Slovenské recepty

Nechali sme sa inšpirovať tradičnými receptami zo severného Spiša a stredným Slovenskom z oblasti Zvolenskej Slatiny - najstaršou bryndziarňou na svete.


Bryndziareň a syráreň, s.r.o. vo Zvolenskej Slatine je najväčšou a najstaršou bryndziarňou na svete. Založila ju rodina Molecovcov v roku 1797 a od tých čias sa v nej nepretržite vyrába bryndza, ktorá je najtypickejším slovenským syrom.
 

Bryndzová polievka
P o t r e b u j e t e:  4 porcie, príprava cca 20 minút: Ingrediencie: zemiaky 500g, bryndza 250g, mlieko 0,5l, maslo 20g, soľ, pažítka, kôpor alebo opražená slaninka

P o s t u p: bryndzu rozmiešame s maslom a mliekom. Dáme variť zemiaky. Keď sú takmer uvarené, pridáme pripravenú zmes bryndze. Zohrejeme, odstavíme pred bodom varu. Ozdobíme posekanou pažítkou, kôprom alebo slaninkou. Na zjemnenie možno pridať trochu smotany, alebo kyslej smotany
 

Zapekané palacinky s bryndzou
P o t r e b u j e t e:  12 kusov palaciniek (upečených bežným spôsobom), bryndza 300g, kyslá smotana 10dl, jarná cibuľka (pažítka alebo kôpor), vajce 1ks, vaječný žĺtok 1ks, maslo.

P o s t u p:  Upečieme 12 kusov palaciniek (bežným spôsobom) a naplníme ich bryndzovou náplňou. Dobre zmiešame prelisovanú bryndzu, kyslú smotanu, nasekanú jarnú cibuľku a dosolíme. Touto zmesou naplníme palacinky zložené ako šatôčky a dáme do vymastenej zapekacej misky. Celým vajíčkom a jedným žĺtkom zjemníme 1,5dl smotany, dobre rozmiešame a nalejeme na palacinky. Pokropíme rozohriatym maslom a dáme zapiecť do rúry. Miesto cibuľky môžeme do náplne pridať nasekaný kôpor alebo pažítku.


Koláče z bryndze
Ingrediencie: cesto - polohrubá múka 400g, soľ, maslo, 1 žĺtok, 2 - 3dl mlieka, kvások (mlieko 1dl, droždie 20g), bryndzová náplň: bryndza 250g, soľ, vaječný žĺtok 1ks, maslo 50g, olúpané varené zemiaky 150g .

P o s t u p:  K bryndzi pridáme soľ, žĺtok, maslo, nastrúhané zemiaky a dobre pomiešame. Do preosiatej múky zamiešame soľ, pridáme rozpustené vlažné maslo, v mlieku rozmiešame žĺtok a kvások. Všetko spolu vareškou dobre vypracujeme a dáme na teplé miesto vykysnúť. Vykysnuté cesto dáme na pomúčenú dosku a trochu rozvaľkáme (nie na tenko). Okrúhlou formičkou vykrojíme koláčiky. Uprostred urobíme malú jamku a dáme ešte chvíľku vykysnúť. Potom okraje natrieme bielkom a do každej jamky vložíme bryndzovú náplň. Položíme na vymastený plech a upečieme v dobre vyhriatej trúbe.


Recepty z knihy „Tradičné tajomstvá  kuchyne“

Začurka / Zatirka
P o t r e b u j e t e: 1 kg zemiakov, 600 g hladkej múky, 1 vajce, 1 l vody z kyslej kapusty, hrsť kyslej kapusty, 0,1 l oleja, 1 cibuľa, soľ, čierne korenie a vegetu

P o s t u p: Surové zemiaky pokrájané na kocky a kyslú kapustu uvaríme v osolenej vode. Pripravíme si cesto (začurku) spracované z 500 g hladkej múky, 1 vajca, soli a vody. Cesto ručne trháme a hádžeme do variacich sa zemiakov a kapusty. Na oleji speníme cibuľku, pridáme 100 g hladkej múky a urobíme tmavšiu zápražku, ktorú zalejeme 1 l vody z kyslej kapusty a ochutíme soľou, korením a vegetou. Zmiešame spolu s uvarenými zemiakmi a kapustou, necháme povariť a celé dochutíme.


Moskoľ
P o t r e b u j e t e: 2 kg zemiakov, 1 kg polohrubej múky, 1 vajce, vodu, soľ
 

P o s t u p: V šupke uvarené zemiaky olúpeme, pretlačíme alebo postrúhame na hladkú jemnú zmes. Z múky, popučených zemiakov, soli a vajíčka vypracujeme hladké cesto. Cesto vyvaľkáme na doske do hrúbky 1,5 cm- 2 cm a dáme piecť na jemne rozohriatu liatinovú dosku. Po cca 15 minútach otočíme na druhú stranu. Moskoľ sa trhá alebo krája a natiera maslom.


Dobrú chuť!

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.