Vytlačiť túto stránku

Hojný september II.

Napísal femme 16. september 2020

Pôvodnou domovinou sliviek boli oblasti Blízkeho východu; k nám sa slivky dostali z južnej Európy, kde sa udomácnili v dávnych časoch antiky. Slivky majú ideálne spojenie vápnika a fosforu, ktoré pôsobí blahodarne na posilnenie kostí a pomáha tráveniu. Femme vám ponúka pár receptov...

Bravčová panenka na ihle so sušenými slivkami 

P o t r e b u j e t e: 500 g bravčovej panenskej (možno nahradiť hydinovými prsiami), 250 g sušených sliviek, 3/8 l suchého bieleho vína, 1 ČL celého bieleho korenia, 1 klinček, 1 ČL koriandrových semiačok, 1 ČL soli, 1/2 ČL mletého čierneho korenia, 1 ČL štipľavej červenej papriky (ak nechceme pikantné jedlo, možno vynechať) a 3 PL číreného masla.

slivka_rec1_20

P o s t u p: Slivky varíte vo víne s korením, koriandrom, klinčekom a soľou asi 10 minút. Stiahnete z plameňa a necháte ešte aspoň 30 minút marinovať. Umyté mäso pokrájate na malé plátky, posolíte, pokoreníte a posypete paprikou. Striedavo nastoknete na grilovaciu ihlu mäso a odkvapkané slivky. Vo veľkej panvici pečiete na vyčírenom masle asi 15 – 20 minút, kým mäso nezhnedne. Servírujete s dusenou ryžou.

Lahodný slivkový dezert 

P o t r e b u j e t e: 150 g hladkej múky, 1/8 l bieleho vína, 2 vajcia, štipku soli a škorice, 1/2 l mlieka, 1 PL škrobu, 2 žĺtka, 1 balíček vanilkového cukru, 2 PL práškového cukru, 20 g sliviek, 20-24 olúpaných mandlí, olej na pečenie a práškový cukor na záverečné posypanie.

slivka_rec2_20

P o s t u p: Z múky, mlieka, vajec, korenia a vína vyvaľkáte jemné cesto, ktoré necháte 30 minút stáť. Umyté slivky vykôstkujete a do každej vložíme olúpanú mandľu. Kým nám cesto odpočíva uvaríte si vanilkovú omáčku. 4 PL mlieka zmiešate so škrobom, vaječnými žĺtkami a vanilkovým a práškovým cukrom a na malom plyne dvakrát zvaríme. Stiahneme z plameňa a necháme pozvoľne chladnúť. Cesto rozvaľkáte, každú slivku obalíte a vypražíte v oleji do zlatista. Necháte odkvapkať na papierovom obrúsku a podávate s vanilkovou omáčkou a posypané vanilkovým cukrom.

Staročeský slivkový koláč 

P o t r e b u j e t e: 500 g polohrubej múky, soľ, vnútro z 1 vanilkového struku, malé množstvo postrúhanej citrónovej kôry, 70 g práškového cukru, 20 g kvasníc, 1/4 l mlieka, 20 g cukru, 60 g múky, 120 g masla, 2 žĺtky a tuk na potretie plechu,1 žĺtok na potretie povrchu cesta, 150 g sliviek, 30 g maku alebo inej posýpky a 10 g masla na drobenku.

slivka_rec3_20

P o s t u p: Z kvasníc, 1/4 l mlieka, 20 g cukru a 60 g múky si urobíte kvások, ktorý necháte na teplom mieste nakysnúť. Do múky vsypete cukor, vnútro z vanilky, citrónovú kôru a vylejete kvások, žĺtky a rozpustené maslo. Vypracujete tuhé a lesklé cesto, ktoré necháte prikryté na teplom mieste vykysnúť. Vykysnuté cesto prekrojíte, vytvarujete dva bochníky, ktoré necháme ešte 30 minút kysnúť na plechu. Potom ich potriete maslom, okraje potriete žĺtkom a na celú plochu porozkladáte rozpolené a vykôstkované slivky. Posypete ich mletým makom s cukrom, pokvapkáte maslom a dáte piecť do dobre vyhriatej rúry. Upečené posypete ešte raz cukrom a studené nakrájate. Namiesto maku môžete koláč posypať strúhaným perníkom, škoricovým cukrom alebo maslovou drobenkou.