Indické zmesi korenia

Podstatou indického kulinárskeho umenia je miešanie korenín, ktoré vedia robiť tzv. masálči - miešači korenia, preto sa zmes korenín volá masálá.

V indickej kuchyni existujú stovky masál, ktoré si jednotlivý kuchári miešajú podľa vlastných receptúr. Pripravujú sa podľa potreby, ale môžu sa uskladniť aj v uzavretej nádobe , kde vydržia bez prístupu vzduchu 3 až 4 mesiace. Na severe Indie sú najbežnejšie zmesi garam masálá, štipľavejšie masály alebo karí prášky z juhu.

Garam masálá
- môže byť zmesou dvoch alebo troch korenín a bylín, alebo ich môže byť tucet i viac
- koreniny sa zväčša pražia nasucho celé alebo zomleté
- vždy sa používa opatrne
- pridáva sa do mäsitých jedál a na pilafy a biriany
Čat masálá má chuť čerstvú a kyslastú, používa sa s ovocnými a zeleninovými šalátmi.

Zelená masálá sa hodí k rybacím a kuracím jedlám
P o t r e b u j e t e: malý kúsok čerstvého ďumbiera, 1-2 strúčky cesnaku, 4-6 čerstvých zelených feferóniek, malá viazanica čerstvého koriandra
P os t u p: Ďumbier a cesnak olúpete, z feferóniek odstránite semená a pokrájate. Potom odstránite koriandrové stopky, všetky prísady rozotriete, alebo zmiešate vodou.

Indický mrkvový šalát (4-6 osôb)
P o t r e b u j e t e: 500 g mrkvy, 1 PL horčicového oleja, 1 čl horčicových semien, 2 zelené feferónky (zbavené semien a pokrájané), 2 čl cukru, 1čl karí prášku, vytlačená citrónová šťava, štipka mletých klinčekov, soľ, 60 ml hustého bieleho jogurtu, 2 PL posekaných kešu orechov, čerstvé listy mäty piepornej na zdobenie
P os t u p: Najemno nakrájajte mrkvu, do zohriateho oleja pridajte horčicové semená. Panvičku zakryte vrchnákom pri prskaní. Keď prskanie utíchne pridajte feferónky, cukor a karí prášok. Potraste panvicou a miešajte niekoľko sekúnd.
Po rozpustení cukru, pridajte mrkvu a dôkladne premiešajte, aby sa jednotlivé kúsky oddelili a pokryli olejom a koreninami. Popražte ešte 3-4 minúty a zmes nechajte vychladnúť.
Zamiešajte citrónovú šťavu, klinčeky a soľ do jogurtu s dôkladne premiešajte s mrkvou. Šalát posypte orechmi a mätou. Podávajte pri izbovej teplote.

Dobrú chuť!

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.