Recepty z letnej bryndze

Najlepšia bryndza začína mať práve teraz svoju sezónu. Letná bryndza má jemnú chuť, na rozdiel od zimnej bryndze nie je taká ostrá, pretože sa vyrába z čerstvo nadojeného mlieka, keď sú ovce a kravy na paši.


Cheesecake (6 koláčikov)
Čas na prípravu: 45 min.

P o t r e b u j e t e: 1 lístkové cesto (zabalené do ruličky v papieri), 200ml kyslej smotany, 70g tvarohu, 200g Liptov Bryndze, 2 vajíčka, ½ČL kurkumy, soľ a korenie, 20g červenej papriky nakrájanej na kocky, 30g na slížiky posekanej cukiny, 2ČL rasca na posypanie

P o s t u p: Zo smotany, tvarohu, Liptov Bryndze, vajíčka, kurkumy, soli a korenia vymixujeme hladkú hmotu. Potom do nej pridáme na maličké pásiky posekanú papriku a cukinu. Cesto rozvinieme a pokrájame na 6 kusov. Každý kúsok vložíme do jednej formičky, pretŕčajúce cesto odtrhneme. Do formičiek na cesto nalejeme pripravenú zmes, ktorú plníme asi 3mm pod okraj a posypeme rascou. Pečieme na 200°C asi 15-20 minút.
Tieto koláčiky môžete podávať u seba doma alebo ich zoberte napríklad na garden párty, na ktorú vás pozvali kamaráti.  Žiadne problémy s krájaním, jednoduché servírovanie a výborná chuť – skvelá trojkombinácia pre vydarený večer.


Bryndzová terina (cca. 10 porcií) 
Čas na prípravu: 2 hodiny (vrátane času tuhnutia teriny v chladničke)

P o t r e b u j e t e: 150g Liptov Bryndze, 200ml smotany, 150g šampiňónov, 3PL byliniek (pažítka, saturejka, petržlen), 1 šalotka, 1PL Liptov Masla, 40g nastrúhaného parmezánu, soľ, korenie, 6 plátkov želatíny

P o s t u p: V smotane rozmiešame Liptov Bryndzu. Do nádoby so studenou vodou dáme na 15 minút napučať plátky želatíny. Na Liptov Masle restujeme šampiňóny prekrojené na polovice. Keď začnú zlatnúť, pridáme šalotku, soľ, korenie a restujeme ešte 5 minút. Odstavíme a necháme vychladnúť. Z napučaných plátkov želatíny vyžmýkame v ruke vodu a pridáme k smotane s Liptov Bryndzou. Túto zmes v hrnci pomaly zohrievame asi do 90°C. Nevaríme. Medzitým si nakrájame bylinky. Do vlažnej zmesi pridáme parmezán, bylinky a šampiňóny, premiešame, prelejeme do formy s objemom cca 300ml a necháme na chladnom mieste stuhnúť. Podávame nakrájané na menšie kúsky s čerstvým pečivom, zeleninou alebo údeninami.
Táto terina je ideálna napríklad ako predjedlo slávnostnej večere alebo si s ňou môžete spríjemniť posedenie s priateľmi.
 

Bryndzový dip s pečenou paprikou a tahini (cca 250ml)
Čas na prípravu: 1 hod.

P o t r e b u j e t e: 2 baklažány, 1 červená paprika, 1 plná PL tahini, 125g Liptov Bryndze, 1/2ČL mletého rímskeho kmínu, 1PL šťavy z citróna, ½ strúčika cesnaku (pretlačeného), soľ a korenie

P o t r e b u j e t e: Baklažány prekrojíme na polovice a položíme ich na plech do rúry rezmi nahor. Pečieme aj s paprikou pri 220° C do mäkka. Potom mäkké vnútra baklažánov vydlabeme lyžicou, upečenú papriku ošúpeme, zbavíme jadrovníka. Vo väčšej mise vymixujeme Liptov Bryndzu, papriku, baklažány, tahini, rascovec, citrónovú šťavu, a cesnak. Dochutíme soľou a korením. Podávame ako dip s čerstvou zeleninou (napríklad s tyčinkami z mrkvy, šalátovej uhorky alebo zelerovej stonky).
Týmto dipom si určite získate nejednu pochvalu od návštevy, či vašich blízkych doma. Vyskúšajte, uvidíte.


Dobrú chuť! Na budúce sa môžete tešiť na BRYNDZOVÉ OBEDOVÉ MENU...

Liptov Bryndza – jedinečná chuť z čistej prírody
Horské lúky a pasienky Liptova, Oravy, Turca, Spiša, Horehronia a Zamaguria v čistej prírode sú základným predpokladom vysokej kvality ovčieho a kravského mlieka používaného na výrobu Liptov Bryndze. Mlieko pochádzajúce z horských plemien oviec a kráv má navyše vysoký obsah bielkovín, tuku a taktiež nezameniteľnú arómu, vďaka ktorej získava bryndza Liptov svoju jedinečnú a nezameniteľnú chuť. Liptovská mliekareň kladie dôraz na výber spoľahlivých a kvalitných dodávateľov mlieka, ktorí disponujú modernými zariadeniami a prísne dodržiavajú hygienické normy.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.