Augustová grilovačka

Chutné recepty od vychytených šéfkuchárov vám pomôžu vykúzliť grilovačku, na ktorú budete  spomínať ešte dlho.


Čo je to metóda nepriameho grilovania?
Nepriame grilovanie je metóda podobná pečeniu, ktorá však dodá grilovanému pokrmu chuť a vzhľad, aké Vám vaša trúba nikdy neponúkne. Teplo vydané uhlím či briketami hneď neuniká, ale vďaka poklopu se odráža a rovnomerne obopína grilované potraviny, vďaka čomu nie je nutné ich behom grilovania obracať.
Nepriama metóda je vhodná na potraviny, ktoré vyžadujú viac ako 25 minút grilovania alebo na potraviny, ktoré sú tak jemné, že priame vystavenie zdroju tepla by ich vysušilo alebo pripálilo, napr. celá pečienka, rebrá, celé kurčatá, veľké kusy mäsa rovnako ako jemné rybie filé.

PREDJEDLO

Recept na Quesadilas na grile – šéfkuchár Weber GrillAkadémie Lukáš Vokrouhlík „Kajda“
P o t r e b u j e t e: 30 pšeničných tortíl , 700 g nastrúhaného syra, 700 g anglickej slaniny nakrájanej na tenké rezance

P o s t u p: Anglickú slaninu orestujeme na panvici. Tortily posypeme nastrúhaným syrom a opečenou slaninou. Preložíme do tvaru polmesiaca a grilujeme z každej strany cca 2 minúty. Upečené Quesadilas podávame s paradajkovou salsou.
Na prípravu quesadilas použijeme metódu priameho grilovania na strednom žiari počas cca 6 minút.

Paradajková Salsa Cruda:
P o t r e b u j e t e: 2 cibule červené, 13 paradajok, 5 zelených papričiek jalapeňo, čerstvý koriander alebo petržlenovú vňať, 3 jarné cibuľky, 1,5 dl olivového oleja, šťava z 2 limetiek, soľ

P o s t u p: Paradajky zbavíme jadierok, nakrájame na drobné kúsky, pridáme nasekaný koriander alebo petržlenovú vňať, nadrobno nakrájanú cibuľu a ostatné ingrediencie na salsu, ochutíme limetkovou šťavou, olivovým olejom a soľou.




HLAVNÉ JEDLO

Recept na kačicu na pomarančoch a stonkovom zeleri (pečené na stojane) – šéfkuchár Weber GrillAkadémie Lukáč Vokrouhlík „Kajda“
P o t r e b u j e t e: 3 ks kačky, 8 ks pomarančov, soľ, drvený koriander, 8 stoniek zeleru

P o s t u p: Kačku osolíme, potrieme drveným koriandrom, naplníme listami stonkového zeleru. Do nádobky stojana (výparník) nalejeme vodu a dáme zbytky pomarančov a zeleru. Kačku umiestnime na stojan, v ktorom sú olúpané a pokrájané pomaranče a dáme piecť. Pečieme cca 2 hod. a kožu priebežne potierame výpekom. Cca 20 minút pred dokončením do šťavy pridáme pokrájaný zeler. Pred servírovaním zlejeme celý výpek do misky a rozmixujeme ručným mixérom. Prípadne môžeme pridať vriacu vodu podľa potreby. Túto lahodnú omáčku potom servírujeme k nakrájaným porciám kačky.
Na prípravu kačky na pomarančoch využijeme metódu nepriameho grilovania na strednom žiari cca 120 minút.


DEZERT

Recept na Štrúdľu na grile – Zdeněk Pohlreich
P o t r e b u j e t e: 600 g lístkového cesta, 120 g cukru kryštáľ, 1 g škorice, 50 g vlašských orechov, 1000 g jabĺk, 2 ks vajíčok, 20 g strúhanky, 100 g hladkej múky, 80 g hrozienok, 30 g vanilkového cukru, 100 g cukru múčka, 50 g rumu

P o s t u p: Jablká umyjeme, olúpeme a nakrájame na plátky. Pridáme cukor, škoricu, hrozienka namočené do rumu, vanilkový cukor a sekané vlašské orechy. Lístkové cesto rozvaľkáme na obdĺžnik, používame hladkú múku na posyp, aby sa cesto nelepilo. Takto pripravené cesto najskôr zľahka posypeme strúhankou a potom vŕšime do stredu cesta jablkovú zmes. Zabalíme. V priebehu balenia potierame okraje rozšľahaným vajcom, aby cesto dobre držalo pri sebe. Preložíme na papier na pečenie. Nakoniec celú štrúdľu potrieme rozšľahaným vajcom a hornú stranu poprepichujeme v niekoľkých miestach vidličkou. Dáme do vyhriateho grilu a pečieme. Po upečení posypeme múčkovým cukrom.
Na prípravu štrúdle využijeme metódu nepriameho grilovania počas približne 20 minút, kým bude štrúdľa do zlatista prepečená.

Vanilková omáčka: Uvaríme vanilkový puding podľa návodu na obale, potom ho rozriedime smotanou na šľahanie.

Dobrú chuť!

Pre viac informácií navštívte www.weberstephen.sk

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.