Grilujeme „hovädzinku“

Najskôr vám ponúkneme návod pri výbere mäsa, následne recepty, po ktorých si oblížete všetky prsty a nakoniec novinky zo sveta Weber grilov.


VYBERÁME MÄSKO
Pre grilovanie odborníci využívajú najčastejšie  mäso z mladých býčkov, ktoré sa ľahko a rýchlo pripraví, zároveň zostane šťavnaté. Na rošt nie je vhodné mäso zo starších býkov, ktoré sa uplatní v polievke alebo v guláši. Kvalitné jedlo za menej peňazí, vám zase zaručí stehno. Labužníci a profesionáli však volia sviečkovicu a pri príprave Roastbeefu  vysokú roštenku.

RECEPTY

Sendviče so steakom (4 osoby)



Spôsob grilovania:priamy silný žiar (230 – 290°C) a priamy stredne silný (175 – 230°C)
Doba grilovania: 7 - 9 minút

P o t r e b u j e t e:
Na marinádu: 500 ml červeného vína, 250 ml sójovej omáčky, 4 lyžice octu balsamico, 3 lyžice hnedého cukru, 3 najemno nasekané strúčiky cesnaku, 1 lyžička čerstvo namletého čierneho korenia, 120 ml olivového oleja, ½ lyžičky jedlej sódy (sódy bikarbóny)
- 4 hovädzie steaky z boku, zhruba po 350 g, hrubé 2,5 cm, 2 červené cibule, pokrájané na krúžky, hrubé 1 cm, 125 g kyslej smotany, 2 lyžice nastrúhaného chrenu, 1 lyžička najemno nasekaného čerstvého tymianu, hrubozrnná morská soľ, čerstvo namleté ​​čierne korenie, 4 bagetky, 2 hrste potočnice, očistené a opláchnuté

P o s t u p:
1. Prísady na marinádu miešame vo väčšej mise metličkou tak dlho, kým dôkladne nezapracujeme olej. Asi 700 ml marinády nalejeme do plochej, voči kyselinám odolnej, formy na pečenie. K marináde vo forme pridáme sódu, čím mäso skrehne. (Zmes sa môže speniť.)
2. Steaky vložíme do formy s marinádou a párkrát ich obrátime, aby boli úplne pokryté tekutinou. Pri izbovej teplote ich marinujeme asi 30 minút. Raz obrátime.
3. Nakrájanú cibuľu dáme do misy so zvyšnou marinádou, opatrne ju premiešame a 30 minút marinujeme.
4. V stredne veľkej mise zmiešame smotanu a chren. Pridáme tymián, osolíme a okoreníme. Prikryjeme a do podávania postavíme do chladu.
5. Gril na jednej strane pripravíme na priamy, silný žiar, na druhej strane na stredne silný žiar. Grilovací rošt očistíme kefou. Steaky vyberieme z marinády a necháme odkvapkať (marinádu už nepotrebujeme). Steaky potom grilujeme na priamom, silnom žiari zakryté poklopom, kým nedosiahnu požadovaný stupeň prepečenia - 6 až 8 minút na steaky prepečené doružova / dočervena (medium rare). Pritom ich raz obrátime. Keď sú steaky na grile, misu s cibuľou si postavíme vedľa grilu. Kolieska cibule opatrne vyberieme z marinády a na priamom, stredne silnom žiari ich grilujeme 6 až 8 minút, pritom ich raz obrátime. Grilovanú cibuľu vložíme späť do marinády. Dobre ju premiešame a ešte raz marinujeme, zatiaľ čo steaky necháme ešte 3 až 5 minút odpočinúť.
6. Prekrojíme bagetky a stranou dole ich na priamom, stredne silnom žiari približne
1 minútu opečieme.
7. Steaky našikmo pokrájame na tenké pásiky. Spodné polovičky bagetiek obložíme cibuľou, pokrájaným mäsom, chrenovou smotanou, potočnicou a preložíme hornými polkami bagetiek.
Grilovaná červená cibuľa je skvelou prílohou k sendviču so steakom.
V tomto recepte sa cibuľka do rafinovanej sladkokyslej marinády nakladá dvakrát - raz pred a raz po opečení na grile.


