Čitateľské grilovacie recepty

Vybrali sme pre vás pár zaujímavých tipov na grilovanie. Chutné a netradičné recepty z našej "internetovej kuchyne" si môžete pripraviť v kruhu priateľov a rodiny.


Zdenkin poetický recept

Keď sa povie grilovačka,
hneď nám všetkým svietia očká,
túto činnosť máme radi,
hor sa všetci do záhrady.
Keď sa slnko na nás smeje,
my o dušu grilujeme :-)
 

Slivky v kabátiku
P o t r e b u j e m e: sušené slivky, plátky anglickej (prípadne oravskej) slaninky, očistené šampiňóny, okorenené (marinované) kúsky mäsa, predvarené zemiaky aj so šupkou, cibuľa na hrubšie plátky alebo na štvrtinky

P o s t u p:  Niekoľko sušených sliviek zavinieme do plátkov anglickej slaninky a závitky navliekame na ihlu striedavo s očistenými šampiňónmi, okorenenými kúskami mäsa, predvarenými zemiakmi a cibuľou. Potom už len hor sa s nimi na oheň :-)
 

Vincentov zubáč na grilovanej zeleninke s varenými zemiakmi
P o t r e b u j e m e: 400 g filety zo zubáča, 100 g maslo, 130 g baklažán, 120 g cukina, 100 g cibuľa červená, 1 ks jarná cibuľka, 100 g paradajky, 100 g paprika, soľ, korenie čierne mleté

P o s t u p: Filety zo zubáča trochu opláchneme a vysušíme. Kožu nakrojíme. Z oboch strán rybu okoreníme a osolíme. Na panvičke s roztopeným maslom rybu opražíme, najskôr na strane, kde je koža. Otočíme a zmiernime plameň. Baklažán nakrájame na plátky, osolíme a necháme chvíľu v chladničke, aby pustil šťavu a nebol horký.
Cukinu, cibuľu, jarnú cibuľku a paradajky nakrájame na plátky, papriku na väčšie kusy. Všetku zeleninu opečieme na olivovom oleji alebo na grile, osolíme a okoreníme. Podávame s varenými zemiakmi a bylinkovým maslom.

T I P: Bylinkové maslo si pripravíte tak, že maslo necháte povoliť, primiešate cesnakovú pastu, soľ, korenie a mix čerstvých nasekaných byliniek. V čistej nádobke nechajte stuhnúť.
 

Petrov vegetariánsky recept - grilovaná kukurica s bylinkovým maslom 
P o t r e b u j e m e: 4 kukuričné klasy, soľ, mleté biele korenie,bylinkové maslo, 150 g masla, 1 PL nasekanej petržlenovej vňate, 1 PL nasekanej pažítky,1 PL nasekanej cibuľkovej vňate, 1 strúčik cesnaku, soľ

P o s t u p: Staršie kukuričné klasy najprv povaríme domäkka asi 20 -30 minút (mladé kukurice variť nemusíme). Vodu nesolíme, lebo kukurica by stvrdla. Uvarené klasy necháme vychladnúť, položíme na gril a grilujeme asi 15 minút.
Medzitým nakrájame zmäknuté maslo na kúsky, pridáme nasekané bylinky, cibuľkovú vňať, prelisovaný cesnak a soľ. Vymiešame, necháme v chlade mierne stuhnúť a pomocou fólie vytvarujeme valček. Zabalený vložíme do chladu a necháme celkom stuhnúť.
Teplú grilovanú kukuricu jemne osolíme a posypeme mletým bielym korením. Bylinkové maslo nakrájame na kolieska, napichneme na vidličku a potrieme ním povrch kukurice. Je s tým troška roboty ale tá delikátna chuť potom stojí za to :-)
 

Marienkyn dezert - grilovaný medový grapefruit
P o t r e b u j e m e: 2 grapefruity, 4 PL medu, štipku škorice,1 KL posekaných mandlí

P o s t u p: Grapefruit nakrájame na osminky, napicháme ich na špajle, namočíme do medu a obalíme v mandľových lupienkoch. Grilujeme z oboch strán asi 5 minút.

Dobrú chuť!

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.