridáme cibuľu a za stáleho miešania opekáme na prudkom ohni aby zelenina nepúšťala vodu a nezačala sa dusiť.
Keď je zelenina polomäkká, pridáme paradajky a po cca 3 minutách cesnak, krátko opečieme. Tu je dôležité, aby zelenina nepúšťala vodu a cesnak sa orestoval na oleji. Kvôli chuti, pozor nepripáliť, zhorkne. Na záver okoreníme, osolíme a pridáme zelerovú vňať.

Medzitým opečieme porcie ryby na malom množstve olivového oleja z obidvoch strán (cca 4 + 4 min) dozlatista, osolíme posypeme ružovým korením ovoniame štyrmi lístkami šalvie a pridáme maslo. Fazuľu zohrejeme s minimálym množstvom nálevu, ochutíme soľou korením a spolu s olivovým olejom potlačíme vidličkou alebo premixujeme ponorným mixérom,nie uplne dohladka. Ochutíme petržlenovou vňaťou.

Foto: TV Paprika

Laci v Gombaseckej jaskyni

Sedliacka omeleta s gombaseckou klobásou 
(2 porcie)

P O T R E B U J E T E: 6 ks vajcia, 100 g gombasecká klobása, 1 ks cibuľa, 40 g slaninka, 100 g zemiaky uvarené, 80 g huby čerstvé podľa sezony, 2 pl bravčová masť, petržlenová vňať

P O S T U P:
V panvici opečieme nadrobno nakrájanú cibuľu, slaninku, plátky hlivy a na kocky nakrájané varené zemiaky do zlatista. Osolíme, okoreníme. Zalejeme rozmiešanými vajíčkami a upečieme omeletu.


Gemerské guľky

P O T R E B U J E T E: 1 kg zemiakov (polovicu surových nastrúhaných, polovicu varených a pretlačených), 200 g hrubej múky, 200 g hladkej múky, 250g pomletého údeného (uvareného) mäsa, 2 vajcia, 5 strúčikov cesnaku, 1 PL majoránka, soľ, 2 ks väčšia cibuľa, 2 PL masť bravčová, 150g udená slaninka, 1kg kyslá kapusta, soľ, rasca, bobkový list

P O S T U P:
500g uvarených a 500g surových zemiakov postrúhame najemno. Pridáme 2 vajcia, po 200g hladkej a hrubej múky, 5 prelisovaných strúčikov cesnaku, 1 PL majoránky, soľ zamiešame a formujeme guľky vo veľkosti vajca. Varíme v osolenej vode. Keď vyplávajú, povaríme ešte 3-5 min, vyberieme a omastíme výpekom zo slaninky.

Na panvici opečieme 150g nadrobno nakrájané kocky slaninky a dve cibule. 1 kg kyslej kapusty opečieme na bravčovej masti, ochutíme rascou a bobkovým listom. Prekrojené guľky podávame na kapuste, preliate cibuľkou a slaninkou.

Dobrú chuť!


Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.