Špízy zo sviečkovice s omáčkou finadene (4 - 6 osôb)



Doba marinovania: 1 - 2 hodiny
Spôsob grilovania:priamy, silný žiar (230 – 290°C)
Doba grilovania: 4 - 6 minút
Pomôcky: drevené špízy, min 30 minút namočené vo vode

P o t r e b u j e t e:
Na omáčku: 120 ml sójovej omáčky, 4 lyžice na kocky nakrájanej bielej cibule, 3 lyžice čerstvo vylisovanej citrónovej šťavy, 3 lyžice vody, 1 lyžička najemno nasekaných chilli papričiek (najlepšie Jalapeno), 1 hovädzia sviečková, približne 1350 g, 4 lyžice olivového oleja, 2 biocitróny, pokrájané na tenké plátky

P o s t u p:
1. Prísady na omáčku zmiešame v stredne veľkej mise. Do menšej misky oddelíme 5 lyžíc hotovej omáčky, postavíme bokom a neskôr ju podávame ku grilovanému mäsu.
2. Zo sviečkovice odstránime prebytočný tuk a šľachy. Mäso naprieč vláknami nakrájame na rezy hrubé asi 3 cm a tie potom pokrájame na kocky o veľkosti 2,5 až 3,5 cm (z nich opäť odstránime tuk a šľachy). Pokrájané mäso dáme do veľkého uzatvárateľného igelitového vrecka, prilejeme k nemu pripravenú omáčku a pridáme olej. Z vrecka vytlačíme vzduch, vrecko dobre uzavrieme a viackrát obrátime, aby sa olej zmiešal s omáčkou a mäso sa dobre pokrylo tekutinou. Necháme 1 až 2 hodiny marinovať v chladničke.
3. Mäso vyberieme z marinády a napichneme na špízy. Pritom medzi kocky mäsa vždy napichneme preložený plátok citróna, aby sa mäso grilovalo rovnomerne. Špízy dáme pred grilovaním na 20 až 30 minút ohriať na izbovú teplotu. Gril pripravíme na priamy silný žiar.
4. Grilovací rošt očistíme kefou. Špízy grilujeme na priamom, silnom žiare pod poklopom, kým nedosiahnu požadovaný stupeň prepečenia - 4 až 6 minút na mäso prepečené doružova / dočervena (medium rare). Dva-až trikrát ich obrátime. Špízy podávame teplé spolu s omáčkou.
Stredná časť hovädzej sviečkovej je takmer vždy najdrahšou časťou hovädzieho. Najlepšie je pokrájať ju na medailónky. Na špízy môžete použiť tenšiu špičku sviečkovej - je lacnejšia, má však tú istú krehkú textúru mäsa. Tenučké plátky citróna doplnia arómu finadene, veľmi obľúbenej marinády a omáčky inšpirovanej kulinárskou tradíciou tichomorského ostrova Guam.
 

Rib eye steaky s chilli salsou (4 osoby)



Spôsob grilovania:priamy, silný žiar (230 – 290°C)
Doba grilovania: 6 - 8 minút
Pomôcky: liatinová panvica

P o s t u p:
Na salsu: 1 stredne veľká sušená chilli paprička Ancho, 1 lyžica olivového oleja, 4 stredne veľké zrelé paradajky, pokrájané na štvrtiny a zbavené jadierok, 1 plátok bielej cibule, hrubý 2 cm, 1 stredne veľká čili paprička jalapeno, bez stopky, 1 neolúpaný veľký strúčik cesnaku, 1 lyžička čerstvo vylisovanej limetkovej šťavy, ½ lyžičky hrubozrnnej morskej soli, ¼ lyžičky sušeného oregana
Na koreniacu zmes: 1 lyžica hrubozrnnej morskej soli, 2 lyžičky mletej papriky, 1 lyžička cibuľového granulátu, 1 lyžička čerstvo namletého čierneho korenia, 4 rib eye steaky, každý asi 200 g, hrubý 2,5 cm, olivový olej

