Recepty z pohánky

Pohánku môžete naklíčiť do šalátov,  zahustiť s ňou polievku, pripraviť chutné rizoto alebo zapekať s cestovinou či s mäsom.


Príprava k  nakličovaniu: Pohánku namáčate asi 5 hodín a počas dňa ju 2 krát prepláchnete. Potom ju nakličujete dva až tri dni. Zrelé klíčky majú 0,5 cm.

Príprava k vareniu: Pred varením pohánku prepláchnete v studenej vode a použijete 1,5 dielu vody na 1 diel pohánky. Varíte 2 až 3 minúty v osolenej vode s kvapkou oleja a na záver necháte 30 minút dôjsť. Vodu nezlievate, aby sa nestratil vzácny rutín.

Pohánková polievka
Potrebujete: 2 hrnčeky pohánky, 2 PL kyslej smotany, 250 g kyslej kapusty, 2 veľké zemiaky, 2 strúčiky cesnaku, mletú papriku, celozrnnú múku na zahustenie 

Postup: Obielené  a pokrájané zemiaky na kocky dáte variť na 10 minúť. Potom pridáte soľ, pripravenú pohánku, kyslú kapustu a varíte do zmäknutia kapusty. Napokon zahustíte  s kyslou smotanou, múkou, mletou paprikou a pretlačeným cesnakom. 

Zapekané fašírky
Potrebujete: 250 g pohánky, menší kel alebo kapustu, 3 cibule, olej, 3 vajcia, majorán, solčanku (vegeta), petržlenovú vňať a celozrnnú múku. 
 
Postup: Kel alebo kapustu najemno pokrájate a uvaríte v osolenej vode a v jej vývare si pripravíte pohánku. Vytlačený a scedený kel alebo kapustu zmiešate s pohánkou a rozhabarkovanými vajciami. Pridáte posekanú cibuľu, petržlenovú vňať, majorán, dochutíte solčankou (vegeta), čiernym korením, soľou a zahustíte múkou. Vytvarujete malé fašírky, potriete olejom a dáte piecť do rúry na 180°C.

Pohánkové piškóty
Potrebujete: 2 hrnčeky pohánkovej múky, 2 PL medu, 1 vrecko vanilínového cukru, ½ kypriaceho prášku,  ¼ hrnčeka oleja, ¾ hrnčeka mlieka

Postup: Pohánku zmiešate s cukrom, kypriacim práškom, medom a olejom vo vyššej mise, pridáte mlieko a spracujete nakoniec na pomúčenej doske na hladké cesto. Z cesta vysokého asi 5 mm vykrajujete štvorčeky alebo iné tvary a pečiete vo vyhriatej rúre asi 15 minút.

Dobrú chuť!

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.