Vytlačiť túto stránku

Kvalitné mlieko nie je len peknou spomienkou na minulosť

Napísal LIDL 17. máj 2023

Mlieko bolo pre nich základným zdrojom obživy pre celú rodinu. Pili ho len tak od smädu alebo z neho vyrábali domáce maslo, smotanu či tvaroh. Kvalitné mliečne potraviny však nie sú len peknou spomienkou na časy, keď mala každá domácnosť vlastnú kravu. Prinášame aj chutné recepty.

freepik_milk_23

Mlieko dnes rozdeľuje ľudí na niekoľko táborov. Mnohí ho odmietajú s argumentom, že už nie je také chutné a zdravé, ako v minulosti, iní ho považujú za nevhodnú potravinu pre človeka a ďalšia skupina si ho zase nemôže dopriať kvôli intolerancii. Stále však prevládajú tí, pre ktorých je mlieko a výrobky z neho základom stravovania. Presne tak, ako kedysi. Kedy a prečo sa však mlieko stalo takou nenahraditeľnou potravinou v našich jedálničkoch? „Hovädzí dobytok chovali na našom území už Slovania v 6. a 7. storočí. Chov kráv bol obľúbený a v malej miere prežil v rodinách na slovenskom vidieku dodnes. Vtedy sa vravievalo, že z kravy je storaký úžitok. Využívala sa na zapriahanie do pluhu pri jarnej orbe a slúžila ako ťahúň pri zvážaní sena z lúk. Dojila sa dvakrát denne a z jej mlieka sa následne vyrábalo maslo, smotana aj tvaroh. Samotné mlieko sa pilo aj od smädu, pričom v letnom období ľudia uprednostňovali kyslé mlieko. Zdrojom obživy pre celú rodinu tak bolo počas celého roka,“ priblížila dávne časy etnologička Katarína Nádaská.

Zaujímavým faktom je, že alergie, intolerancie a tráviace ťažkosti spojené s mliekom neboli v minulosti také časté. Počas prvej polovice 20. storočia a skôr bola intolerancia na mlieko neznámym problémom. „Alergie na kravské mlieko neboli kedysi také rozšírené ako dnes. Vyplývalo to z malého prípadne žiadneho znečistenia prírodného prostredia a kvality mlieka. Dokonca, ak matka pri pôrode zomrela, dieťa bolo automaticky živené kravským mliekom. V prípade, že mu nechutilo alebo mu spôsobovalo diskomfort, ponúkli mu kozie.“ objasnila situáciu v minulosti etnologička Nádaská. 

Ľudia, ktorých trápi intolerancia na laktózu, majú v súčasnosti viacero možností. Môžu si zvoliť rastlinné alternatívy vyrobené zo sóje, obilnín či orechov, alebo mliečne výrobky bez laktózy. Avšak tí, ktorí zo svojho jedálnička úplne vylúčia mliečne výrobky, prídu o takmer dokonale nutrične vyváženú potravinu plnú prospešných látok pre ľudské zdravie. Ak teda nemusíte mliečne výrobky zo svojej stravy vyradiť, určite sa im nevyhýbajte a doprajte si ich pokojne každý deň. Vždy si však vyberajte tie najkvalitnejšie. V Lidli nájdete napríklad mliečne produkty privátnej značky Pilos či českej značky Bohemilk. Začali sa vám zbiehať slinky na pohár mlieka? Na výber máte lahodné plnotučné, o niečo ľahšie polotučné aj pre naše črevá prospešné acidofilné či kefírové.

Pilos, Polotučné mlieko, Lidl, 0,95 €. Pilos, Acidofilné mlieko, Lidl, 1,39 €. Pilos, Kefírové mlieko, Lidl, 1,19 €. Pilos, Plnotučné mlieko, Lidl, 1,09 . Bohemilk, Plnotučné mlieko v skle, Lidl, 1,19 €.

Nechajte sa inšpirovať mliečnými receptami z Kuchyne Lidla

Mliečna ryža s kokosom od Adriany Polákovej
50 minút, 4 porcie

Potrebujete:

- 1 hrnček guľatozrnnej ryže Golden Sun
- 250 ml mlieka Pilos
- 3 lyžice kryštálového cukru Castello
- 1 vanilínový cukor Castello
- 5 plátkov pomarančovej kôry
- štipka soli Castello
- 1 plechovka kokosového mlieka light Vitasia
- 1/2 hrnčeka strúhaného kokosu Atco
- kokosový orech na servírovanie

Postup:

Pomaranč umyjeme a obaríme horúcou vodou. Odkrojíme z neho niekoľko plátkov kôry (bez bielej časti). Neumytú ryžu varíme v mlieku spolu s kryštálovým a vanilínovým cukrom, štipkou soli a pomarančovou kôrou do úplného rozvarenia (približne 30-40 minút). Ak sa mlieko príliš rýchlo vyparí, prilejeme ešte trochu, aby ryža neostala suchá. Je dôležité ju pravidelne premiešavať, aby neprihorela. Keď už je mäkká, skoro až rozvarená, vyberieme plátky pomarančovej kôry. Odstavíme z plameňa a pridáme kokosové mlieko. Poriadne premiešame. Na záver pridáme strúhaný kokos (trochu si necháme na ozdobenie). Hotovú mliečnu ryžu necháme odpočívať v hrnci pod pokrývkou asi 10 minút, aby sa všetky chute spojili.

Servírovanie
Mliečnu ryžu servírujeme v kokosovom orechu. Pred podávaním ozdobíme nasucho opraženým strúhaným kokosom.

Banánový koktail
10 minút, 4 porcie

lidl_banan_koktejl

Potrebujete:

- 300 ml mlieka Pilos
- 2 banány
- 1 lyžica vanilínového cukru
- 1 limetka
- 120 g vanilkovej zmrzliny Ballino

Postup: Mlieko, banány a vanilínový cukor rozmixujeme dohladka. Na záver ochutíme pár kvapkami limetkovej šťavy.

Servírovanie
Banánový koktail podávame s 2 kopčekmi vanilkovej zmrzliny. Dozdobiť ho môžeme plátkami jahody, lístkami mäty alebo medovky.

Zdroj foto: Freepik, Lidl