P o s t u p:
1. V menšom hrnci dáme variť 500 ml vody. Veľkú liatinovú alebo žiaruvzdornú panvicu na vyprážanie rozpálime na postrannom variči,  grile alebo na sporáku na strednom stupni.
2. Stopku chilli papričky Ancho odstránime a zahodíme. Struk rozkrojíme, roztvoríme a zbavíme jadrovníkov a semienok. V horúcej panvici potom chilli papričku obracačkou naplocho stlačíme a orestujeme, kým nie je cítiť výrazná vôňa chilli a nezačne z nej stúpať dym. Papričku potom namočíme na 20 až 30 minút do hrnca s horúcou vodou. Túto vodu potom nevylievame, ale postavíme bokom.
3. Medzitým do panvice nalejeme olej, pridáme pokrájané paradajky, cibuľu, papričku jalapeno a cesnak. Na strednom stupni ich smažíme približne 10 až 15 minút, kým sa miestami nesfarbia dočierna a na povrchu sa nevytvoria pľuzgieriky. Papričku občas obrátime. Zeleninu jednotlivo vyberieme z panvice, keď je hotová a necháme ju vychladnúť. Cesnak zbavíme šupky a dáme ho do kuchynského robota alebo mixéra. Pridáme papričky ancho a jalapeno, paradajky, cibuľu, limetkovú šťavu, soľ a oregano a všetko spracujeme na salsu, obsahujúcu ešte drobné kúsky zeleniny. Ak si niekto praje redšiu konzistenciu, môže do salsy pridať trochu vody, v ktorej sa máčala chilli paprička.
4. V menšej miske zmiešame prísady na koreniacu zmes. Steaky po oboch stranách trochu potrieme olejom a do mäsa votrieme korenie. Steaky dáme pred grilovaním asi na 20 až 30 minút ohriať na izbovú teplotu. Gril pripravíme na priamy, silný žiar.
5. Grilovací rošt očistíme kefou. Steaky grilujeme na priamom, silnom žiari zakryté poklopom, kým nedosiahnu požadovaný stupeň prepečenia - 6 až 8 minút na steaky prepečené doružova / dočervena (medium rare). Jedenkrát ich obrátime. Mäso zložíme z grilu a necháme 3 až 5 minút odpočinúť. Podávame teplé s chilli salsou.
Jedinečná chuť salsy sa dosiahne hlavne chilli papričkami Ancho, alebo sušenými papričkami Poblano. Ancho nebývajú príliš pálivé, ale vyznačujú sa ohnivou sladkosťou, najmä keď sa pred použitím orestujú.

"GRILUJTE A JEDZTE KVALITNE"
To je nová filozofia spoločnosti Weber-Stephen®, ktorá nezabúda ani na kvalitu surovín v inšpiratívnych receptoch – a tak si môžete pripraviť na grile jedlá od výmyslu sveta – nielen klasické steaky, no tiež pizzu, ryby, mušle alebo aj štrúdľu! Výsledkom má byť presne to, čo všetci dôverne poznáme – príjemné momenty strávené s rodinou či priateľmi pri príprave voňavých dobrôt.

„Grilovať sa dá nielen zdravo, no tiež zaujímavo a rôznorodo. Chceme milovníkov grilovania inšpirovať a priniesť nový pohľad aj na kultúru a štýl stravovania v našej krajine.“, hovorí známy šéfkuchár a zároveň ambasádor grilov Weber-Stephen® Zdeněk Pohlreich.
Mimochodom – aj on si tento rok vybral model, ktorý odporúča na prípravu zdravého a chutného jedla s nenapodobiteľnou grilovanou arómou. Jeho voľbou sa stal nový Master-Touch GBS, gril so širokým radom príslušenstva a tým priam neobmedzenými možnosťami použitia.

TIPY NA INŠPIRÁCIE
Nový magazín Original prináša zábavu aj relax v podobe reportáží, rozhovorov, receptov a mnoho ďalšieho. Stiahnuť ho si môžete aj na firemnom webe www.weberstephen.sk.

Zdroj: WEBER


Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.