Trikrát letné pokušenie

Leto je ideálnym obdobím na prípravu záhradných kulinárskych slávností, na ktorých nesmie chýbať „sladká bodka“ v podobe dezertov.


Krémový jahodový sen (16 porcií)
Náročnosť: 2 bábovky
Doba prípravy: asi 30 minút
Doba pečenia: asi 20 minút

P O T R E B U J E T E:
Na cesto: 130 g zmäknutého masla alebo margarínu, 80 g cukru, 1 balíček Vanilínového cukru Dr.Oetker, 2 vajcia, 150 g hladkej múky, 1 zarovnaná kávová lyžička Kypriaceho prášku do pečiva Dr.Oetker, 2 polievkové lyžice mlieka

Na náplň: 500 g jahôd, 80 g cukru, 500 ml smotany na šľahanie, 1 balíček Želatínového stužovača Dr.Oetker, 100 ml vlažnej vody

Na ozdobenie: 250 g jahôd, 50 g marhuľového džemu, 250 ml smotany na šľahanie, 25 g nasekaných pistácií

Ešte potrebujeme: tortovú formu (Ø 26 cm), papier na pečenie, cukrárske vrecko, štetec alebo pierko

P O S T U P:
Na prípravu cesta vymiešame elektrickým ručným šľahačom na strednom stupni maslo alebo margarín s cukrom a vanilínovým cukrom do peny. Pridáme vajcia a vyšľaháme. Premiešame múku s kypriacim práškom a striedavo s mliekom zašľaháme do peny. Cesto nalejeme do vymastenej formy. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.
Elektrická rúra:  180 °C, teplovzdušná rúra: 160 °C, plynová rúra: stupeň 3.

Uvoľníme okraj formy a na kuchynskej mriežke necháme vychladnúť. Potom okolo korpusu umiestnime očistený okraj formy.
Na prípravu náplne umyjeme a očistíme jahody. Polovicu jahôd rozmixujeme ponorným mixérom a zmiešame s cukrom. Druhú polovicu jahôd nakrájame na malé kúsky. Smotanu na šľahanie vyšľaháme elektrickým ručným šľahačom na strednom stupni dotuha. Želatínový stužovač pripravíme spolu s vodou podľa návodu na obale. Pridáme rozmixované jahody a kúsky jahôd. Jahodovú náplň rozotrieme na korpus a uhladíme. Tortu odložíme na 1 hodinu do chladničky.
Pred zdobením odstránime okraj formy. Umyté a očistené jahody rozkrájame na polovice a rozložíme na tortu. Marhuľový džem zahrejeme a pomocou štetca alebo pierka potrieme jahody. Elektrickým ručným šľahačom na strednom stupni ušľaháme smotanu na šľahanie dotuha, naplníme do cukrárskeho vrecka a nastriekame na okraj torty. Povrch posypeme pistáciami.


Sladká motýlia torta (16 porcií)
Náročnosť: 2 bábovky
Doba prípravy: asi 40 minút
Doba pečenia: asi 20 minút

P O T R E B U J E T E:
Na cesto: 4 vajcia, 150 g cukru, 1 balíček Vanilínového cukru Dr.Oetker, 100 g hladkej múky, 2 zarovnané KL Kypriaceho prášku do pečiva Dr.Oetker, 50 g Gustinu jemného kukuričného škrobu Dr.Oetker, 20 g kakaa

Na ovocnú náplň: 500 g kivi, 150 ml vody, 1 balíček (à 40 g) Zlatého klasu Dr.Oetker , 50 g cukru

Na smotanovú náplň: 100 g horkej čokolády, 250 ml smotany na šľahanie, 400 g bieleho jogurtu, 50 g práškového cukru, 1 balíček Želatínového stužovača Dr.Oetker, 100 ml vlažnej vody

