Alpro menu

Inšpirujte sa prírodou a skúsenosťami šéfkuchára Jana Součka, z pražskej reštaurácie La Strada Ristorante. Chýbalo tak málo, a namiesto šéfkuchára mohol byť dnes leteckým mechanikom alebo chirurgom.


Gastronómia však zvíťazila. Jan Souček, dnes šéfkuchár pražskej reštaurácie La Strada Ristorante, napriek svojmu mladému veku pozbieral rad skvelých úspechov vo svojom odbore. Patrí tak medzi mladých majstrov, ktorí sa usilujú posunúť latku českej gastronómie vyššie. Pre značku Alpro vytvoril sadu receptov pod názvom Alpro Menu.
V roku 2007/2008 sa stal juniorským Kuchárom roku. Praktické skúsenosti mu ponúkli reštaurácie Kampa Fish, Červená Tabuľka alebo Ristorante Soave by Aureole, kde pričuchol k modernej zážitkovej gastronómii inšpirovanej talianskou kuchyňou.

Náš tip:
Novinka v podobe sójovej alternatívy smotany Alpro Cuisine je ideálna pre prípravu najrôznejších smotanových jedál, najmä polievok aomáčok, ale napríklad aj na zapekanie. Môžete si užívať lahodné a nespočetné možnosti pri príprave skvelých jedál, môžete nechať plynúť svoju fantáziu a dožičiť si pritom kvalitu zo sójových bôbov zo šetrného zberu. Alpro Cuisine ako náhrada smotany obsahuje o 45 % menej tuku v porovnaní s inými smotanovými prípravkami na varenie. Vyčarujete božské polievky, husté omáčky alebo si ju pridajte k cereáliám, dezertom, či do kokteilov.

RECEPTY

Vanilkový kokteil s malinovým špízom

P O T R E B U J E T E: 400 ml Alpro vanilkový nápoj, 60 g malín, 1 vanilkový lusk (nemusí byť)

P O S T U P: Vanilkový nápoj Alpro nalejeme do mixéru, pridáme čerstvé alebo mrazené (mierne rozpustené) maliny a všetko krátko rozmixujeme. Vanilkový lusk pozdĺžne rozrežeme a vydlabeme dreň zhruba z jednej štvrtiny, ktorú následne primiešame do kokteilu. Podávame v skle dozdobené lístkom mäty a malinami napichnutými na zvyšnej časti vanilkového lusku.


Dyňová polievka s avokádom

P O T R E B U J E T E: 500 g dyne (napr. muškátová alebo Hokkaido), 1 menšia cibuľa, 1 strúčik cesnaku, 50 g hladkej múky, 500 ml sójového nápoja Alpro Original, 500 ml Alpro Cuisine, 1⁄2 avokáda, tymian, šalvia, olivový olej, soľ

P O S T U P: Najemno nakrájanú cibuľu orestujeme dozlata na olivovom oleji. Pridáme olúpanú, zbavenú semien a na menšie kúsky nakrájanú dyňu, rozdrvený cesnak, tymian, šalviu, krátko orestujeme a zalejeme Alpro Cuisine a Alpro Original. Po zmäknutí dyňu rozmixujeme tyčovým mixérom. Podľa potreby zahustíme zápražkou pripravenou z oleja a múky a dochutíme soľou alebo korením. Olúpané avokádo a zbavené jadra nakrájame na mesiačiky asprudka orestujeme na olivovom oleji, dochutíme soľou a korením.

Foto: Alpro


Steak z lososa s zelerovým krémom

P O T R E B U J E T E: 4 steaky z lososa (cca po 150 g), 500 g zeleru, 300 g zemiakov, 1 cibuľa, 3 strúčiky cesnaku, 200 ml Alpro Cuisine, 100 ml Alpro Original, 100 g čiernych olív, 2 lyžičky píniových orieškov, tymian, bazalka, muškátový oriešok, soľ

P O S T U P: Najemno nakrájanú cibuľu orestujeme doružova na olivovom oleji spolu s nakrájaným zelerom, zemiakmi a cesnakom. Prilejeme Alpro Cuisine a Alpro Original. Pridáme bylinky, osolíme anastrúhame trocha muškátového orieška. Po uvarení zeleru a vyvarení zhruba polovice tekutiny zmes rozmixujeme tyčovým mixérom na jemný krém. Dochutíme soľou a korením. Osoleného lososa opečieme na rozpálenej panvici zoboch strán. Servírujeme ho na lôžku zelerového krému, posypeme sprudka orestovanými píniovými orieškami a pokrájanými čiernymi olivami.
 

Ananásové ravioly s čokoládovým krémom

P O T R E B U J E T E: 300 g ananásu, 2 čokoládové dezerty Alpro, 2 lyžice kokosového sirupu (nemusí byť, možno ho nahradiť likérom Malibu), lístky mäty na ozdobu

P O S T U P: Olúpaný ananás nakrájame na čo najtenšie plátky, pokiaľ máme doma elektrický krájač, uľahčí nám prácu. Do stredu každého plátku dáme polievkovú lyžicu čokoládového dezertu Alpro apreložíme na polovicu. Takto pripravené ravioly zakvapkáme kokosovým sirupom, dozdobíme nasekanou mätou a máme veľmi jednoduchý, rýchly a efektný dezert.



Vanilková panna cotta s perníkovou omáčkou

P O T R E B U J E T E: 250 ml Alpro Original, 250 ml Alpro Cuisine, 2 dezerty Alpro Speculoos, 4 plátky želatíny, 100 g mrazených višní (alebo iného obľúbeného ovocia), 1 lyžica cukru, 1 vanilkový lusk, pár lístkov mäty na ozdobu (nemusia byť)

P O S T U P: Alpro Original, Alpro Cuisine, dve lyžice cukru a dreň z vanilkového lusku spoločne zahrejeme vnádobe tesne pod bod varu. Pridáme namočenú plátkovú želatínu, precedíme do formičiek a necháme v chladničke najlepšie cez noc vychladnúť. 2 lyžice cukru necháme ľahko skaramelizovať, pridáme mrazené višne a varíme, pokiaľ sa nám obsah nezvarí na polovicu. Višňovú omáčku môžeme podávať aj studenú, aj horúcu, len dbáme na to, aby sa nedostala horúca k panna cotte, rozpustila by sa. Pri servírovaní začíname dezertom Alpro Speculoos, ktorým nakreslíme slzu na tanieri, potom pridáme višňovú omáčku a na záver vyklopenú panna cottu.

Dobrú chuť!

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.