Pečená treska...

Vyskúšajte nový lahodný recept, ktorý pre vás pripravil šéfkuchár Braňo Križan z reštaurácie hotela Matyšák.


femme: Charakteristika tresky

Táto diétna a veľmi obľúbená morská ryba je vhodná hlavne na minútky, pečenie, dusenie a vysmážanie. Pri príprave treba byť opatrný aby nebola prevarená, pretože je potom suchá a rozpadá sa. Jej hmotnosť sa pohybuje medzi 2 – 5 kg. Vyhľadávaný je nórsky kaviár, ktorý sa vyrába z ikier a treščia pečeň sa spracováva na výživný rybací tuk.
Pri zapekaní sa k nej hodia paradajky, bazalka, špenát, olivový olej a z omáčok je obľúbená syrová, smotanová, špenátová kôprová a z bieleho vína. Používa sa k príprave rybacích nákypov a hašé.

Medzinárodný slovníček
V zahraničí máme väčšinou problém orientovať sa pri výbere ryby v jedálnom lístku, pretože každá krajina má svoj názov. Preto sme pre vás pripravili malý, slovensko - trojjazyčný slovníček.

Nemecky - Dorsch
Anglicky   - codfish
Francúzsky  - cabillaud

  

Pečená treska s vanilkovým pyré a baby karotkou od Braňa Križana

Potrebujete: 800 g filetov z tresky, soľ, 400 g zemiakov, 1 struk vanilky, 1 dl smotany, baby karotka, 30 celých kreviet, 30 kávových zŕn, 1 pór, 3 šalotky, anízový likér Pernod podľa chuti, 50 g masla,1 dl mlieka, biele víno podľa chuti

Postup: Tresku opracujeme, nakrájame na porcie, osolíme a opečieme z jednej strany do hotova. Zemiaky ošúpeme, nakrájame, osolíme, pridáme čerstvú vanilku (vanilku rozkrojíme a vyškriabeme zrniečka), osolíme a uvaríme. Po uvarení scedíme, pripravíme zemiakové pyré s maslom a mliekom. Krevety opláchneme, speníme ich na masle so šalotkou, pridáme kávové zrná a  pór, potom pridáme likér Pernod, šľahačku a varíme, redukujeme asi 30 minút. Po uvarení prepasírujeme, podľa potreby dohustíme maslom a krátko zredukujeme. Baby karotku očistíme, krátko povaríme v osolenej vode a podávame. Na dozdobenie použijeme limetu.
 


Tip: Treska má jemné mäso a aby sme ho nevysušili, tepelnú úpravu zbytočne nepredlžujeme.

Dobrú chuť!


Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.