Netradičný recept od šéfkuchára...

... na Kačacie Crème brûlée. Kačacie a husacie hody už nemusia znamenať len prípravu pečeného stehna a lokše s kapustou.


Známy šéfkuchár roka Ľubomír Herko, ktorý pôsobí v Hoteli Salamandra a v Horskom hoteli Sliezsky dom, pripravuje tradičné slovenské špeciality netradične.

„Aj klasické jedlo sa dá pripraviť inak. Tradičná chuť ostane, no koncept varenia je úplne iný. Hodnota jedla je vyššia, zdravšia a cena vôbec nemusí  byť vysoká. Mali by sme sa konečne naučiť  žiadať v reštauráciách hodnotné a kvalitné jedlá. Ľudia chcú kvalitu všade inde, len nie v jedle. Kde inde ponúkať kvalitné jedlá, ak nie v rodinnom hoteli a v pod najvyšším tatranským štítom?“ vysvetľuje Ľubomír Herko svoju filozofiu varenia.

Kačacie Créme brûlée spĺňa kritéria inovatívnosti a zachovania tradičnej chute. Šikovnejšie kuchárky sa môžu pokúsiť pripraviť túto delikatesu doma - gurmánsky zážitok je zaručený.

P O T R E B U J E T E: kačacie pečienky, koňak/portské/červené víno, kačací tuk, žĺtky, soľ, čierne korenie, tymián, nové korenie, muškátový oriešok

P O S T U P: Najprv si poriadne očistíme pečienky od šliach, vložíme do nádoby a pridáme tymián, nové korenie, koňak, portské alebo červené víno: všetko tak, aby boli pečienky pekne pokryté. Necháme 1 až 2 dni marinovať v chladničke. Neskôr ich vytiahneme z kúpeľa, očistíme od všetkých prísad a usušené vložíme do mixéra spolu s rozpusteným kačacím tukom. Pridáme žĺtky, čierne korenie, soľ, muškátový oriešok a dobre rozmixujeme. Masu vlejeme do patentovaných sklíčok, zakryjeme poklopom a vložíme do pekáča do 2/3 s vodou. Pečieme pri 100 stupňoch, na pare 15 minút. Kto má tepelnú sondu, v jadre paštéty by malo byť 60°C. Po vybratí z rúry môžeme zaliať ešte vrstvou tekutého tuku, čím sa zabráni oxidácii a aj pre krajší efekt môžeme ozdobiť vytopenou kačacou kožou a zeleným korením. Vložíme do chladničky a necháme dobre stuhnúť. Vychladená paštéta sa doslova roztápa na jazyku - kto má rád teplú, môže ju rýchlo prihriať na panvici.

 

Náš tip na výborne drinky:

Jeden s najrenomovanejších slovenských barmanov Ľuboš Rácz pre vás pripravil dva originálne drinky na báze Jamesonu, ktoré počas týchto chladných dní jednoducho musíte ochutnať:

MIDDLETON OLD FASHIONED

Inovatívna variácia na jeden z prvých cocktailov vôbec. Do zachladeného whisky pohára dáme 10 ml javorového sirupu, 2,5 ml trstinového sirupu, 2,5 ml likéru Cordial Becher a 30 ml whiskey Jameson 12 y.o. Vložíme 3 veľké tvrdé kocky ľadu a miešame po dobu 30 sekúnd. Nadávkujeme ďalších 30 ml dvanásťročného Jamesona, pridáme ďalší ľad a miešame opäť 30 sekúnd. Hotový drink ozdobíme pomarančovou kôrou.

THE WHITE IRISH

Lahodný krémový digestiv namiesto dezertu alebo kávy. Twist na klasickú verziu White Russian, alebo ak chcete, môžete ho nazývať aj twistom na jedinečnú Irish Coffee. V miešacom pohári s ľadom dobre vymiešajme 30 ml Jameson Irish Whiskey s 20 ml likéru Kahlúa a pár kvapkami kávovej tinktúry. Prelejeme do vychladeného koktailového pohára a na vrch dávkujeme 60 ml ľahko vyšľahanej smotany ochutenej 1 espresso lyžičkou perníkového korenia. Ozdobíme troma zrnkami kávy.


Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.