Na ozdobenie: 1 balenie Tubičiek na zdobenie Dr.Oetker, 1 kivi

Ešte potrebujeme: tortovú formu (Ø 26 cm), papier na pečenie

P O S T U P:
Na prípravu cesta vyšľaháme vajcia, cukor a vanilínový cukor elektrickým ručným šľahačom na strednom stupni do peny. Premiešame múku s kypriacim práškom, škrobom a kakaom a preosejeme. Ručne krátko vmiešame do peny. Cesto nalejeme do vymastenej, múkou vysypanej formy a uhladíme. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.
Elektrická rúra:  180 °C, teplovzdušná rúra: 160 °C, plynová rúra: stupeň 3.
Upečený korpus necháme vychladnúť na kuchynskej mriežke.
Na prípravu ovocnej náplne olúpeme kivi a pokrájame na kocky. Spolu so 100 ml vody uvedieme do varu. Premiešame zlatý klas s cukrom a zvyšnou vodou, primiešame k variacemu sa ovociu a necháme prejsť varom.
Na prípravu smotanovej nápne nasekáme čokoládu na malé kúsky. Smotanu na šľahanie vyšľaháme elektrickým ručným šľahačom na strednom stupni dotuha. Jogurt zmiešame s cukrom. Želatínový stužovač pripravíme s vodou podľa návodu a vmiešame do jogurtu. Pridáme šľahačku, nasekanú čokoládu a zľahka ručne zamiešame.
Vychladnutý korpus dvakrát pozdĺžne rozrežeme. Na spodný diel nanesieme ovocnú náplň a vytvarujeme do kupoly tak, aby zostal 1 cm voľný okraj. Na náplň pritlačíme prostredný diel korpusu, zľahka pritlačíme a potrieme polovicou smotanovej náplne. Položíme posledný diel korpusu a potrieme zvyšnou smotanovou náplňou. Tortu uložíme do chladničky a necháme najmenej 2 hodiny stuhnúť. Na ozdobenie použijeme tubičky a podľa obrázku spoločne s kivi ozdobíme.

Predloha na kreslenie
 

Foto: Dr. Oetker

Torta Letné pokušenie (16 porcií)
Náročnosť: 2 bábovky
Doba prípravy: asi 40 minút
Doba pečenia: asi 30 minút

P O T R E B U J E T E:
Na cesto: 4 žĺtky, 60 g práškového cukru, 1 balíček Vanilínového cukru Dr.Oetker, štipka soli, ½ kávovej lyžičky Mandľovej arómy Dr.Oetker, 120 g detskej krupice, 80 g nastrúhaných mandlí, 40 g hladkej múky, 4 bielky, 60 g cukru

Na náplň: 1 balíček Želatíny v plátkoch Dr.Oetker, 250 ml mlieka, 1 zarovnaná polievková lyžica cukru, 3 zarovnané polievkové lyžice detskej krupice, 250 g kyslej smotany, 150 g cukru, šťava z jedného citróna, 200 g zmesi drobného ovocia (možno použiť čerstvé, mrazené aj kompótované), 2 polievkové lyžice ovocnej šťavy z kompótu

Na ozdobenie: 50 g zmesi drobného ovocia, 1 balíček Tortového želé červeného Dr.Oetker, 20 g nastrúhaných mandlí

Ešte potrebujeme: tortovú formu (Ø 26 cm), papier na pečenie

P O S T U P:
Na prípravu cesta ušľaháme elektrickým ručným šľahačom žĺtky, cukor, vanilkový cukor, soľ a arómu do peny. Dôkladne premiešame krupicu, mandle a múku. Z bielkov a cukru vyšľaháme elektrickým ručným šľahačom na strednom stupni tuhý sneh. Do peny zľahka ručne vmiešame striedavo múku a sneh. Cesto naplníme do tortovej formy s dnom vyloženým papierom na pečenie a uhladíme. Formu vložíme do predhriatej rúry a pečieme.
Elektrická rúra:  180 °C, teplovzdušná rúra: 160 °C, plynová rúra: stupeň 3.
Na prípravu náplne necháme želatínu napučať v studenej vode. Za stáleho miešania zvaríme v kastróle mlieko, cukor a detskú krupicu. Odložíme zo sporáka, vmiešame želatínu a necháme mierne vychladnúť. Pridáme kyslú smotanu, cukor a citrónovú šťavu. Do polovice náplne vmiešame drobné ovocie.
Vychladnutý korpus jedenkrát pozdĺžne rozkrojíme, okolo spodného plátu upevníme očistený okraj formy a pokvapkáme ovocnou šťavou. Na povrch nanesieme náplň s ovocím, priložíme druhý plát korpusu a opatrne pritlačíme.
Zvyšnú náplň bez ovocia rozotrieme na povrch torty a na hodinu odložíme do chladničky. Po zatuhnutí formu odstránime a okraj torty posypeme mandľami.
Na ozdobenie rozmixujeme ovocie ponorným mixérom, zmiešame s tortovým želé a povaríme asi 1 minútu. Tortu ovocným pretlakom pofŕkame. 

Dobrú chuť!







Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.